Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o nouă modalitate de a identifica pacienţii cu risc de fibrilaţie atrială (bătăi neregulate ale inimii). Deşi nu pune în pericol viaţa, această afecţiune poate creşte de până la cinci ori riscul de atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau de AVC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un studiu, publicat pe 27 august în European Journal of Preventive Cardiology, o echipă de cercetători de la Universitatea Anglia de Est (UEA), a identificat patru factori specifici care pot prezice ce pacienţi vor avea fibrilaţie atrială.

Aceştia includ vârsta înaintată, o tensiune arterială diastolică mai mare şi probleme atât de coordonare, cât şi de funcţionare a camerei superioare stângi a inimii.

Echipa a continuat să creeze un instrument uşor de utilizat în practică de către medici pentru a identifica pacienţii cei cu risc ridicat. Ei speră că acest lucru va ajuta la diagnosticarea şi tratarea unui număr mai mare de pacienţi, reducând riscul de AVC.

„Identificarea persoanelor cu risc ridicat şi cu probabilitate mai mare de a dezvolta fibrilaţie atrială este foarte importantă”, spune cardiologul şi cercetătorul principal, dr. Vassilios Vassiliou, de la facultatea de medicină Norwich UEA..

Aceste persoane necesită un tratament specific cu anticoagulante, pentru a reduce riscul unor viitoare AVC.

„Pacienţii care au suferit un AVC sunt supuşi, de obicei, unor investigaţii multiple pentru a determina cauza, întrucât acest lucru poate influenţa tratamentul pe care îl primesc pe termen lung”, spune medicul.

Aceste investigaţii includ monitorizarea prelungită a ritmului cardiac cu un mic dispozitiv implantabil (loop recorder) şi o ecografie a inimii (ecocardiogramă).

Echipa de cercetare a colectat date de la 323 de pacienţi din estul Angliei, trataţi la Spitalul universitar din Cambridge, care au suferit un AVC fără cauză identificată – cunoscut sub numele de AVC embolic de sursă nedeterminată.

Ei au analizat fişele medicale, precum şi datele obţinute în urma monitorizării prelungite a ritmului cardiac. De asemenea, au studiat ecocardiogramele pacienţilor.

Echipa a determinat câţi dintre aceşti pacienţi au fost găsiţi cu fibrilaţie atrială până la trei ani un AVC şi a continuat să efectueze o evaluare amănunţită pentru a identifica dacă există parametri specifici care sunt legaţi de identificarea fibrilaţiei atriale.

Cercetătorii au identificat patru parametri care au fost legaţi de dezvoltarea fibrilaţiei atriale, care au fost prezenţi în mod constant la pacienţii care au avut această aritmie.

Ei au dezvoltat apoi un model care poate fi folosit pentru a prezice cine va prezenta fibrilaţie atrială în următorii trei ani şi, prin urmare, prezintă un risc crescut de a suferi un alt AVC pe viitor.

„Acesta este un instrument foarte uşor pe care orice medic îl poate folosi în practica clinică”, a adăugat dr. Vassiliou.

Potrivit acestuia, instrumentul are potenţialul de a-i ajuta pe medici să ofere un tratament mai bine direcţionat şi mai eficient acestor pacienţi, urmărind să evidenţieze persoanele cu risc mai mare de aritmie care pot beneficia de o monitorizare prelungită a ritmului cardiac şi de anticoagulante mai devreme pentru a preveni un viitor AVC.

Studiul a fost prezentat simultan la conferinţa Societăţii Europene de Cardiologie, care a avut loc la Amsterdam între 25 şi 28 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.