Un studiu clinic internaţional testează un potenţial tratament pentru cardiomiopatia hipertrofică. Rezultatele au fost prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Europene de Cardiologie, care s-a desfăşurat între 11 – 14 mai la Lisabona, Portugalia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoanele cu cardiomiopatie hipertrofică, o afecţiune cardiacă des întâlnită, au reuşit să utilizeze semnificativ mai mult oxigen în timpul exerciţiilor fizice după ce au luat un medicament experimental în cadrul unui studiu clinic internaţional, potrivit rezultatelor publicate luni, în New England Journal of Medicine – NEJM.

OSHO (Universitatea pentru Ştiinţă şi Sănătate din Oregon) face parte dintr-un studiu randomizat, dublu-orb de fază III, la care participă 282 de adulţi, şi care evaluează medicamentul experimental aficamten, dezvoltat de Cytokinetics pentru a trata forma obstructivă a cardiomiopatiei hipertrofice (HCM).

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

„Având mai mult oxigen disponibil în timpul exerciţiilor fizice, pacienţii cu cardiomiopatie hipertrofică obstructivă pot merge mai uşor, pot efectua mai uşor treburile casnice şi pot face alte sarcini de zi cu zi”, a declarat într-un comunicat dr. cardiolog Ahmad Masri, coautor al articolului directorul Centrului de Cardiomiopatie Hipertrofică al Institutului Cardiovascular Knight din cadrul OHSU.

„Ultimele  rezultate ale studiilor clinice sugerează că aficamtenul ar putea fi un tratament promiţător pentru HCM”.

Cardiomiopatia hipertrofică afectează aproximativ 1 din 500 de persoane şi este una dintre cele mai frecvente cauze ale morţii subite pentru tineri şi sportivi fără antecedente de boală.

Adesea cauzată de mutaţii genetice moştenite, afecţiunea îngroaşă muşchii inimii şi face dificilă funcţionarea cordului la parametrii normali, ceea ce provoacă dificultăţi de respiraţie şi reduce capacitatea oamenilor de a face exerciţii fizice. Forma obstructivă a HCM reduce fluxul de sânge în afara inimii.

Aproximativ jumătate dintre participanţii la studiu au primit medicamentul experimental, iar cealaltă jumătate a luat un placebo şi a servit drept grup de control al studiului.

Oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de oxigen al participanţilor în timp ce aceştia foloseau benzi de alergare sau biciclete.

Cei care au luat medicamentul au avut o creştere semnificativă a consumului maxim de oxigen – cu 1,7 mililitri pe kilogram pe minut mai mult decât cei din grupul de control.

A avea un consum maxim de oxigen crescut poate îmbunătăţi capacitatea unui pacient de a fi activ fizic, în timp ce un consum redus de oxigen poate creşte riscul de a suferi de insuficienţă cardiacă, de a avea nevoie de un transplant de inimă şi de a muri.

Opţiunile de tratament non-medicamentos pentru HCM obstructivă includ intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea muşchiului cardiac în exces.

În 2022, Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat medicamentul mavacamten ca fiind primul conceput pentru a viza cauza care stă la baza HCM obstructivă.

Cu toate acestea, mavacamten poate creşte riscul de insuficienţă cardiacă şi interacţionează cu mai multe medicamente utilizate în mod frecvent, prin urmare, pacienţii care utilizează acest medicament trebuie să fie monitorizaţi intens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.