Un studiu clinic de fază II a testat candidatul de medicament, denumit VX-548, dezvoltat de compania farmaceutică americană Vertex Pharmaceutical, la pacienţii cu neuropatie periferică diabetică, un tip de afectare a nervilor cauzată de nivelul ridicat de zahăr din sânge.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania testează acelaşi medicament şi în cadrul unor studii în fază avansată, foarte urmărite, pentru nevralgia acută, cu date care vor fi prezentate în primul trimestru al anului viitor.

Analgezicul non-opioid este următorul mare pariu al Vertex, care încearcă să se extindă dincolo de tratamentele pentru fibroza chistică (FC), o afecţiune genetică care duce la infecţii pulmonare grave, la scăderea funcţiei pulmonare şi, adesea, la moarte timpurie, comentează Reuters.

Vertex a obţinut recent aprobarea pentru punerea pe piaţă a terapiei sale genice pentru boala celulelor seceră cu partenerul CRISPR Therapeutics, bazată pe o tehnologie de editare genetică premiată cu Nobel.

Rezultatele clinice cu tratamentul cu VX-548 indică o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a mediei săptămânale a intensităţii durerii zilnice, măsurată pe o scală la 12 săptămâni, potrivit unui comunicat al companiei.

Participanţii la studiu au fost repartizaţi aleatoriu în patru tipuri de tratament: VX-548 o dată pe zi la 69 mg (doză mare), 46 mg (doză medie) sau 23 mg (doză mică), sau cel de referinţă de pregabalină – un medicament care tratează nevralgia – 100 mg de trei ori pe zi (TID) timp de 12 săptămâni.

Pe o scară, care variază de la 0, pentru lipsa durerii, la 10 pentru cea mai mare durere imaginabilă, pacienţii trataţi cu medicamentul au prezentat reduceri de 2,26, 2,11 şi 2,18 la dozele mari, medii şi, respectiv, mici.

Compania plănuieşte să avanseze cu acest medicament în etapa următoate de testare clinică, în urma discuţiilor cu autorităţile de reglementare.

De asemenea, a iniţiat un al doilea studiu în stadiu intermediar care va evalua medicamentul la pacienţii cu radiculopatie lombosacrală dureroasă, care reprezintă durerea cauzată de afectarea sau lezarea rădăcinilor nervoase din zona lombară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.