Spitalul Judeţean Târgu-Jiu reacţionează, miercuri, după ce prefectul judeţului Gorj reclamat că nu este asigurată permanenţa în specializarea Cardiologie. Unitatea precizează că, în ciuda eforturilor depuse, linia de gardă este neasigurată pentru 4 zile în luna ianuarie. De asemenea, unitatea prezintă demersurile realizate pentru asigurarea permanenţei, dar explică că nu se pot face angajări, iar tariful pentru gărzi este mic, fiind la nivelul din 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În anul 2023, la nivelul Secţiei Cardiologie au încetat activitatea prin pensionare doi medici, trei medici specialişti cardiologi au încetat activitatea prin demisie, iar un alt medic cardiolog a intrat în concediu creştere copil, motiv pentru care linia de gardă nu a mai putut fi asigurată”, au transmis, miercuri, oficialii Spitalului Judeţean Târgu-Jiu.

Aceştia explică faptul că, în luna mai a anului 2023, au cerut o întâlnire în regim de urgenţă cu reprezentanţii unităţilor medicale din judeţul Gorj, unde au cerut o linie de gardă unică în specialitatea cardiologie, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, cu toţi medicii cardiologi angajaţi din judeţ.

”Această propunere nu a avut un rezultat favorabil. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a căutat soluţii pentru rezolvarea crizei de la nivelul Secţiei Cardiologie, fiind transmise numeroase adrese de sprijin către Ministerul Sănătăţii,  Direcţia de Sănătate Publică, Consiliul Judeţean, Casa de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor Gorj/Bucureşti, dar şi către unităţile medicale din judeţ, din regiunea Olteniei şi din alte judeţe. Răspunsurile primite de la spitalele la care a fost solicitat sprijin a fost că se confruntă cu aceeaşi situaţie - deficit de personal care duce la dificultatea asigurării liniilor de gardă”, au mai trannsmis oficialii unităţii medicale.

Aceştia explică faptul că managerul unităţii medicale a purtat discuţii cu mai mulţi coordonatori de Rezidenţiat în specialitatea cardiologie, pentru îndrumarea medicilor rezidenţi sau medicilor care au obţinut titlul de medic specialist către Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

”Au fost publicate mai multe anunţuri de angajare pentru asigurarea liniei de gardă în specialitatea Cardiologie (pentru încheierea unui contract cu timp parţial de muncă). În anunţuri a fost specificat faptul că unitatea medicală oferă tariful de gardă prevăzut de legislaţia în vigoare şi decontarea transportului. Nici în acest fel nu s-a reuşit atragerea unor noi medici în linia de gardă. De la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti a fost detaşat la Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu în perioada 01.07.2023- 31.10.2023, un medic specialist cardiolog, iar din momentul în care detaşarea nu a mai fost prelungită, medicul a continuat activitatea în baza unui contract de prestări servicii până pe data 18.12.2023. Medicului detaşat i s-a pus la dispoziţie locuinţă de serviciu şi drepturile salariale cele mai favorabile”, au mai transmis reprezentanţii spitalului.

Potrivit acestora, a fost solicitat transferul medicului de la Spitalul de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti, transfer care nu a fost aprobat.

”Începând cu luna ianuarie 2024, medicul nu va mai presta activitate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Conform legislaţiei în vigoare, activitatea medicală curentă în intervalul orar 08:00-14:00 se desfăşoară în baza unui contract la funcţia de bază, iar activitatea medicală pentru asigurarea continuităţii actului medical prin gardă se efectuează prin încheierea unui contract de muncă cu timp parţial, separat de activitatea curentă. Acest contract se încheie la solicitarea medicului, iar tariful de gardă este raportat la salariul de bază din 2018, fiind inferior celui la funcţia de bază”, explică reprezentanţii spitalului.

Aceştia arată că, în acest moment îşi desfăşoară activitatea în Secţia Cardiologie trei medici, dintre care un medic efectuează activitate doar în cabinetul de specialitate din Ambulatoriul Integrat, fiind scutit de efectuarea gărzilor din motive medicale, iar cei doi medici asigură activitatea curentă, unul singur având contract de gărzi.  

”Pe data de 15 mai 2023, au intrat în vigoare prevederilor Ordonanţei 34/2023, fiind suspendată organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante. Această prevedere de suspendare a concursurilor este menţinută şi în 2024, prin Ordonanţa 115 din decembrie 2023. După apariţia Ordonanţei 34/2023, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a transmis un memorandum Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin care solicita deblocarea a 30 de posturi de medic, dintre care cinci erau de medic în specialitatea cardiologie. Nu s-a primit răspuns favorabil şi posturile au rămas în continuare blocate”, se mai arată îmn comunicatul de presă.

Potrivit documentului citat, până la sfârşitul anului 2023, doi medici cardiologi s-au arătat interesaţi să participe la concursurile de angajare, dacă acestea vor putea fi organizate.

”În graficul pentru luna ianuarie, sunt zece medici care vor efectua garda, dintre care cinci sunt medici rezidenţi şi un singur medic este angajat al SJU. Pentru luna ianuarie, linia de gardă în specialitatea cardiologie nu este asigurată în zilele de 01, 05, 09,16 şi 30. În conformitate cu prevederile Ordinului 870/2004, medicii în specialitatea medicină internă pot asigura serviciul de gardă în specialitatea cardiologie. Motiv pentru care au fost înaintate adrese către UPU, dar şi către Secţiile Medicină Internă 1 şi 2 pentru a asigura urgenţele cardiologice. Astfel, asistenţa medicală a fost asigurată, chiar dacă linia de gardă în specialitatea cardiologie nu a avut acoperire”, se mai arată în comunicat.

În plus, potrivit sursei citate, în zilele de 30 şi  31 decembrie 2023 şi 1 ianuarie 2024 nu au fost raportate incidente cu privire la asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în specialitatea cardiologie.

”Conducerea SJU va înainta zilele următoare, un nou memorandum către Ministerul  Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru deblocarea în regim de urgenţă a posturilor de medici vacante, în specialităţile deficitare: cardiologie, diabet zaharat, radiologie, pneumologie”, se mai arată în comunicat.

Prefectul judeţului Gorj, Iulian Popescu, critică în termeni duri conducerea Consiliului Judeţean Gorj şi pe cea a Spitalului de Urgenţă din acest judeţ, în condiţiile în care în această perioadă la nivelul celui mai mare spital din Gorj nu există cardiologi care să asigure gărzile.

Prefectul îl acuză pe managerul spitalului de ”contra-performanţă criminală” şi susţine că deficitul de personal ”este o scuză pentru cei care conduc sănătatea în judeţul Gorj”, iar ”rolul unui lider, fie el preşedinte de consiliu judeţean sau manager de spital, este exact acela de a identifica soluţii, mai ales în situaţii de criză”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.