Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală probează Registrul Unic Naţional al pacienţilor cu arsuri, iar profesorul Dan Mircea Enescu a explicat că este important de ştiut de unde provin pacienţii cu arsuri, cum s-au ars şi unde sunt trataţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit doctorului Dan Mircea Enescu, medic primar Chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi arsuri, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală ajug anual aproximativ 400 de copii cu arsuri.

”Fiind centru pe ţară ne vin toate cazurile grave de pe întreg teritoriul ţării. Noi tratând cam 400 de copii într-un an, între zero şi 4 ani, cam 50 la suta dintre ei, apoi mai mari, sigur că această arsură se poate rezolva o parte din ea pe parcursul internării şi anume până se acoperă tegumentar. În clipa aceasta se consideră că este vindecat, nu mai avem niciun fel de problemă şi poatesă plece acasă. Când ajung acasă este doar începutul evoluţiei viitoare pentru că cicatrizarea este un proces care mai durează 2-3 ani, poate chiar şi mai mulţi la copii”, a precizat medicul Dan Mircea Enescu marţi seară, la Medika TV.

Potrivit doctorului, fiecare pacient trebuie urmărit ”până îşi termină evoluţia”.

”În clipa în care ne scapă din mână ei se duc la oraş sau la ţară şi evoluează în diferite cicatrici care pot fi retracţii de mână, de faţă, de mers şi de tot felul de  extremităţi. Pentru acest segment lucrăm. Gândiţi-vă, dacă avem 400-500 în fiecare an, noi trebuie să îi urmărim pe fiecare până îşi termină evoluţia. Evoluţia având două dimensiuni, una pe orizontală, cei 3 ani de care vă spuneam în care se folosesc unguente specifice după ce pleacă din spital, se folosesc folii de silicon, mişcări specifice, atele pe care şi le pun la anumite ore”, a declarat Enescu.

La nivelul Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală se lucrează la un Registru unic naţional al pacienţilor arşi care sunt urmăriţi în permanenţă.

”Noi tratăm cam 98 la sută din numărul de copii arşi şi vreo 2 la sută sunt trataţi la Iaşi. Acolo se tratează cazuri foarte grave. În rest nu mai tratează nimeni, decţt în secţii de chirurgie pediatrică. Centrul nostru a căpătat acreditările necesare. Pentru arsuri este important să ştim unde sunt trataţi, care sunt regiunile din ţară cu cele mai multe arsuri, trebuie să ştim cu ce lichide sunt provocate arsuri, dacă sunt prin flacără”, a mai spus Enescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.