Psihiatrii americani prescriu din ce în ce mai des medicamentul pentru slăbit Wegovy pacienţilor care se îngraşă în urma tratamentelor utilizate pentru ameliorarea tulburărilor psihice, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolară, scrie Reuters, care a stat de vorbă cu zece medici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Multe medicamente antipsihotice şi de stabilizare a dispoziţiei pot face ca pacienţii să ia în greutate în mod semnificativ şi să contribuie la apariţia diabetului şi a bolilor de inimă, principala cauză de deces în rândul adulţilor cu schizofrenie.

În combinaţie cu alţi factori, cum ar fi accesul inadecvat la alimente sănătoase şi o activitate fizică mai redusă, peste jumătate dintre pacienţii cu depresie bipolară şi schizofrenie sunt supraponderali sau obezi.

Medicamentul Wegovy de la Novo Nordisk se autoinjectează o dată pe săptămână şi s-a demonstrat că îi ajută pe pacienţi să piardă circa 15% din greutatea corporală, ceea ce îl face cel mai eficient tratament disponibil.

"A fost un bonus cu adevărat binevenit pentru persoanele care au îndurat cu adevărat o creştere semnificativă în greutate din cauza antipsihoticelor şi care au încercat cu tenacitate să facă tot posibilul pentru a depăşi acest lucru", a declarat Dr. Joseph Goldberg, profesor de psihiatrie la Şcoala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York.

Wegovy a primit aprobarea SUA ca tratament pentru obezitate în iunie 2021, în timp ce Mounjaro, un medicament similar de la Eli Lilly, este aşteptat să fie autorizat în acest an. Noi rivali sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare.

PIAŢA MONDIALĂ A MEDICAMENTELOR DE SLĂBIT VA AJUNGE LA 100 DE MILIARDE DE DOLARI ÎN ACEST DECENIU

Se preconizează că piaţa mondială a medicamentelor pentru scăderea în greutate va ajunge la 100 de miliarde de dolari în decursul acestui deceniu.

Cu toate acestea, cea mai bună utilizare a acestor medicamente în rândul pacienţilor cu diagnostice psihiatrice abia începe să fie înţeleasă.

Dincolo de tulburările grave de sănătate mintală, alţi pacienţi care se luptă cu obezitatea tind să sufere de probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia şi anxietatea, la niveluri mai ridicate decât populaţia generală, arată studiile.

Studiile clinice pentru Wegovy - care aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de agonişti ai GLP-1, ce au început ca medicamente pentru diabet - au exclus pacienţii psihiatrici, o practică obişnuită în dezvoltarea medicamentelor.

FDA, agenţia americană pentru reglementare în domeniul alimentelor şi medicamentele, a avertizat medicii să monitorizeze pacienţii care iau acest medicament pentru dezvoltarea depresiei sau a gândurilor suicidare. Autorităţile de reglementare din Europa investighează deja în prezent mai multe rapoarte cu privire la pacienţi care au avut gânduri suicidare după ce au început să ia Wegovy.

Novo Nordisk nu a comentat cu privire la utilizarea Wegovy în rândul pacienţilor psihiatrici, dar datele sale privind siguranţa nu au arătat o legătură între medicament şi gândurile suicidare.

Producătorul danez de medicamente "monitorizează în mod continuu datele din studiile clinice în curs şi din utilizarea în lumea reală a produselor sale", a declarat purtătorul de cuvânt Natalia Salomao într-un e-mail.

A SLĂBIT, A CÂŞTIGAT ÎNCREDERE ÎN SINE

Psihiatrii intervievaţi de Reuters au declarat că sunt deja vigilenţi cu privire la riscul de sinucidere la pacienţii lor şi au experienţă în monitorizarea atentă a semnelor de suferinţă ori de câte ori adaugă un nou medicament.

Dr. Dost Ongur, şeful diviziei de tulburări psihotice de la Spitalul Mass General Brigham McLean de lângă Boston, a declarat că utilizarea medicamentelor GLP-1 pentru pacienţii psihiatrici a crescut atât de mult, încât ia în considerare redactarea unui document de abordare standard pentru personalul său privind prescrierea acestora.

Cu toate acestea, psihiatrii specializaţi în tulburări de alimentaţie sunt precauţi că medicamente precum Wegovy ar putea exacerba concentrarea pacienţilor lor pe pierderea în greutate, tocmai pentru că sunt atât de eficiente.

Un candidat bun pentru Wegovy ar fi un pacient care este capabil să îşi administreze singur medicamentul sau să fie supravegheat în acest sens şi care este dornic să adopte un stil de viaţă sănătos, a declarat Dr. K. N. Roy Chengappa, psihiatru la University of Pittsburgh Medical Center.

Newyorkezul Alexander Roger, în vârstă de 23 de ani, a fost diagnosticat cu tulburare bipolară la vârsta de 10 ani. În februarie, studentul de la Fordham University a început să ia Wegovy, prescris printr-o colaborare între endocrinologul şi psihiatrul său, pentru a combate creşterea persistentă în greutate cauzată de litiu şi de alte stabilizatoare ale dispoziţiei.

"Când iei medicamente psihiatrice, eşti atât de înfometat, încât mănânci tot ce găseşti", mărturiseşte Roger.

În ultimele şase luni, Roger a spus că a slăbit 13,6 kg şi a căpătat încredere în sine şi energie. Dar îi este greu să obţină Wegovy de la farmacia sa, o experienţă comună pentru pacienţii din întreaga ţară, deoarece Novo Nordisk se luptă să facă faţă cererii tot mai mari.

COLABORAREA ENDOCRINOLOG - PSIHIATRU, BENEFICĂ

Unii psihiatri spun că reţetele lor au fost respinse de asigurările de sănătate ale pacienţilor. În astfel de cazuri, aceşti medici spun că vor îndruma pacienţii către un endocrinolog, o specialitate recunoscută pentru gestionarea diabetului şi a obezităţii.

Pe scară mai largă, planurile de sănătate adaugă restricţii la utilizarea Wegovy, al cărui preţ este de 1.350 de dolari pe lună, şi a altor medicamente pentru scăderea în greutate, din cauza unei creşteri bruşte a costurilor aferente acestora.

Dr. Michael Weintraub, endocrinolog la NYU Langone Health, a declarat că, în mod ideal, psihiatrii ar trebui să lucreze cu endocrinologii, deoarece medicamentele pentru scăderea în greutate necesită o monitorizare atentă care nu are legătură cu problemele de sănătate mintală.

Alţii spun că următorul pas ar putea fi oferirea acestor medicamente cu mult înainte ca un pacient să ia în greutate în mod semnificativ din cauza medicamentelor antipsihotice. "Să aştepţi până când cineva se îngrăşă cu 15 kilograme şi dezvoltă diabet nu serveşte pacientului", a declarat Ongur de la McLean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.