Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au realizat prima intervenţie de fixare a bazinului cu machetă 3D, la un pacient care fusese implicat într-un accident rutier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii SCJU Târgu Mureş au arătat, într-un comunicat de presă transmis joi, că o echipă de medici de la Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie şi Secţia Clinică Chirurgie Generală II a realizat, în cursul săptămânii trecute, prima intervenţie chirurgicală de osteosinteză (fixare) de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

”ntervenţia a constat în refacerea şi stabilizarea inelului pelvin (fixarea bazinului) prin două operaţii succesive la un interval de 5 zile, fiind una foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale şi vasculare cu hemoragii severe sau alte complicaţii care pun în pericol viaţa.

”Pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată/reconstruită, cu ajutorul imagisticii, o macheta personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST «George Emil Palade» Târgu Mureş. Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziţia acestora, scurtând considerabil timpul operator”, arată sursa citată.

Reprezentanţii spitalului afirmă că starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul acestei săptămâni, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever şi o calitate a vieţii scăzută.

Echipa operatorie a fost formată din prof. dr. Radu Neagoe - medic primar chirurgie generală, şef lucrări dr. Solyom Arpad şi as. univ. dr. Fodor Pal - medici primari ortopedie şi traumatologie, dr. Raluca Fodor - medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, medici rezidenţi: dr. Daniel Dacher, dr. Laszlo Orsolya, dr. Kovacs Andor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.