Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Tudorel Tupiluşi, apreciază interesul autorităţilor de a clarifica situţia deţinătorilor de certificate de handicap la nivel naţional, precizând că, deşi medicina a evoluat, în ultimele două decenii numărul certificatelor s-a dublat. Tupiluşi apreciază că situaţia s-a ameliora semnificativ dacă organizaţiile reprezentative ale persoanelor cu deficienţe ar fi implicate în evaluarea handicapului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ultimele zile, s-au înregistrat în spaţiul public numeroase luări de poziţie faţă de numărul considerat foarte mare al persoanelor care deţin certificat de handicap. Printre cei care au transmis mesaje pe această temă s-au înscris inclusiv liderii ai coaliţiei aflate la guvernare, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, ambii solicitând organelor competente să verifice dacă documentele emise sunt într-adevăr conforme cu realitatea. În context, organizaţia noastră ţine să îşi exprime atât susţinerea pentru acest demers, cât şi aprecierea pentru dorinţa factorilor decizionali de la nivelul clasei politice de a îmbunătăţi modul în care este gestionată problematica dizabilităţii în ţara noastră, un subiect prea adesea ocolit sau tratat cu superficialitate”, a transmis, vineri, Tudorel Tupiluşi, într-un comunicat de presă.

Acesta apreciază că este necesar ca ”statul să acorde celor ce fac parte din această categorie expusă la excluziune socială şi discriminare drepturi şi facilităţi care să creeze premisa reală a egalităţii de şanse”.

”Când, însă, printre beneficiarii de prestaţii sociale ajung să se numere falşi deficienţi de vedere, înseamnă că societatea se confruntă cu o problemă foarte gravă de ordin moral, principial, care nu aduce decât prejudicii persoanelor cu dizabilităţi vizuale. Mai mult decât atât, nu putem ignora consecinţele pe care o asemenea situaţie le are asupra resurselor bugetare alocate de către stat”, a mai transmis preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Potrivit acestuia, în anul 2003, ultimul în care Asociaţia Nevăzătorilor din România a făcut parte dintre structurile implicate în mecanismul de întocmire a dosarelor de handicap, numărul beneficiarilor de drepturi din cauza problemelor de vedere era de puţin peste 40.000, la nivelul întregii ţări.

”Au trecut de atunci două decenii. Între timp, inutil să o spunem, populaţia României a scăzut, iar medicina a înregistrat progrese notabile inclusiv în tratarea maladiilor oculare. Care este consecinţa? Cum arată astăzi statistica? În loc să scadă, numărul deficienţilor de vedere nu numai că a crescut, chiar s-a dublat! Desigur, pare şocant (...)

Prin urmare, avem convingerea fermă că ameliorarea semnificativă a situaţiei este posibilă doar prin implicarea autentică a organizaţiilor reprezentative ale persoanelor cu dizabilităţi în procesul de evaluare a handicapului. Un astfel de parteneriat ar stăvili inflaţia de beneficiari de certificate de handicap şi ar contribui la restabilirea echităţii sociale, astfel încât sprijinul acordat de către stat să ajungă la cei care sunt îndreptăţiţi să îl primească şi pentru care este indispensabil”, a mai transmis Tudorel Tupiluşi, preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) este organizaţia nonguvernamentală reprezentativă la nivel naţional care apără şi promovează interesele persoanelor cu deficienţă de vedere.

Prin cele 35 de filiale ale sale, Asociaţia cuprinde peste 35.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat şi mediu) de pe întreg teritoriul ţării.

Asociaţia Nevăzătorilor din România are statut de utilitate publică acordat de Guvernul României prin H.G. 1033/03.09.2008, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.