Echipa Laboratorului de angiografie si cateterism cardiac al Spitalului Judeţean Sibiu, coordonată de medicul Ioan Bitea, a realizat primele proceduri de angioplastie coronariană facilitată cu un dispozitiv de ultimă generaţie - IVL (litotriţie intravasculară), anunţă, luni, unitatea medicală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spitalul Judeţean Sibiu anunţă, luni, printr-un comunicat de presă, că intervenţiile au avut loc în decursul săptămânii trecute.

Potrivit datelor transmise de Spitalul Judeţean Sibiu, dispozitivul permite tratarea  unor pacienţi cu leziuni coronariene intens calcifice, extinse şi rezistente la terapiile percutane convenţionale (dilatare simplă cu balon şi stent).

De aceste proceduri au beneficiat 4 pacienţi cu vârste cuprinse între 59-74 ani.

“Pacienţii care au beneficiat de această procedură au fost selecţionaţi şi trataţi electiv, doi dintre aceştia având în antecedente angioplastie coronariană convenţională- implant de stent, însă cu rezultat suboptimal datorită subexpandării stentului secundar leziunii intens calcifice. Ceilalţi pacienţi au beneficat per primam, în urma internării pe secţie, de procedura de litotriţie intravasculară, prezentând leziuni extinse şi intens calcifice. Evoluţia pacienţilor a fost una favorabilă, aceştia externându-se a doua zi, cu recomandări medicale”, explică Ioan Bitea, coordonatorul laboratorului.

 Potrivit datelor transmise de specialişti, echipamentul necesar derulării acestei proceduri a fost oferită gratuit de Medical Devices & Diagnostics România, reprezentant al Abbott Vascular.

Echipamentul rămâne în custodia echipei laboratorului urmând a fi folosit şi pe viitor.

Materialele consumabile necesare au fost achiziţionate de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă,  prin Programul Naţional de Dilatare Percutană, pe care spitalul l-a accesat în acest an.

Ce este litotriţia intravasculară?

Litotriţia intravasculară (terapia shockwave) este o tehnologie inovatoare, fiind concepută pentru a aborda leziunile cardiologice intens calcifice, cu ajutorul unui dispozitiv special. Acesta este alcătuit din: consola principală şi consumabilele de unică folosinţă.

Procedura de litotriţie se recomandă pacienţilor la care leziunile arteriale sunt intens calcifice,  tratamentul  intervenţional de implantare de stent fiind facilitat de aceasta.

În cadrul laboratorului de Angiografie şi cateterism cardiac al SCJU Sibiu de derulează următoarele programe:

  • Programul naţional de cardiostimulatoare,
  • Programul naţional de defibrilatoare interne,
  • Programul naţional de resincronizatoare cardiace,
  • Programul naţional de dilatare percutană (implant de stent).

De aceste proceduri, decontate integral prin Casa de Asigurări de Sănătate, pot beneficia persoanele  asigurate şi care au fost diagnosticate cu afecţiuni cardiovasculare. Acestea trebuie să fie evaluate iniţial de un medic cardiolog şi ulterior redirecţionate către Laboratorul de Angiografie şi Cateterism cardiac. Pacienţii trebuie să fie internaţi în cadrul secţiilor de cardiologie ale SCJU Sibiu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.