Oficialii Ministerului Sănătăţii se concentrează pe atragerea şi menţinerea medicilor în mediul rural sau în zonele non universitare din România, având în vedere că în unele locuri deficitul este foarte mare, numărul de medici raportat la totalul populaţiei fiind la o treime faţă de media Uniunii Europene. ”Resurse există, trebuie doar să le direcţionăm corect”, a afirmat secretaruld e stat Alexandru Rogobete, în timp ce minsitrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, apreciază că sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar şi de infrastructură şi administraţie publică locală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ministerul Sănătăţii împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi organizaţia non-guvernamentală Medici pentru România au deschis workshop-ul ”Resurse Umane în Sănătate: Acţiuni Locale, Rezultate Naţionale”, focalizat pe tema retenţiei şi atragerii de medici în zonele care acum sunt slab deservite din punct de vedere al ocupării posturilor de către personalul medical”, a transmis, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, personalul medical este concentrat în Bucureşti şi în municipiile unde există centre universitare, în timp ce în mai multe judeţe din ţară numărul de medici raportat la totalul populaţiei se află la o treime faţă de media Uniunii Europene.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar şi de infrastructură şi administraţie publică locală. Tocmai de aceea soluţia trebuie să fie una comună, care să pornească de la digitalizarea şi debirocratizarea sistemului de rezidenţiat, să continue cu menţinerea atractivă a nivelului salariat şi să se termine inclusiv cu construcţia efectivă a unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administraţia locală. Toate acestea pot aduce şi menţine medicii de orice specialitate în zonele mai puţin favorizate şi mai slab deservite în prezent”, a subliniat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. 

Potrivit comunicatul citat, Organizaţia ”Medici pentru România” se implică inclusiv pentru consilierea medicilor care doresc întoarcerea în România, în vederea reintegrării acestora în sistemul medical românesc.

Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate, a declarat că prin intermediul PNRR zona de reforme cuprinde atât dezvoltarea de indicatori ai calităţii serviciilor medicale cât şi dezvoltarea resursei umane: ”Prin PNRR şi beneficiind de expertiza OMS, dezvoltăm concomitent atât felul în care măsurăm, prin indicatori, calitatea serviciilor medicale, cât şi calitatea resurselor umane din sistem, atât la nivel de management cât şi de execuţie. Medicina de familie,  ambulatoriile de specialitate, asistenta comunitară, spitalele şi sănătate publică au planuri sectoriale dezvoltate împreună cu OMS, care cuprind inclusiv această componentă de retenţie a personalului în zone deservite sub media europeană”. 

”Susţinem o soluţie integrată de abordare strategică a unei probleme care suprasolicită sistemul în anumite părţi în timp ce îl lasă descoperit în altele. Nu este eficient ca zonele slab deservite să exporte pacienţi către centrele mari. Putem avea o descentralizare reală a sistemului, nu numai pe partea de clădiri şi dotări, dar inclusiv pe partea de suport pentru atragerea şi retenţia personalului medical. Resurse există, trebuie doar să le direcţionăm corect în sistem”, a mai spus acesta.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor Băncii Mondiale, Ambasadei SUA în România, Ministerului Finanţelor, Comisia Europeană prin DG Reform, Institutul Naţional de Management în Sănătate, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.