Medicul primar ORL de la Spitalul Colţea, Marian Stamate, cel care a fost coordonator în seara în care a avut loc tragedia de la Colectiv, a povestit că atunci a fost un şoc de preluare a pacienţilor arşi, pentru că, în 30 de minute, spitalul oncologic a trebuit transformat în spital de campanie. Medicul spune că, în 8 ani de la momentul Colectiv, nu s-a schimbat nimic în abordarea infecţiilor nosocomiale şi nici spitale de mari arşi nu au fost construite, cu excepţia celui de la Timişoara care se află în construcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”A fost un şoc de preluare pentru un spital cu profil oncologic. Ne-am trezit cu ambulanţe. Am avut între 8 şi 10 pacienţi preluaţi, cu toţii tineri, în stare de şoc. Întrucât eram coordonator de spital în acea noapte, a trebuit să transformăm spitalul, în 30 de minute, în spital de război, să preluăm unitatea de terapie coronariană şi să facem practic un al doilea ATI pentru aceşti bolnavi. Au trebuit chemaţi medici de acasă, asistente, inclusiv farmacia, pentru că ne trebuiau foarte multe lucruri. În final, inclusiv a trebuit să facem rost de medicaţie. Am solicitat asistenţă de chirurgie platică, oftalmologică. A fost o bătălie controcronometru. Din fericire, toţi pacienţii au supravieţuit la noi, au plecat în alte unităţi sanitare prin transportul asigurat de ISU cu maşinile de victime multiple. Probabil pentru unii dintre ei, având în vedere aglomerarea excesivă a unităţilor care i-au preluat, ar fi fost benefic să rămână la noi o vreme”, a declarat Marian Stamate, luni seară, la Medika TV.
 
Întrebat dacă s-a schimbat ceva în privinţa gestionării infecţiilor nosocomiale în spitale, medicul a explicat că nimic nu s-a schimbat din acest punct de vedere.
 
”Sincer, în ce priveşte abordarea infecţiilor nosocomiale, nu cred că s-au schimbat prea multe în practica uzuală de zi cu zi. Când  te trezeşti cu astfel de evenimente trebuie să ai puse la punct proceduri şi să ai resurse  ca să aplici proceduri privind infecţia cu nosocomiale. Sincer nu s-a schimbat nimic atât din partea factorilor administrativi, din partea finanţării şi din păcate a personalului medical. Atâta timp cât în spital nu ai unde să te speli pe mâini sau nu ai cum să te ştergi după fiecare pacient pentru că nu ai prosop de hârtie, nu poţi să spui că ai vreo preocupare pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale care iată, pot să ucidă”, a declarat Marian Stamate.
 
Medicul a adăugat că, la 8 ani de la Colectiv, îl doare cel mai tare indiferenţa societăţii.
 
”Doare indiferenţa societăţii care a uitat şocul emoţional trăit în acele momente. Fiecare şi-a văzut de viaţa lui, lăsând administraţia centrală  şi locală în voia lor. Mai nou am văzut că există o campanie de demonizare a medicilor din partea unei nefericite părâi a presei, aşa încât lucrurile stau cumva mai rău decât atunci pentru că la momentul acela practicam o medicină activă. În momentul de faţă constat practicarea unei medicine complet defensive care este extrem de dăunătoare”, a spus Stamate.
 
Marian Stamate consideră că este ruşinos că la Bucureşti nu se construieşte un centru de mari arşi.
 
”Este ruşinos că Bucureşti ca şi Capitală şi centru univeristar majos să nu aibă un astfel de centru cu prioritate. Sigur, am fi vrut să vedem aici implicarea inclusiv a Universităţii de Medicină şi Farmacie, a Primăriei Generale, a Ministerului Sănătăţii, pentru că sediul Ministerului Sănătăţii este în Bucureşti, nu la Timişoara. Bravo colegilor de la Timişoara, cu toate acestea cred că nu se vor finaliza multă vreme de acum înainte pentru că nu se cade la nivel politic cum să se facă, unde să se facă”, a declarat Stamate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.