Medicul endocrinolog Diana Loreta Păun a explicat, joi seară, că menopauza este o perioadă fiziologică din viaţa femeilor şi a subliniat că odată cu aceasta apar şi unele simptome pe care femeile le resimt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Menopauza este o perioadă fiziologică din viaţa femeii în care practic etapa ovariană se sistează. Mă refer în egală măsură la posibilitatea femeii de a concepe şi la secreţia hormonilor fminini care pe parcursul vieţii fertile, menţin feminitatea. M-am întrebat de multe ori de ce femeilor li se sistează posibilitatea de a concepe la 50 - 52-54 de ani, iar bărbaţii au această posibilitate mult timp, după ce femeile intră la menopauză. Răspunsul este că la momentul la care o femeie ar putea să aibă ultima sarcină, ea mai are nevoie de cel puţin încă 18 - 20 de ani, 20 şi ceva de ani, pentru a-şi creşte puiul. Ca să ajungi la majorat  şi să fii pe picioarele tale ai nevoie de cel puţin 18 ani. Ceea ce înseamnă că natura a făcut astfel încât după vârsta menopauzei, femeia să nu mai aibă această posibilitate”, a declarat medicul endocrinolog.

Dr. Diana Loreta Păun a precizat că sunt şi unele simptome care apar deodată cu menopauza.

”Din păcate, secreţia de hormoni nu mai continuă, ceea ce are consecinţe asupra sănătăţii femeii. Există anumite simptome foarte supărătoare despre care femeile nu vorbesc, dar pe care le resimt. Cele mai cunoscute sunt aşa-numitele valuri de căldură sau bufeuri, care apar dintr-o dată în situaţii câteodată jenante, în public. Dar nu sunt singurele simptome supărătoare, apar modificări de troficitate ale pielii, ale tractului genital, ale sânilor, părului, unghiilor şi aşa mai departe.

Există şi complicaţii pe termen lung mai importante. Mă refer la osteoporoză care este o problemă de sănătate publică, la complicaţiile cardiovasculare care  se agravează după vârsta menopauzei şi de asemenea la problemele psihice pentru că există acest risc la femei ca şi la bărbaţi”, a mai precizat Păun.

Medicul a recomandat o alimentaţoe sănătoasă, dar a spus că există pe piaţă suplimente alimentare pe bază de plante care mimează secreţia hormonilor, dar că acestea trebuie luate după un consult medical.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.