Doctorul Cristina Berteanu, medic primar ATI, a afirmat, luni seară, că, în anul 2022, au fost identificate peste 45.000 de cancere mamare, colorectale sau de col utrein. Numai într-un an apar 3.400 de cazuri de col uterin, iar 1.800 de paciente decedează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Un control preventiv înseamnă că după vârsta de 21 de ani, până la 30 de ani se efectuează testul Papanicolau, la un interval de 2 ani, apoi de la 30 la 64 de ani se efectuează anual examenul ginecologic şi planul european de combatere a cancerului lansat în februarie 2021. Acesta prevede ca până în anul 2025, în90 la sută din populaţia europeană să se efectueze screeningul  cancerului de col uterin, cancerului mamar şi cancerului colorectal”, a declarat dr. Cristina Berteanu, luni, al Medika TV.
 
Întrebată care sunt cele mai răspândte cancere la femei, Berteanu s-a referit la  cancerul de col uterin, cancerul mamar şi la cel colorectal.
 
”Cancerele feminine, în 2022 au fost identificate la un număr de 45.612 femei şi ponderea cea mai mare a fost cancerul mamar, cancerul colorectal şi cancerul de col uterin. În fiecare an apar 3400 de cazuri de cancer de col uterin, dintre care 1800 decedează. Suntem pe un loc fruntaş în Uniunea Europeană, pentru că în  2009 s-a încercat introducerea  vaccinării anti HPV şi rezistenţa a fost foarte mare  la nivelul părinţilor, chiar al medicilor de familie. În acelaşi an s-a introdus în Australia care a eradicat cancerul de col uterin, deci am pierdut nişte ani, dar  acum se pare că deschiderea a crescut şi din partea părinţilor şi organizaţiile de pacienţi şi organizaţiile guvernamentale sunt organizate în aşa fel încât vaccinarea să fie efectuată gratuit la băieţi şi fete, între 11 şi 19 ani, pe baza unei reţete de la medicul de familie şi apoi între 19 şi 45 de ani cu 50 la sută rambursare. Ideal este să fie făcut înainte de începerea activităţii sexuale pentru că atunci se atinge imunizarea maximă”, a declarat medicul Cristina Berteanu.
 
De asemenea, Berteanu a precizat că România este prima ţară din România care are un plan naţional de combatere a cancerului.
 
”România este prima ţară din UE care are un plan naţional de combatere a cancerului. Am fost felicitaţi de doamna comisar european pe Sănătate. Acesta este sincronizat, am preluat toate obiectivele din lanul european şi sunt convinsă că o să avem şi un smart card”, a mai adăugat Berteanu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.