Medicul endocrinolog Diana Loreta Păun a explicat, joi seară, că bolile tiroidiene sunt mai frecvente la femei şi a subliniat că România este o ţară deficitară în iod, iar din acest motiv ”guşa este o boală naţională”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bolile tiroidiene sunt boli frecvente la doamne. România este o ţară cu o patologie endocrină cunoscută şi în continuă creştere, România este o ţară deficitară în iod, motiv pentru care guşa este o boală naţională, aş putea spune. De aceea, noi, endocrinologii, considerăm tiroida ca acea glandă care necesită atenţie sporită tocmai din cauza frecvenţei crescute a bolilor tiroidiene în România. Aşa cum spunea, aceste boli sunt mai frecvente la femei, din fericire nu şi mai grave. În general, dacă o boală este frecventă ştii să o tratezi, ştii să o depistezi din timp şi ca atare evoluţia pe termen lung este una bună”, a declarat, joi seară, la Medika TV, medicul Diana Loreta Păun care este şi consilier prezidenţial la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, Diana Loreta Păun a explicat că tiroida acţionează asupra tuturor organelor.

”Tiroida secretă hormoni care acţionează practic asupra tuturor organelor şi  sistemelor, asupra metabolismelor, asupra creşterii şi dezvoltării inclusiv a sistemului  nervos. Ca atare, în condiţiile în care secreţia de hormoni tiroidieni prea mică sau prea mare, pot apărea simptome din partea tuturor organelor şi sistemelor, depinde de sensibilitatea fiecăruia dintre noi”, a precizat Păun.

Medicul a explicat şi care sunt semnele unei afecţiuni legate de tiroidă.

”De exemplu îngrăşarea poate fi un semn de hipotiroidie, uscarea pielii, intoleranţa la frig, constipaţia, incapacitatea de concentrare sunt simtome legate hipotiroidie. În aceeaşi măsură, nervozitatea, insomnia, tremurul, incapacitatea de concentrare din cauza unei, spunem noi fugă de idei, acestea aţin mai degrabă de hipertiroidie şi ar trebui să ne îngrijoreze dacă manifestările nu sunt trecptoare. Sunt foarte multe semne şi simptome care sunt atribuite bolii tiroidiene. Orice manifestare care apare pe fondul unei stări de sănătate şi este inexplicabilă, trebuie investigată”, a explicat Păun.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.