Ideea ”desfiinţării” Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost vehiculată de mass-media după ce premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat în şedinţa de Guvern din 3 august că ”este timpul pentru o instituţie nouă, cu priorităţi noi şi respect pentru cetăţeni” şi i-a solicitat ministrului Sănătăţii, prof.dr. Alexandru Rafila, să facă schimbări profunde la nivelul Casei Naţionale de Sănătatate. ”Problema este ce se pune în loc şi cum se garantează ca nici măcar o zi nu sunt afectate relaţiile contractuale cu cei peste 30.000 furnizori”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Valeria Herdea, medic de familie, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor România (CMR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul i-a cerut, de fapt, ministrului Sănătăţii, ”schimbări profunde” la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu să desfiinţeze instituţia. Ministrul Sănătăţii a anunţat că urmează o analiză a modului în care poate fi îmbunătăţit modul de decontare a serviciilor medicale, sugerând că un model de inspiraţie ar putea fi cel din Israel, unde există patru case publice de asigurări de sănătate.

”Noi ne-am zbătut foarte mult ca să avem un contract cadru care să aducă mai multe servicii şi mai multe beneficii şi acces mai facil la servicii medicale pentru pacient. Esenţial este ca pacientul, cel care este în centrul sistemului medical, să aibă siguranţa zilei de mâine. Desfiinţarea unei Case de Asigurări nu cred că este o problemă care se poate aborda într-un discurs. Este o problemă de sănătate publică serioasă. Eu lucrez de 24 de ani cu Casa de Asigurări de Sănătate în relaţii de furnizor cu contract de prestări servicii civile. În decursul celor 24 de ani, relaţia s-a cristalizat şi a avut foarte multe suişuri şi coborâşuri. Am trecut prin foarte multe greutăţi şi mi-aş dori să am un sistem informatic performant, mi-aş dori ca lucrul să se desfăşoare cu mai puţină birocraţie, cum acces mai uşor pentru pacient. Desfiinţarea unei instituţii de acest gen este o problemă care merită cântărită foarte bine la nivelul decidentului. Merită consultaţi furnizorii de servicii medicale, Colegiul Medicilor România”, a afirmat dr. Valeria Herdea pentru 360medical.ro.

Astfel de decizii privesc întreg sistemul medical, atrag atenţia medicii.

”Pacientul are nevoie şi mâine de servicii medicale. Sunt peste 30.000 de furnizori de servicii medicale în contract cu CASA, care mâine vor trebui să funcţioneze. Mai întâi, probabil că vom avea un master plan pentru aşa ceva, apoi ne vom gândi cum îl implementăm. Probabil că ar fi mult mai corect să fie luate măsuri de reorganizare, măsuri de eficientizare a sistemului informatic. Probabil că se va discuta în viitoarea perioadă de o reorganizare, dar în niciun caz nu cred că se va face azi. În niciun caz”, a spus dr. Valeria Herdea.

Vicepreşedinta CMR a arătat că resursa umană este esenţială în medicină, la fel resursa materială şi resursă educaţională.

”Sunt 55.000 de medici în Români,a care nu sunt nici foarte tineri, nu sunt nici foarte odihniţi. Numărul de medici care revin populaţiei este destul de mic faţă de cel din Europa. Avem specialităţi deficitare, avem zone neacoperite cu medici, avem populaţie îmbătrânită, dacă pornim de aici, avem nevoie de debirocratizare, avem nevoie de simplificare şi avem nevoie să facem în aşa fel încât activitatea noastră să devină mai performantă şi mai puţin birocratizată”, a spus dr. Valeria Herdea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.