După cum sugerează şi numele său, factorul 4 plachetar (F4P) este produs de trombocite, un tip de celule sanguine care alertează sistemul imunitar atunci când există o leziune şi ajută la formarea cheagurilor. Acesta a fost asociat recent, în trei studii separate publicate luna aceasta, cu stimularea mentală obţinută în urma exerciţiilor fizice, cu beneficiile transfuziilor de sânge şi cu o proteină asociată cu longevitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o serie de trei articole apărute în Nature, Nature Aging şi Nature Communications, două echipe de la Universitatea California San Francisco (UCSF), din Statele Unite, şi o echipă de la Universitatea din Queensland (Australia), identifică factorul 4 plachetar (F4P) ca fiind cel din spatele beneficiilor cognitive în cazul sângelui tânăr, exerciţiilor fizice şi hormonului longevităţii klotho.

Toate cele trei procese promovează îmbunătăţirea cognitivă, ceea ce înseamnă că F4P este un fel de factor sangvin cu superputeri, spun acum cercetătorii.

Trombocitele sunt fragmente de celule care joacă un rol esenţial în procesul de coagulare. Pe lângă faptul că servesc drept „dopuri fizice” care stopează sângerarea, aceste fragmente mici şi nenucleate de celule din măduva osoasă conţin granule care eliberează substanţe chimice pentru a promova agregarea.

Uunul dintre aceşti factori, proteina F4P contribuie la răspunsul sistemului imunitar la leziuni şi infecţii.

Acesta se pare că joacă un rol şi în mecanismele anti-îmbătrânire, sub conducerea unei enzime exprimate în cantităţi mari în creier, ficat şi rinichi, cunoscută sub numele de klotho.

Proteina klotho promovează longevitatea şi contracarează afecţiunile care apar odată cu vârsta.

„Sângele tânăr, klotho şi exerciţiile fizice pot spune cumva creierului tău: Hei, îmbunătăţeşte-ţi funcţia”, explică  Saul Villeda, director asociat al Institutului Bakar de Cercetare a Îmbătrânirii, de la UCSF, şi autor principal al articolului publicat miercuri, în Nature.

Se pare că F4P este, de asemenea, un stimulator cognitiv. Sub influenţa sa, şoarecii bătrâni şi-au recăpătat acuitatea minţii de la vârsta mijlocie, iar şoarecii tineri au devenit mai inteligenţi.

„Cu F4P, începem să înţelegem vocabularul din spatele acestei întineriri”, spune cercetătorul care a condus studiul asupra sângelui tânăr, publicat în Nature.

Autorii celor trei studii şi-au făcut publice concluziile în acelaşi timp pentru a prezenta argumentele pro F4P în trei abordări diferite.

„Când ne-am dat seama că am descoperit în mod independent şi întâmplător acelaşi lucru, am rămas cu gura căscată”, a comentat la rândul său, dr. Dena Dubal, profesor la UCSF, specialistă în boli neurodegenerative şi ale îmbătrâniri, care a condus studiul asupra klotho, publicat în Nature Aging.

Faptul că trei intervenţii separate converg asupra factorilor plachetari evidenţiază cu adevărat validitatea şi reproductibilitatea acestei biologii, spun oamenii de ştiinţă.

„Este timpul să urmărim factorii plachetari în sănătatea creierului şi îmbunătăţirea cognitivă”, spun autorii celor 3 studii.

În cazul studiului asupra sângelui tânăr, şoarecilor mai în vârstă li s-a injectat F4P, care s-a dovedit a reduce inflamaţia din creier şi a îmbunătăţi memoria animalelor.

În esenţă, acesta a inversat o parte din deteriorarea care vine odată cu înaintarea în vârstă.

Studiul se bazează pe cercetări anterioare în ceea ce este cunoscut sub numele de parabioză, în care sângele de la oameni mai tineri sau de la alte animale poate avea un efect de întinerire.

Una dintre caracteristicile pe care sângele mai tânăr tinde să le aibă este mai mult F4P, spun specialiştii.

În cel de-al doilea studiu, tot cu ajutorul şoarecilor, oamenii de ştiinţă au reuşit să facă legătura între F4P şi proteina membranară klotho.

S-a demonstrat anterior că proteina klotho stimulează puterile cognitive şi se pare că F4P ajută la transferul acestei stimulări către regiunile cerebrale din emisfera dreapta.

Atât şoarecii tineri, cât şi cei bătrâni şi-au îmbunătăţit testele comportamentale după o injecţie de klotho, care ulterior eliberează F4P.

Tratamentul a îmbunătăţit formarea de noi conexiuni în hipocampus, locul în care creierul creează amintiri.

Nu în ultimul rând, cel de-al treilea studiu a constatat că exerciţiile fizice eliberează mai mult F4P în sângele şoarecilor.

De asemenea, s-a observat că F4P joacă un rol în crearea de noi celule cerebrale şi a îmbunătăţit funcţiile de memorie la şoarecii mai în vârstă.

Se ştie deja că exerciţiile fizice pot ajuta la menţinerea unei minţi agile şi se pare că F4P joacă un rol în acest sens, spun autorii studiului.

În viitor, ar putea fi dezvoltate terapii care să ofere beneficiile exerciţiilor fizice şi celor care nu pot fi în mod normal activi.

Deşi toate cele trei studii au fost efectuate pe şoareci, se crede că aceste descoperiri se vor aplica, cel mai probabil, şi la organismul uman, sugerând multiple moduri în care F4P „mesagerul sănătăţii creierului” ar putea ajuta în tratamentele viitoare.

A treia echipă şi-a publicat rezultatele asupra F4P, în Nature Communications.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.