Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Daniel Bran, a dezvăluit, miercuri seară, că pentru un medicament inovativ procesul durează 5-10 ani, iar costurile se ridică la 1-2 milirde de euro. Pentru un medicament biosimilar costurile sunt de până la 300 milioane de euro, în timp ce medicamentele generice se adresează unui număr de 70% din pacienţi şi consumă 19 la sută din buget. Daniel Bran atrage atenţia, de asemenea, Legislaţia este veche, atrage atenţia Daniel Bran.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Medicamentul inovativ este acea substanţă chimică care a fost inventată de un producător de medicamente. Este un proces lung, care durează foarte mulţi ani, pot fi 5-10 ani până se inventează o substanţa activă nouă, iar investiţiile sunt pe măsură, pot fi de 1-2 miliarde de euro. După expirarea patentului, care este firesc, medicamentul inovativ trebuie să aibă o perioadă în care îşi recuperează această investiţie. Producătorii de medicamente generice, având acces la date, cu investiţii mai mici, de la 5 -10, poate 50 de milioane de euro, pot să aibă acele studii prin care arată că sunt la fel de eficiente şi la fel de sigure ca varianta inovativă”, a declarat Daniel Bran, miercuri seară, la Medika TV.

Toate medicamentele sunt autorizate de instituţii competente în domeniu.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Modalitatea sau criteriile de producţie sunt la fel. Deci aceste medicamente fie că sunt inovative, fie că  sunt generice, sunt autorizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului sau de Agenţa Europeană a Medicamentei şi sunt produse în aceleaşi condiţii foarte stricte. Pot să vă spun că fiecare batch sau fiecare lot care este produs este verificat. Fiecare lot este verificăt pentru a se vedea dacă corespunde din punct de vedere calitativ ceea ce apare în prospect. Când vorbim de medicamentele biologice şi biosimilare, vorbim despre structuri biologice complexe, deoarece aceste medicamente sunt produse pe organism, pe celule vii. Şi atunci, produsul biologic, din nou cel de referinţă, haideţi să spunem, inovativ, necesită o perioadă lungă de cercetare pentru a-l inventa. (...) Pentru un medicament biosimilar trebuie investit undeva între 150 şi 300 de milioane de euro pentru a avea un produs”, a mai spus Daniel Bran.

Medicamentele generice, în schimb, se adresează unui număr mare de pacienţi, spune Daniel Bran.

”De ce este important să avem medicamentele generice? Ele se adresează unui număr de 70% din pacienţi în condiţiile în care consumă doar 19% din buget. Şi atunci, în momentul de faţă, avem o legislaţie veche, care a fost bună în momentul în care au făcut-o. Pentru a fi mai clar, avem medicamente care sunt, vorbim doar de medicamentele cu prescripţie şi medicamentele care sunt compensate, sunt medicamentele care sunt pe lista de necondiţionate. Avem medicamentul inovativ, expiră patentul, după o lună, două, trei medicamentul generic, dacă produsul inovativ a fost pe necondiţionat, intră automat!, a explicat Daniel Bran.

Potrivit acestuia, situaţia se schimbă în momentul în care produsul inavoativ a fost într-o condiţionare, într-o reambursare condiţională, în acele aşa numite contracte cost-volum.

”Aceste contracte cost volum au fost introduce acum 8-9 ani dintr-o necesitate. existau anumite tratamente inovative, foarte scumpe, şi preţurile trebuiau negociate”, a precizat Daniel Bran.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.