Practicarea unei activităţi fizice dimineaţa sau după-amiaza poate fi mai benefică decât exerciţiile de seară atunci când vine vorba de prevenirea diabetului, explică un nou studiu. Aceste constatări vin după ce o altă echipă de cercetători a descoperit că exerciţiile fizice de dimineaţă sunt, de asemenea, cel mai eficient moment din zi pentru pierderea în greutate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua cercetare indică faptul că activitatea fizică în timpul zilei prezintă o legătură cu un risc redus de diabet zaharat de tip 2, indiferent de vârsta, venitul sau nivelul de educaţie al unei persoane.

Cu toate acestea, exerciţiile fizice de seară nu au prezentat o legătură semnificativă din punct de vedere statistic cu riscul de diabet, potrivit rezultatelor publicate miercuri (20 septembrie) în Diabetologia, revista Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Studii anterioare au evidenţiat faptul că exerciţiile de după-amiază, spre deosebire de cele de seară, au prezentat un risc mai mic asociat cu decesul prematur în comparaţie cu exerciţiile de dimineaţă.

Cu toate acestea, corelaţia dintre astfel de intervale orare de activitate şi diabetul zaharat de tip 2 a fost puţin studiată.

Dr. Caiwei Tian şi dr. Chirag Patel, de la facultatea de medicină a universităţii Harvard, au condus un studiu care a investigat legătura dintre exerciţiile efectuate dimineaţa, după-amiaza şi seara şi riscul de diabet zaharat de tip 2.

Studiul a implicat peste 93 de participanţi britanici, cu vârsta medie de 62 de ani, fără antecedente de diabet.

Aceştia au purtat accelerometre la încheietura mâinii timp de o săptămână.

Pe baza datelor colectate, cercetătorii au estimat echivalentul metabolic (MET), o măsură standard pentru activitatea fizică, reprezentând raportul dintre rata metabolică a unei persoane în repaus şi rata metabolică a unei persoane care efectuează o activitate fizică.

Ei au stabilit că activitatea MET-oră cuprinde toate formele de activităţi urmărite de accelerometru pe parcursul zilei, inclusiv treburile casnice, mersul pe jos şi exerciţiile intense.

Cercetătorii au clasificat MET pe trei perioade: dimineaţa (de la 6:00 am până la ora 12:00), după-amiaza (de la 12:00 la 18:00) şi seara (de la 18:00 la miezul nopţii).

De asemenea, echipa luat în considerare nivelurile de intensitate a exerciţiilor fizice: activitate fizică moderată spre viguroasă (MVPA) şi activitate fizică viguroasă (VPA).

Constatările au arătat efectele protectoare ale activităţii fizice.

Fiecare creştere de o unitate în MET a corespuns unei scăderi de 10% şi 9% a riscului de diabet zaharat de tip 2 în timpul dimineţii şi, respectiv, după-amiezii.

Din nou, exerciţiile de seară nu au prezentat o relaţie semnificativă cu riscul de diabet.

Echipa speculează că factorii legaţi de stilul de viaţă, cum ar fi durata somnului şi regimul alimentar, ar putea avea un impact asupra volumului de exerciţii fizice efectuate în diferite momente ale zilei, afectând ulterior rolul acestuia în riscul de diabet.

După ajustarea pentru aceşti factori, asocierile dintre orele MET şi diferitele momente ale zilei au devenit mai clare.

Dr. Tian remarcă faptul că, deşi consistenţa activităţii măsurate în MET nu a fost legată de diabetul zaharat de tip 2, intensitatea acesteia a fost.

Atât MVPA, cât şi VPA s-au corelat cu un risc redus de diabet pe tot parcursul zilei.

Cercetătorii au subliniat că studiul lor este unul de pionierat în ceea ce priveşte evaluarea privind influenţa unei activităţi fizice consistente asupra riscului de diabet.

„Consecvenţa sau rutina activităţii fizice nu a fost puternic asociată cu diabetul de tip 2. Cu alte cuvinte, persoanele care fac exerciţii fizice o cantitate mai mică de timp şi mai frecvent nu prezintă un risc mai mic de diabet decât persoanele care fac aceeaşi cantitate totală de exerciţii fizice, dar cu o rutină mai puţin obişnuită”, afirmă autorii studiului într-un comunicat.

Constatările noului studiu susţin faptul că „activitatea fizică totală, dar nu şi consecvenţa acesteia pe parcursul săptămânii, poate fi un factor important care are un impact asupra riscului zaharat de diabet de tip 2.

„Studiul a arătat o asociere cu riscul de diabet între activitatea fizică de dimineaţă şi după-amiaza faţă de cea de seară. Momentul în care se desfăşoară activitatea poate juca un rol în atenuarea riscului de diabet”, conchide echipa de cercetare.

Constatările echipei de la Harvard mai sugerează şi faptul că este utilă includerea unor activităţi de intensitate mai mare pentru a contribui la reducerea riscului de apariţie a diabetului şi a altor boli cardiovasculare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.