Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu anunţă, marţi, că 47 de pacienţi cu accident vascular cerebral ischemic au beneficiat de tromboliză de la începutul anului. Unii dintre aceştia au recuperat integral deficitul neurologic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu un număr de 47 de pacienţi cu accident vascular cerebral ischemic acut care au fost trombolizaţi în perioada ianuarie –septembrie 2023, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu se situează pe primul loc în Oltenia, iar la nivel naţional ne situăm înaintea unor centre universitare precum Craiova sau Arad.

Trebuie precizat că tromboliza nu este o procedură lipsită de riscuri, dar raportul beneficiu-risc este net în favoare beneficiului”, au transmis, marţi, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Potrivit acestora, unii dintre pacienţi au recuperat în totalitate deficitul neurologic, ca urmare a trombolizei.

”Un alt aspect satisfăcător privind activitatea de tromboliză la nivelul SJU Târgu-Jiu este faptul că timpul scurs din momentul în care pacientul este adus în spital şi până la injectarea medicaţiei trombolitice este scurt, sub media naţională. Ca rapiditatea cu care se instituie procedura, unitatea medicală gorjeană se situează pe locul 10 din totalul de 46 de spitale din România care desfăşoară programul de tromboliză”, au mai transmis oficialii unităţii medicale.

Potrivit acestora, acest lucru este foarte important deoarece în cazul accidentelor vasculare cerebrale ”timpul înseamnă creier”, iar cu cât se acţionează mai repede, cu atât cresc şansele de reuşită.

”Sunt mulţumită de rezultatele obţinute în primele nouă luni ale anului 2023 în cadrul Programului de tromboliză pe care îl coordonez, dar sunt convinsă că pe viitor vom obţine rezultate încă şi mai bune, mai ales că până la sfârşitul anului sperăm să inaugurăm Unitatea de accidente vasculare cerebrale acute (UAVCA) în cadrul Secţiei de Neurologie, fapt ce ne va optimiza munca. În plus, la momentul actual, avem atuu-ul unei echipe de neurologi tineri, profesionişti şi ambiţioşi care luptă pentru progres medical şi pentru binele pacienţilor! Sperăm ca imediat după ce vom începe activitatea propriu-zisă în UAVCA să reuşim, cu ajutorul colegilor medici de familie şi al mass-mediei, să popularizăm informaţiile legate de această procedură, astfel încât pacienţii cu accident vascular să ajungă la noi în timp util, în fereastra de tromboliză”, a declarat dr. Cristina Căliman, medic primar neurologie, coordonator al Programului de tromboliză în cadrul SJU Târgu-Jiu.

Potrivit datelor transmise de către reprezentanţii spitalului, tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut în primele patru ore şi jumătate de la debutul simptomatologiei şi în absenţa contraindicaţiilor.

Tromboliza constă în administrarea unui bolus de Actilyse, urmat de injectarea continuă în perfuzie, timp de o oră, a acestei substanţe fibrinolitice (Actilyse), în doză calculată în funcţie de greutatea pacientului.

Substanţa administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format şi la restabilirea circulaţiei sangvine, iar în urma administrării acestui tratament cresc şansele pacientului de a evolua fără sechele sau cu sechele minime. Datorită trombolizei se poate obţine o evoluţie mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne ale AVC-ului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.