Două analize care cuprind studii din literatura de specialitate efectuate de cercetători de la Colegiul de Sănătate Publică al universităţii americane George Mason îmbunătăţesc cunoştinţele asupra legăturii dintre nutriţie şi sănătatea mintală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoanele cu diabet zaharat (Mellitus) au risc de două-trei ori mai mare de a suferi de depresie decât cele care nu suferă de această boală, potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

Tratamentul actual include terapie, medicamente sau ambele. Cu toate acestea, înţelegerea relaţiei dintre nutriţie, sănătate mintală şi diabet zaharat este relativ nouă în discursul ştiinţific.

Cercetătorii de la Mason au căutat să afle despre legătura dintre nutriţie, diabet şi sănătate mintală.

Două analize recente arată că o nutriţie deficitară joacă un rol dublu, contribuind atât la riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, cât şi la impactul asupra sănătăţii mintale, inclusiv anxietăţii şi depresiei.

Potrivit rezultatelor, tulburările mintale, cum ar fi depresia şi anxietatea, cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, iar diabetul este, de asemenea, legat de un risc crescut de a dezvolta depresie şi anxietate.

Intervenţiile nutriţionale pot ajuta în ambele probleme de sănătate, spun specialiştii.

„Constatările noastre subliniază rolul esenţial al alegerilor alimentare în reducerea riscurilor asociate atât cu diabetul, cât şi cu sănătatea mintală”, a declarat profesorul Raedeh Basiri, autorul principal al lucrărilor.

Implicaţiile acestor constatări se extind dincolo de comunitatea ştiinţifică, şi sunt promiţătoare pentru a informa politicile de sănătate publică, practicile de îngrijire a sănătăţii şi recomandările dietetice care pot avea un impact pozitiv asupra populaţiei generale, a menţionat el.

Analizele urmăresc să împuternicească indivizii să facă alegeri informate şi favorabile sănătăţii privind regimul alimentar, care pot servi drept strategie proactivă pentru prevenirea şi gestionarea diabetului, precum şi a anxietăţii şi depresiei.

Concluziile echipei oferă o viziune cuprinzătoare asupra relaţiei dintre modelele alimentare, rezultatele în materie de sănătate şi rolul critic al comportamentului alimentar în contextul diabetului zaharat de tip 2 şi al sănătăţii mintale.

Echipa a constatat că un consum de alimente bogate în fructe şi legume proaspete, cereale integrale, proteine slabe şi produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi este asociat cu un risc redus de diabet zaharat de tip 2 şi de tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia şi anxietatea.

În schimb, s-a constatat că o dietă cu un număr mare de alimente procesate are un efect negativ, crescând predispoziţia la diabet zaharat de tip 2, depresie şi anxietate.

În plus, echipa de cercetători a constatat că o dietă cu alimente cu densitate energetică, dar lipsită de nutrienţi esenţiali, cum ar fi acizii graşi omega-3, vitamina D, vitamina E, vitamina B6, vitamina B12, acid folic, seleniu, crom şi magneziu, este asociată cu exacerbarea simptomelor nefavorabile atât în ceea ce priveşte sănătatea mintală, cât şi în ceea ce priveşte dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2.

Această legătură subliniază importanţa alegerilor alimentare bogate în nutrienţi pentru sănătatea şi bunăstarea generală.

„Dovezile ştiinţifice actuale subliniază beneficiile potenţiale ale adoptării unui regim alimentar bine echilibrat în ceea ce priveşte diminuarea simptomelor de anxietate şi depresie, îmbunătăţind în acelaşi timp controlul glicemic la persoanele cu diabet”, a declarat Basiri.

Prima analiză, cu titlul „Explorarea interrelaţiilor dintre diabet, nutriţie, anxietate şi depresie: Implicaţii pentru strategiile de tratament şi prevenire“, cât şi cea de-a doua, intitulată „Nutrienţi cheie pentru controlul optim al glicemiei şi sănătatea mentală la persoanele cu diabet: O examinare a dovezilor” au fost publicate recent în revista Nutrients.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.