Agenţia Naţională de Transplant anunţă, luni seară, că, în weekend cinci familii au acceptat donarea de organe şi ţesuturi şi astfel 20 oameni au primit o nouă şansă la viaţă, fiind realizat un adevărat ”maraton” pentru viaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un weekend de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi. O cursă contracronometru pentru viaţă (...) Cinci familii au acceptat donarea de organe şi ţesuturi şi astfel 20 oameni au primit o nouă şansă la viaţă prin transplant de organe, iar şi mai mulţi vor avea o viaţă mult mai bună prin transplant de cornee şi ţesuturi osteotendinoase”, a ttransmis, luni seară, Agenţia Naţională de Transplant.

Potrivit instituţiei, maratonul pentru viaţă al echipelor medicale de prelevare şi transplant a început vineri seară şi a continuat până duminică, fiind realiazate nu mai puţin de 5 prelevări de organe şi ţesuturi în 5 oraşe diferite.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Agenţia anunţă că a fost nevoie de transport aerian în condiţii de urgenţă, acesta fiind asigurat de SMURD , Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. , Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, alături de Serviciile de Ambulanţă.

Potrivit datelor transmise de instituţie, maratonul pentru viaţă a început vineri, 26 aprilie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Bistriţa.

”Cu acordul familiei unei paciente în vârstă de 36 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală în urma unui MAV rupt şi AVC hemoragic şi datorită efortului colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Bistriţa, s-au prelevat ficatul, rinichii şi cordul. Cu ajutorul celor de la Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. s-au putut transporta într-un timp foarte scurt, cordul către Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş şi ficatul către Institutul Clinic Fundeni astfel prin intervenţiile de transplant au fost salvaţi 2 pacienţi aflaţi în stare critică. Rinichii au fost transplantaţi altor 2 pacienţi la ICUTR Cluj”, a mai transmis Agenţia Naţională de Transplant.

Potrivit acesteia, câteva ore mai târziu, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi,  familia unui pacient în vârstă de 56 de ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi.

Astfel, un pacient în stare critică a fost salvat datorită intervenţiei de transplant hepatic realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon". Intervenţiile de transplant renal s-au realizat la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, de către echipele şi astfel 2 pacienţi vor scăpa de chinul lungilor şedinţe de dializă. Corneea prelevată va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

”Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS, din care face parte şi ANT, fiindcă pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă şi o echipă de chirurgi de la Centre hospitalier universitaire vaudois din Lausanne, Elveţia”, a mai transmis Agenţia.

De asemenea, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca – ATI II (Neurochirurgie), s-a efectuat o nouă prelevare de organe.

O echipă multidisciplinară coordonată de Dr. Adrian Prie şi Dr. Zorinela Andrasoni - KDP, au prelevat ficatul, rinichii şi corneea de la o pacientă în vârstă de 54 de ani, aflată în moarte cerebrală în urma unui AVC hemoragic.

”Din echipă au mai făcut parte specialişti de la Institutul Clinic Fundeni pentru intervenţia de prelevare ficat şi de la ICUTR Cluj pentru intervenţia de prelevare rinichi. Corneea a fost transplantată la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti”, se mai arată în comunicat.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare de organe, de la un pacient tânăr, în vârstă de 21 de ani, diagnosticat în moarte cerebrală în urma unui politraumatism prin accident rutier. S-au prelevat ficatul şi rinichii.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu s-a realizat prima intervenţie din 2024 de prelevare de organe şi ţesuturi (os şi tendon).

”În urma gestului plin de altruism al familiei unei paciente în vârstă de 49 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală în urma unui AVC hemoragic, o viaţă a fost redată unui pacient aflat în suferinţă, prin transplant de ficat, iar alţi pacienţi vor avea o viaţă normală datorită transplanturilor de ţesuturi. Pentru prelevări, au ajuns echipe de la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi pentru ficat şi de la Bucureşti pentru cornee şi ţesuturile osteo-tendinoase. Grefele os şi tendon au ajuns la Banca de Ţesut din Spitalul Clinic Colentina”, a mai transmis Agenţia.

Potrivit datelor transmise de instituţie, de la începutul anului şi până în prezent, în România au fost 31 de donatori în moarte cerebrală.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.