Echipele Salvaţi Copiii România sunt pe teren, în proximitatea punctelor de frontieră cu Ucraina, şi acordă asistenţă umanitară copiilor şi familiilor acestora care se refugiază din calea războiului. Potrivit datelor organizaţiei, mai mult de 7,5 milioane de copii sunt prinşi în mijlocul războiului din Ucraina, în risc de a fi dislocaţi, separaţi de familie şi expuşi traumei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa locală a filialei din Suceava şi voluntarii Salvaţi Copiii România au rămas pe teren, la punctul de trecere a frontierei din Siret, pentru a acorda sprijin imediat copiilor care au nevoie şi care sunt marcaţi de experienţa traumatică a războiului şi a abandonării casei. Aproximativ 60 de copii, cu vârste cuprinse între 0 şi 12 ani au primit vineri asistenţă şi jucării.

Mai mult de 7,5 milioane de copii sunt prinşi în mijlocul războiului din Ucraina, în risc de a fi dislocaţi, separaţi de familie şi expuşi traumei, întreruperii educaţiei şi accesului la servicii medicale.

Organizaţia Salvaţi Copiii România este prezentă în centrele pentru refugiaţi din Maramureş,  Suceava şi  Galaţi, fiind pregatită să acorde ajutor umanitar persoanelor strămutate din Ucraina - pachete alimentare, produse de  igienă personală, haine şi încălţăminte.  De asemenea, evaluăm constant nevoile şi suntem în legatură cu autorităţile.

Încă înainte de noua escaladare a conflictului, 2,9 milioane de oameni din estul Ucrainei, din Donbas, au cerut asistenţă umanitară şi 400.000 dintre ei sunt copii.

“Au supravieţuit opt ani unui război care le-a distrus familiile, şcolile, spitalele, iar situaţia s-a agravat constant de la începutul anului. Odată cu escaladarările din ultimele zile, numărul copiilor în situaţie de risc iminent a crescut şi familii întregi au fost nevoite să îşi abandoneze casele.”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Organizaţia Salvaţi Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaţionale şi sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanţi de azil şi refugiaţi, inclusiv minori neînsoţiţi şi persoane relocate. În cei 25 de ani de activitate în domeniul azilului 9.200 de copii şi familiile acestora au beneficiat de activităţi zilnice, asistenţă financiară, consiliere socială şi psihologică şi suport material şi educaţional.

Scopul intervenţiilor Salvaţi Copiii este de a asigura şi promova respectarea drepturilor copiilor solicitanţi de azil şi beneficiari de protecţie internaţională, dar şi de a contribui la îmbunătăţirea situaţiei acestora, oferind servicii integrate pentru a răspunde prompt nevoilor copiilor la momentul sosirii în România, pe perioada procedurii de azil şi după obţinerea protecţiei internaţionale, în vederea integrării în plan social şi educaţional.

Servicii oferite de Salvati Copiii pentru migranţi

În 2021, Salvaţi Copiii a acordat o atenţie deosebită furnizării de servicii directe copiilor, părinţilor şi adulţilor vulnerabili solicitanţi de azil sau beneficiari ai protecţiei internaţionale. În contextul creşterii numărului minorilor neînsoţiţi (2.174), intervenţia Salvaţi Copiii s-a concentrat pe asigurarea nevoilor de bază la momentul sosirii pe teritoriul României. 1.190 de copii şi 571 de adulţi au primit ajutor în Centrele Regionale de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Timişoara.

Au fost desfăşurate activităţi de asistenţă socială, cu accent pe acordarea de suport material pentru acoperirea nevoilor de bază, consiliere socială şi informare.  De asemenea, a fost oferit sprijin educaţional pentru copii, în vederea asigurării accesului echitabil la educaţie. Au fost distribuite pachete cu materiale educaţionale şi recreative pentru copii, precum şi pachete cu produse sanitare, îmbrăcăminte şi alimente.

Astfel, numai în 2021, 1.020 de copii (dintre care 230 de minori neînsoţiţi) şi 352 de adulţi au beneficiat de informare, iar 1.190 de copii şi 571 de adulţi au beneficiat de suport material pentru asigurarea nevoilor de bază la momentul sosirii în centre. Am oferit asistenţă în vederea accesării serviciilor sociale pentru 1.020 copii şi 352 de adulţi (consiliere, acompaniere, depunere dosare sociale, alocaţii, acte stare civilă, dosare de handicap etc.). Am colaborat cu unităţile medicale din centrele de cazare şi am organizat sesiuni de informare pentru prevenirea răspândirii COVID-19, distribuind, totodată, pachete cu produse sanitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.