Avalanşa din Munţii Călimani în care o persoană a fost rănită, una a decedat şi una este dispărută a fost declanşată de factorul uman ”prin supraîncărcarea suprafeţei pe care se deplasau cei trei”. Salvamontiştii voluntari au făcut mai multe greşeli, printre care urcarea pe munte în condiţii de vreme nefavorabilă, fără echipament de avalanşă şi alegerea unei rute periculoase, au anunţat, luni, reprezentanţii Salvamont Suceava.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salvamontiştii suceveni au transmis, luni, un mesaj în legătură cu avalanşa produsă în Munţii Călimani, ”în speranţa că alpiniştii şi schiorii care practică activităţi hibernale vor avea ceva de învăţat din tragedie”.

”Cauza principală pentru declanşarea avalanşei a fost factorul uman prin supraîncarcarea suprafeţei pe care se deplasau cei trei (în urcare) în condiţiile în care stratul proaspat de zăpadă depăşea 30 de centimetri şi era depus peste stratul vechi fără coeziune cu acesta”, au transmis salvamontiştii.

Potrivit acestora, avalanşa a fost de mari dimensiuni, iar cei trei salvamontişti voluntati au făcut mai multe greşeli.

”Greselile celor trei: decizia de a pleca în munte pe vreme nefavorabila (ceata, vant), lipsa echipamentului obligatoriu pe timp de iarna (kit-ul de avalansa), alegerea unei rute periculoase date fiind conditiile nivo si meteo, deplasarea printr-o zona cu risc de avalansa fara pastrarea distantei de siguranta şi subestimarea pericolului fiind o zona cunoscută”, mai spun salvamontiştii.

Aceştia, le recomandă celor care practică schi de tură, schi offpiste şi freeride, dar si celor care fac deplasari pe munte pe timp de iarna la picior, sa mearga la diferite workshop-uri despre avalanse, studiul zapezii si citirea terenului in vederea deplasarii in zone cu risc.

Totodată, salvamontiştii anunţă că vor continua să caute trupul bărbatului de 40 de ani, pompier militar şi salvamontist voluntar, îndată ce vremea va permite, dar momentan riscul producerii unei noi alavanşe este  ininent.

O avalanşă s-a produs, vineri, în Munţii Călimani din judeţul Suceava, trei persoane fiind surprinse. Un bărbat a fost rănit, o femeie a fost găsită decedată, iar un bărbat este dat dispărut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.