Salariaţii din muzeele publice reclamă că proiectul de ordonanţă a Guvernului care vizează măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetare ”reprezintă o nedreptate şi o gravă ofensă pentru întregul sector muzeal” şi anunţă că, dacă salariile lor, care sunt mai mici decât ale altor categorii de angajaţi, rămân la nivelul actual, iau în calcul proteste, inclusiv greva generală, începând cu 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale. Printre formele de protest luate în calcul se numără şi blocarea şantierelor de descărcare arheologică de pe traseele marilor investiţii în infrastructura de transport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Angajaţii din sectorul muzeal arată, într-o scrisoare deschisă transmisă, joi, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Culturii, Raluca Turcan, dar şi publicului ”iubitor de cultură şi care consideră că patrimoniul naţional este o valoare care trebuie conservată şi valorificată corespunzător” că proiectul de OUG pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară ”reprezintă o nedreptate şi o gravă ofensă pentru întregul sector muzeal din România, respectiv pentru personalul din muzeele publice”.
 
”Pe criterii aleatorii şi discriminatorii, în ceea ce priveşte personalul de sub coordonarea Ministerului Culturii, se prevede o mărire consistentă a salariilor doar pentru personalul din aparatul central şi local al Ministerului Educaţiei şi pentru personalul Bibliotecii Naţionale. De asemenea, în cadrul ierarhizării salariale, se produc decalaje injuste între diverse categorii de muzeografi, unii în subordinea Ministerului Educaţiei, alţii, în subordinea Ministerul Culturii sau autorităţilor judeţene/locale. (...) Pentru a nu fi înţeleşi greşit, considerăm că majorarea salariilor este necesară pentru toate categoriile de muzeografi, indiferent de ministerul sau instituţia care le coordonează activitatea. Nivelul salarial actual este unul extrem de precar, atât în raport cu costurile de trai, dar mai ales în raport cu nivelul de pregătire şi de complexitate a activităţii. Acest nivel de salarizare a condus la un deficit major de specialişti în domeniu cu care instituţiile muzeale se confruntă şi care pune presiune şi mai mare pe salariaţii existenţi”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, şi de prim-vicepreşedintele FNS CulturMedia, Decebal Vleja.
 
Angajaţii din muzee susţin că această categorie de salariaţi ”este de mulţi ani Cenuşăreasa Culturii”, iar de 6 ani li se promite că salariile lor se vor alinia celor din instituţiile de spectacol, ”eliminând actuala situaţie în care există cultură de gradul 1 şi cultură de gradul 2”. 
 
”Într-o Românie cu un parcurs euro-atlantic şi cultural cu pretenţii, salariul minim pe economie în construcţii pentru personalul necalificat este mai mare decât al majorităţii angajaţilor din muzee. Este şi motivul pentru care tinerii absolvenţi nu se prezintă la concursuri, deşi suntem într-o majoră criză de personal în acest domeniu de activitate. (...) În lipsa unui răspuns şi a unor măsuri clare, începând cu 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Naţionale, personalul din muzeele cu sindicate afiliate FNS CulturMedia ia în calcul declanşarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
 
Documentul precizează că printre formele de protest luate în calcul sunt incluse oprirea activităţii pe toate şantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, blocând astfel toată activitatea de construcţii din România, oprirea întregii activităţi muzeale, cu excepţia procedurilor minime de asigurare a conservării preventive a patrimoniului. De asemenea, personalul din muzeele publice din Romania cu rang de expert nu va mai realiza clasarea patrimoniului, nu va mai asigura expertizele de specialitate în cadrul cauzelor solicitate.
 
”Pe data de 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Naţionale, vom picheta Ministerul Culturii şi vom organiza greve de avertisment la nivelul tuturor sindicatelor muzeale din cadrul federaţiei noastre. (...) Federaţia Naţională Sindicală CulturMedia, alături de CNS Cartel ALFA, solicită intervenţia de urgenţă a Ministrului Culturii, pentru o grabnică reparaţie materială şi morală necesară în cazul personalului implicat în protejarea, cercetarea, păstrarea şi diseminarea patrimoniului cultural naţional”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.