Numărul urgenţelor a crescut, în ultimele 24 de ore, cu opt la sută, ajungând astfel la 768, dintre care 150 în locuri publice, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, dr. Alis Grasu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.370 de solicitări, dintre care 768 au fost urgenţe, a precizat Alis Grasu.

Potrivit aceleiaşi surse, dintre cazurile urgente 150 au fost în spaţii publice, iar dintre acestea 32 fost lipotimii şi 21 sincope.                      

"Numărul solicitărilor a crescut astfel cu şase la sută , iar cel al urgenţelor cu 8 la sută", a mai spus Alis Grasu.

La nivel naţional, în zilele de 3 şi 4 august, au fost înregistrate 6.348 de solicitări la serviciile de ambulanţă şi SMURD, în acest interval fiind raportate 89 de lipotimii.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a înregistrat o creştere cu 10 la sută a numărului de solicitări faţă de anul 2016. Totodată, în aceste zile s-a înregistrat o creştere cu 4 la sută a solicitărilor faţă de zilele precedente.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în zilele caniculare să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, să consume lichide la fiecare 15-20 de minute, să facă duşuri călduţe de câteva ori pe zi, iar aerul condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală.

În plus, medicii recomandă consumul zilnic a cât mai multor fructe şi legume proaspete  - pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii -, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Ei precizează că un iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar cu apă.

Potrivit medicilor, în perioadele caniculare nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, şi nici băuturi cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Medicii mai recomandă persoanelor cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Bucureşti este, vineri şi sâmbătă, sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade, în timp ce douăsprezece judeţe din vestul ţării sunt sub cod roşu, meteorologii avertizând că în aceste zone temperaturile se vor situa între 39 şi 42 de grade.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vineri şi sâmbătă valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare, iar gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării, mai precizează ANM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.