Preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, spune că Primăria Capitalei nu a devenit încă obiectiv turistic, cu toate că un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în Consiliul General în vara anului trecut. Wring afirmă că, deşi grupul USR a propus ca primăria să fie deschisă de Noaptea Muzeelor pentru a putea fi vizitată, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Wring a afirmat că municipalitatea ţine sub tăcere acest proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu a devenit (clădirea Primăriei Capitalei, n.r.) obiectiv turistic, deşi noi am sugerat ca Noaptea Muzeelor să fie unul dintre momentele în care ar putea fi deschisă, să facă parte dintr-un tur al arhitecturii neo-româneşti. Este un monument unic. Ni s-a răspuns că nu au fost solicitări din partea cetăţenilor. Şi atunci nici nu au elaborat un regulament. Lucrăm noi la o propunere, cum ar putea fi deschisă. Noi am făcut informare cât am putut pe pagina noastră, dar este obligaţia primăriei, ea are această putere administrativă să informeze. Dar Primăria Capitalei ţine sub tăcere acest proiect şi s-ar putea să fie dintr-un motiv foarte meschin”, a declarat joi Roxana Wring, într-o conferinţă de presă.

Consilierul USR a explicat că acest motiv ar putea fi faptul că primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu doreşte să deschidă intrarea principală, care dă în Bulevardul Elisabeta.

„Intrarea principală este pe Bd. Elisabeta. Aceea este intrarea de unde noi putem vedea toată splendoarea acestui imobil impresionant pe care mulţi dintre cetăţeni nu îl pot vedea, pentru că ei intră pe Anghel Saligny şi văd bucătăria, cum s-ar zice. Nu văd holul de onoare. Atunci am zis haideţi să deschidem intrarea principală şi o deschidem cu un scop. Să facem un tur al valorii arhitecturale a primăriei, eventual şi o mică expoziţie acolo, la intrare. Cu siguranţă doamna Firea nu vrea să deschidă această intrare, pentru că pe acolo intră numai dânsa şi oamenii foarte apropiaţi de ea”, a spus consilierul USR.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat în unanimitate anul trecut, în august, la propunerea Roxanei Wring, un proiect de hotărâre prin care clădirea Primăriei Capitalei să devină obiectiv turistic, putând fi vizitată atât de turişti, cât şi de bucureşteni.

Georgiana Mocanu, consilier general din partea PNL, a propus atunci un amendament care a fost aprobat, referitor la traseul de vizitare, care va fi unul prestabilit, la fel şi programul de vizitare, turiştii putând vizita clădirea PMB doar sâmbătă şi duminică şi în zilele de sărbătoare legală.

"Având în vedere importanţa culturală şi de arhitecturală a imobilului Palatul Administrativ al Municipiului Bucureşti şi ţinând cont de fatul că a fost restaurat de curând, consider că introducerea în circuitul turistic al Capitalei va creşte atractivitatea Bucureştiului ca destinaţie culturală şi va stimula interesul bucureştenilor pentru propriul patrimoniu cultural, contribuind astfel la protejarea şi valorificarea acestei resurse importante de dezvoltare economică durabilă a Capitalei”, se arată în expunerea de motive.

În expunerea de motive se atrage atenţia asupra faptului că patrimoniul arhitectural al Capitalei nu este valorificat suficient, în 2016 atrăgând doar 1,1 milioane de turişti, mult mai puţin decât capitala Poloniei (8,5 milioane) sau capitala Cehiei (7 milioane).

De asemenea, Bucureştiul nu are o strategie de promovare a turismului cultural, se precizează în expunere, însă municipalitatea poate fi "un model de bună practică” prin integrarea clădirii în care funcţionează în circuitul turistic, aşa cum au făcut oraşele europene, având în vedere că aceasta este monument istoric.

Clădirea primăriei a fost construită de Elie Radu după planurile arhitectului Petre Antonescu între anii 1906 – 1910, în stil tradiţional, neoromânesc, pe terenul numit "Maidanul lui Duca”, vizavi de parcul Cişmigiu.

În imobil a funcţionat Ministerul Lucrărilor Publice, iar în timpul ocupaţiei germane (1916 – 1918), a fost transformat în Comandatura Generală Germană.

După Primul Război Mondial, instituţia a devenit Ministerul Lucrărilor Publice şi al Comunicaţiilor până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când, din cauza bombardamentelor, a fost avariat. Clădirea a fost renovată, i s-a adăugat un etaj şi a devenit Primăria Generală, apoi Sfatul Popular al Capitalei. Până în 2010, în imobil a fost sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, iar după restaurare şi consolidare, la sfârşitul lui 2016 a redevenit sediul acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.