România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din Uniunea Europeană între veniturile mari şi veniturile mici ale populaţiei, situându-se pe locul al treilea într-un top în care doar Bulgaria şi Letonia raportează diferenţe mai mari între veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor, arată un raport al Monitorului Social.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei: venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre români (a zecea decilă) este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10% (prima decilă), conform datelor Eurostat din 2022. Pentru comparaţie, în Uniunea Europeană acest raport este de 3,6”, arată un raport al Monitorului Social, proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care are la bază date oficiale.
 
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
În topul privind decalajele de venituri, România, unde cei mai bogaţi 10% dintre cetăţeni câştigă de 4,9 ori mai mult decât cei mai săraci 10% dintre cetăţeni, este surclasată de state ca Bulgaria (raportul dintre decila 10 şi decila 1 este 5,6), Letonia (4,9) şi se situează pe acelaşi loc cu Lituania (4,9). 
 
La polul opus, cele mai mici decalaje între veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor se înregistrează în Slovacia, Slovenia, Cehia şi Finlanda, ţări în care diferenţele sunt mai mici de trei. Realizatorii raportului remarcă faptul că printre statele cu decalaje mici se numără şi ţări ”nu prea bogate”. 
 
”Între anii 2010-2015, decalajele de venituri în România s-au accentuat, crescând de la 5,2 la 6,5. După anul 2015, tendinţa a fost descrescătoare, veniturile cele mai mici crescând mai repede decât cele mai mari, dar cu toate acestea ţara noastră continuă să înregistreze printre cele mai mari decalaje de venituri din UE”, arată realizatorii studiului.
 
Potrivit acestora, măsurarea decalajelor între veniturile a 10% cei mai bogaţi şi 10% cei mai săraci cetăţeni este un indicator al inegalităţilor sociale de la nivelul unei ţări. Spre deosebire de indicatorii de măsurare a ratei riscului de sărăcie, care iau în considerare un procent din venitul mediu pentru a arăta cât la sută din populaţie se află sub sau aproape de pragul sărăciei, decalajele de venituri între bogaţi şi săraci arată gradul de distribuire a veniturilor în rândul populaţiei şi, prin urmare, cât de mari sunt inegalităţile de venituri dintr-o ţară.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.