România a fost condamnată, joi, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru nerespectarea sistematică şi persistentă, începând cu anul 2007, a valorilor‑limită zilnice pentru concentraţiile de PM10 şi, în ceea ce priveşte municipiul Bucureşti, şi a celor anuale. Ministrul Mediului, Costel Alexe, susţine că verdictul era unul previzibil şi că inevitabilul pe care îl anunţa de la începutul mandatului s-a întâmplat. "România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10 în municipiul Bucureşti. O ţară întreagă este astăzi condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile", afirmă el, cerând Primăriei Capitalei "să vină urgent cu o strategie pe termen scurt".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România a fost condamnată de CJUE în cauza C‑638/18, având ca obiect o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor formulată în temeiul articolului 258 TFUE, introdusă la 12 octombrie 2018.

"România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până cel puţin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentraţiile de PM10 şi prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până în anul 2014 inclusiv, cu excepţia anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentraţiile de PM10 în zona RO32101 (Bucureşti, România), nu şi‑a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa XI la aceasta şi, pe de altă parte, nu şi‑a îndeplinit, în ceea ce priveşte această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 23 alineatul (1) din această directivă coroborat cu anexa XV la aceasta, în special obligaţia prevăzută la articolul 23 alineatul (1) al doilea paragraf din directiva menţionată, de a se asigura că perioada de depăşire este cât mai scurtă cu putinţă", se arată în hotărârea de joi, publicată pe site-ul CJUE.

Prin această hotărâre, CJUE obligă România la plata cheltuielilor de judecată.

"Astăzi, inevitabilul pe care îl anunţam de la începutul mandatului s-a întâmplat. România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10 în municipiul Bucureşti. O ţară întreagă este astăzi condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Acesta este rezultatul după câţiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi pe acest subiect. A aşteptat câţiva ani ca Primăria municipiului Bucureşti să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. Apoi, după ce Primăria municipiului Bucureşti a reuşit să aprobe un plan de reducere şi evident trebuia să fie aplicabil, nu a fost capabil să îşi implementeze propriile măsuri asumate. Astfel suntem în situaţia în care din cauza acestei administraţii nu am reuşit să ţinem sub control poluantul PM10. Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curţii, nu au dus la nicio îmbunătăţire a situaţiei din Bucureşti, aceasta fiind una dintre concluziile Curţii Europene de Justiţie", a afirmat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Costel Alexe.
 
El a susţinut că decizia era previzibilă şi de aşteptat.
 
"Era previzibil verdictul Curţii de astăzi, de când Curtea a refuzat şi şansa de apărării orale a României la Bruxelles. Apoi era de aşteptat şi pentru că acum când vorbim există în planul primăriei măsuri cu grad de implementare zero şi evident cu termene expirate de mai bine de un an de zile: piste de biciclete, benzi unice pentru transport în comun, evident o îmbunătăţire a infrastructurii rutiere şi multe alte măsuri pe care Primăria municipiului Bucureşti şi le-a asumat, dar din păcate nu a făcut nimic în acest sens", a spus el.
 
Costel Alexe a afirmat că au fost depăşiri ale concentraţiilor de PM10 şi în perioada stării de urgenţă, când traficul a fost redus.
 
"Condamnarea Curţii Europene de Justiţie este motivată de nerespectarea în mod sistematic şi constant de către Primăria municipiului Bucureşti a valorilor limită anuale pentru concentraţiile de PM10 din Bucureşti, dar şi pentru lipsa de intervenţie punctuală în zilele de creşteri, intervenţii care să scurteze perioada de timp a depăşirilor de PM10 în aerul din Capitală. Inclusiv pe perioada stării de urgenţă, PM 10 a fost depăşit în Bucureşti în mai multe zile chiar şi în lipsa traficului", a spus el.
 
Potrivit lui Alexe, Ministerul Mediului a transmis doar de la începutul stării de urgenţă şapte avertizări către Primăria municipiului Bucureşti de depăşiri pentru PM10 şi 16 avertizări de la începutul anului.
 
"Nicio avertizare a noastră nu a fost urmată de măsuri imediate ale Primăriei municipiului Bucureşti pentru reducerea poluantului şi scurtarea timpului în care acesta a stat în atmosferă în concentraţii depăşite. Spun acest lucru pentru că doar salubrizarea eficientă a străzilor din Bucureşti ar fi reuşit să ducă la o reducere a poluării pentru PM10 cu cel puţin 42%. Din păcate, şi această măsură, cuprinsă în Planul Integrat de Calitate a Aerului de către Primăria municipiului Bucureşti, a fost atinsă într-un procent de doar 40% şi doar teoretic", a explicat ministrul.
 
El a adăugat că s-au dat amenzi, de la începutul anului, de peste 54.000 de lei pentru neîndeplinirea măsurilor din Planul Integrat de Calitate Aerului.
 
"Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, pentru că, potrivit legii, primarul este responsabil de îndeplinirea planului de calitatea aerului, care depinde şi de care a depins, din păcate, această condamnare a României la Curtea Europeană de Justiţie. Cerem Primăriei municipiului Bucureşti un plan de urgenţă pe termen scurt, ceea ce am cerut încă de la preluarea mandatului, să vină cu soluţii concrete care să ne ducă în situaţia să reducem poluarea în municipiul Bucureşti şi evident această cauză a României la Bruxelles să fie clasată", a spus Costel Alexe.
 
El a menţionat că, deocamdată, hotărârea Curţii nu prevede sancţiuni.
 
"Din fericire, bucureştenii astăzi sunt feriţi de costuri mai mari de viaţă din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Însă Primăria municipiului Bucureşti trebuie să implementeze măsuri imediate care să ducă la reducerea poluării cu PN10 în Capitala României. Decizia de astăzi nu prevede un termen pentru care sau până la care Primăria municipiului Bucureşti să se conformeze acestei condamnări. Însă toată lumea ştie că dacă Primăria municipiului Bucureşti nu ţine sub control emisiile de PM10, Comisia poate declansa în orice moment o nouă procedură de infringement şi din păcate ar putea să avem şi sancţiuni financiare. Pentru cauza României, suma forfetară care ar putea să fie propusă este de 1,6 milioane de euro, iar penalităţile pentru fiecare zi de întârziere ar putea variantele 2.000 de euro şi 120.000 de euro", a susţinut ministrul Mediului.
 
El a spus că trebuie înţelese trei lucruri importante.
 
"1. Curtea Europeană de Justiţie confirmă boala aerului din Bucureşti. 2. dincolo de oameni, întreaga ţară poate suferi din cauza unei administraţii iresponsabile - Primăria Capitalei. 3. Primăria Capitalei trebuie să vină urgent cu o strategie pe termen scurt care să însănătoşească aerul şi să pună capăt încălcării directive europene pentru ca bucureştenii şi evident noi toţi ceilalţi români din această ţară să ne bucurăm de un aer de calitate şi să nu fim nevoiţi să plătim pentru inactivitatea şi iresponsabilitatea acestei administraţiei publice locale", a conchis el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.