Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit Premiul Timişoara pentru Valori Europene care i-a fost înmânat de primarul Dominic Fritz. Evenimentul a avut loc într-un cadru oficial, la Cinema Timiş. Roberta Metsola a vorbit despre rolul Uniunii Europene, despre oamenii care au ieşit în stradă înfăşuraţi în steaguri europene, dar şi despre sprijinul pe care Ucraina şi Republica Moldova ar trebui să îl primească.
”Săptămâna trecută am văzut Europa în stradă la Timişoara şi Bucureşti. Oameni înfăşuraţi în steaguri europene, cântând, şi sărbătorind locul României în inima Uniunii noastre. Ieri, în Bucureşti, am avut plăcerea de a mă întâlni cu preşedintele ales Nicuşor Dan şi l-am felicitat pentru victoria în alegeri. Ştiu că şi el crede că Europa nu înseamnă doar geografie. La fel ca cei din stradă de săptămâna trecută, şi noi toţi cei de aici de astăzi, ştim că Europa este casa unor valori comune. O alegere. O credinţă în libertate, demnitate şi justiţie. E ceva ce trăim şi respirăm, nu doar ceva ce moştenim. O promisiune ce trebuie ţinută pe mai departe. Un proiect pe care îl construim împreună în fiecare zi”, a declarat Roberta Metsola.
Preşedinta Parlamentului European a declarat că Europa a fost făurită de oameni care au îndrăznit să creadă.
”Europa a fost făurită de oameni care au refuzat să accepte status quo-ul, care au îndrăznit să creadă în mai bine. Oameni care au ales speranţa în locul fricii, unitatea în locul dezbinării şi încrederea în locul pesimismului. Sunt puţine oraşe care reprezintă spiritul euopean aşa cum o face Timişoara, un oraş al pionierilor, al curajului, al speranţei. Oraşul care a început Revoluţia din 1989. Un oraş care ştie preţul libertăţii şi puterea noilor începuturi. De aceea sunt profund onorată că oraşul Timişoara a premiat Parlamentul European prin această recunoastere a valorilor europene”, a spus Metsola în discursul său.
Roberta Metsola a declarat că acceptă premiul Timişoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European.
”Vreau să mulţumesc locuitorilor Timişoarei, şi în special primarului Dominic Fritz. Mulţumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune şi ataşament faţă de Europa. Mulţumesc pentru Europa de aici.(...) Accept această onoare în numele întregului Parlament European, a membrilor săi şi a tuturor celor care muncesc zi de zi să apere valorile care ne unesc pe noi ca europeni. Acest premiu, dincolo de recunoaştere este o responsabilitate, o reamintire că Europa şi valorile pentru care luptăm nu pot fi niciodată garantate. Trebuie mereu apărate”, a spus Metsola.
Preşedinta PE a afirmat că Uniunea Europeană nu este perfectă şi că este într-o continuă dezvoltare.
”Uniunea Europeană nu este perfectă. A fost şi mereu va fi un proces în desfăşurare. Dar călătoria noastră, de la conflict la cooperare, de la frontiere la punţi, de la 6 la 27 de ţări, rămâne cel mai important experiment politic din istoria modernă. Iar aici, în România, la 18 ani de la momentul aderării, voi ştiţi ce poate face Europa. Cum transformă vieţi, cum creează oportunităţi, cum protejează libertatea. Voi ati trăit-o, voi credeţi în ea. Dar toate acestea nu vin de la sine. Prea mulţi europeni încă se simt lăsaţi în urmă şi se chinuie pentru ziua de mâine, speriaţi că nu-şi pot permite o casă. Trăiesc în căputarea unui loc de muncă, a unei oportunităţi, doborâţi de birocraţie şi costuri în creştere.De aceea noi trebuie să ascultăm. Şi de aceea trebuie să facem mai mult”, a afirmat Metsola.
Preşedinta PE a menţionat că oamenii au transmis un mesaj clar despre ce fel de Europă îşi doresc atunci când s-au prezentat la vot în iunie, anul trecut.
”Când europenii au votat în iunie anul trecut au transmis un mesaj clar despre ce fel de Europă îşi doresc. Şi acel mesaj a avut ecou din nou în România, duminică. Oamenii cer rezultate. Vor o Europă care funcţionează, care le face viaţa mai uşoară, nu mai grea. O Europă care oferă când vorbim despre locuri de muncă bune, oportunităţi mai bune, o şansă corectă la contruirea viitorului. O Europă care îşi protejează propriile frontiere, valori şi oameni. O Europă care îşi ţine promisiunile sub stindardul ei. Asta nu înseamnă să ceri prea mult şi nu înseamnă prea mult de oferit. Ne revine acum nouă responsabilitatea să contruim o Europă mai inteligentă, mai puternică şi mai sigură. Să demonstrăm că Europa oferă. Să arătăm că Europa se poate reconecta cu cetăţenii ei. Să arătăm că Europa nu este doar despre oraşele mari. O Europă mai inteligentă e aceea unde inovaţia înfloreşte. Unde universităţile, precum ale dumnmeavoastră la Timişoara conduc spre progres. Unde start-up-urile prind aripi, nu se poticnesc. O Europă care înţelege că mai multă stricteţe nu înseamnă şi o mai bună funcţionare. O Europă care investeşte în tehnologii, fără să întoarcă spatele fermierilor şi industriaşilor.
O Europă mai puternică e aceea care ştie că singuri suntem mici, dar împreună suntem puternici. Unde ne asumăm să terminăm ceea ce am început. (....)”, a precizat Roberta Metsola.
Ea s-a referit şi la sprijinul pe care Ucraina şi Republica Moldova trebuie să îl primească.
”O Europă mai sigură este aceea care îşi ia destinul în propriile mâini, pentru că războiul Rusiei în Ucraina a schimbat totul. Fiecare ţară membră înţelege că nu ne mai putem baza pe alţii în ceea ce priveşte securitatea noastră. TRebuie să luăm această responsabilitate foarte în serios, dacă va trebui să forţăm o pace reală şi de durată, pornind de la ideea "Nimic despre Ucraina, fără Ucraina". O Europă mai sigură înseamnă, de asemenea, să luăm în serios extinderea. Moldova şi Ucraina trebuie să continue pe drumul lor european, iar Balcanii de Vest nu trebuie lăsaţi să aştepte încă 10 ani. Dacă noi nu ne vom impune voinţa, alţii şi-o vor impune în locul nostru”, a adăugat Roberta Metsola.
Preşedinta Parlamentului European a menţionat că România a aşteptat 10 ani să adere la Spaţiul Schengen, iar acest lucru a durat mult prea mult.
”România a aşteptat mai mult de 10 ani să intre în Schengen, aceea a fost o greşeală. Nu a Parlamentului European, pentru că noi am sprijinit-o mereu, dar această greşeală nu trebuie repetată. Şi aici vreau să spun mulţumesc, români, că aţi sprijinit ucrainenii şi moldovenii, care trăiesc constant sub ameninţarea Rusiei. Voi înţelegeţi mai bine decât oricine de ce este important pentru toţi. Europa a fost construită de oameni care au crezut întotdeauna că mâine este mai bine decât astăzi. Şi ştiu că această credinţă stă încă în picioare, în fiecare tânăr aflat la primul său job, în fiecare antreprenor care începe ceva nou, în fiecare familie care îşi pune speranţele într-o viaţă mai bună pentru copiii săi. Misiunea noastră este aceea de a ne asigura că se vor îndeplini. Să arătăm că Europa încă este pe drumul cel bun, că în continuare ascultă, că în continuare oferă. De aceea sunt aici la Timişoara. Cu acest premiu Parlamentul European reînnoieşte promisiunile: Să apere valorile care ne-au adus împreună
Să luptăm pentru viitorul pe care îl meriţi tu şi copiii tăi Si pentru a construi o Europă care nu doar îndură, ci inspiră. Timişoara, mulţumesc pentru această onoare”, şi-a încheiat discursul Roberta Metsola.
Premiul Timişoara pentru Valori Europene, primit de Roberta Metsola, este însoţit şi de un premiu în bani în valoare de 30.000 de euro, care vine exclusiv din sponsorizări de la firme locale.
Anul acesta, premiul în bani nu va fi încasat, urmând să fie realocat pentru ediţia din 2026. Laureata de anul trecut a premiului, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a donat premiul în bani organizaţiei „Prietena mea”, o organizaţie care sprijină integrarea copiilor cu sindrom DOWN.
Premiul Timişoara pentru Valori Europene, aflat la a doua ediţie, este acordat personalităţilor internaţionale care susţin activ valorile fundamentale ale Europei. Laureata de anul acesta a fost aleasă de un juriu format din figuri marcante ale scenei culturale, diplomatice şi juridice româneşti. Metsola a fost apreciată pentru leadership-ul său ferm în momente de criză, sprijinul necondiţionat pentru Ucraina şi Moldova şi eforturile sale continue pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
Membrii juriului sunt: Iulia Motoc (Haga), judecător al Curţii Penale Internaţionale; Cristian Măcelaru (Köln), director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei; Simona Miculescu (Paris), ambasador, preşedinte al Conferinţei generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Muenchen), regizoare şi scenaristă; Adriana Babeţi (Timişoara), scriitoare şi critic literar; şi Dominic Fritz, primarul Timişoarei.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.