Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 10,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, ritm mai temperat faţă de cel înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în învăţământ şi sănătate, sectoare în care salariile au fost majorate semnificativ în ultima parte a a anului trecut, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ritmul de creştere a costurilor cu forţa de muncă a accelerat puternic în ultimul trimestru al anului trecut, până la 11,4%, în condiţiile în care, în trimstrul al III-lea din 2015, avansul a fost de doar 7,3% faţă de perioada similară din anul precedent.

"Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în învăţământ (23,07%), sănătate şi asistenţă socială (22,30%) şi tranzacţii imobiliare (19,12%)", se precizează în comunicatul INS. 

În ultimele luni ale anului trecut s-au aplicat mai multe majorări consistente ale salariilor în sectorul bugetar.  De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari. 

Toate sectoarele au înregistrat creşteri ale salariilor în ultimul an, însă cel mai mic avans, de 1,1%, a fost în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionată.

Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forţa de muncă a scăzut, în primul trimestru din 2016, cu 2,5%, evoluţia fiind una obişnuită, pentru că la final de an se acordă de obicei prime anagajaţilor în multe sectoare. 

Ultimele date disponibile arată că, în martie 2016, câştigul mediu net la nivelul întregii economii a fost de 2.051 lei, echivalentul a 459 de euro. în creştere cu 12,1% faţă de a treia lună din 2015. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.