Rinichii şi ficatul unei fetiţe de şase ani care se afla în moarte cerebrală în urma unui accident rutier au fost prelevaţi la Iaşi. Rinichii au fost transplantaţi la Institutul Clinic Fundeni la două tinere aflate de doi ani pe lista de aşteptare, în timp ce ficatul a fost oferit Republicii Moldova, întrucât acolo s-a găsit un pacient compatibil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit dr. Genady Vatachki, chirurg la Institutul Clinic Fundeni, echipe chirurgicale de la spitalele ”Sf. Spiridon” şi ”Parhon” din Iaşi au prelevat rinichii şi ficatul unei paciente de 6 ani, aflată în moarte cerebrală în urma unui accident rutier, organele fiind duse la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni.

Rinichii au fost transplantaţi la două tinere de 24 şi 29 de ani, care erau pe lista de aşteptare de doi ani. Intervenţiile s-au desfăşurat în paralel şi au decurs fără probleme, cele două femei fiind în Secţia de Terapie Intensivă, unde sunt monitorizate.

”Pentru ficatul prelevat nu a fost gasit niciun pacient compatibil în Romania, motiv pentru care a fost oferit Republicii Moldova, în baza acordului de colaborare în domeniul transplantului între cele două ţări”, a arătat el. Astfel, ficaul a fost trimis cu elicopterul întrucât acolo s-a găsit un primitor compatibil.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului şi până acum, în România s-au realizat 113 transplanturi, din care 81 renale, 25 hepatice, 6 cardiace şi unul pulmonar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.