Reuniunea informală a miniştrilor ocupării forţei de muncă şi politicii sociale din statele membre ale Uniunii Europene are loc, miercuri şi joi, la Bucureşti. Dezbaterile se vor axa pe stimularea participării femeilor pe piaţa forţei de muncă. La lucrările reuniunii va participa şi comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, Marianne Thyssen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuniunea informală din 10 şi 11 aprilie are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, fiind prezidată de ministrul Marius Budăi, anunţă Ministerul Muncii.

La reuniune va participa şi comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, Marianne Thyssen.

Dezbaterile, la care va participa şi Heinz Koller, directorul regional pentru Europa şi Asia Centrală al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, se vor axa pe stimularea participării femeilor pe piaţa forţei de muncă, fiind prezentate exemple de bună practică în ceea ce priveşte consolidarea independenţei economice a femeilor şi participarea lor pe piaţa forţei de muncă. De asemenea, discuţiile vor viza şi prezenţa femeilor în poziţii de management, precum şi încurajarea şi sprijinirea femeilor aflate în raporturi de muncă atipice.

"Femeile încă se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte intrarea şi rămânerea pe piaţa forţei de muncă, ca urmare a îngrijirii copiilor. Situaţia economică este concludentă: egalitatea între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii este esenţială pentru creşterea durabilă şi ocuparea forţei de muncă în Europa. Diferenţele de remunerare între femei şi bărbaţi, precum şi participarea femeilor cu dizabilităţi în cadrul pieţei forţei de muncă vor fi, de asemenea, dezbătute în cadrul lucrărilor Consiliului", arată Ministerul Muncii.

Pilonul european al drepturilor sociale conţine, printre cele 20 de principii, câteva deosebit de importante pentru egalitatea de gen şi pentru femeile cu dizabilităţi: egalitatea de tratament între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, inclusiv dreptul la plată egală, egalitatea de tratament în ceea ce priveşte protecţia socială, educaţia şi accesul la bunuri şi servicii.

Motivele care stau la baza diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi sunt multiple. Acestea includ segregarea de gen, discriminarea pe piaţa muncii şi impactul altor forme de inegalitate de gen, în special în ceea ce priveşte participarea în munca neplătită (îngrijirea copilului, a persoanelor vârstnice sau munca în gospodărie).

Pentru femeile cu dizabilităţi, ratele scăzute de acces la programele de educaţie şi de formare profesională, precum şi lipsa oportunităţilor de acces pe piaţa muncii, conduc la o lipsă de competenţe şi calificări profesionale.

În plus, stigmatizarea şi discriminarea femeilor cu dizabilităţi, precum şi mediile inaccesibile de muncă, constituie restricţii de participare în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi conduc la condiţii de muncă mai puţin sigure.

Acest aspect se poate observa şi pe baza statisticilor existente la nivel european, potrivit cărora în 2016, persoanele cu dizabilităţi din Uniunea Europeană aveau mai multe şanse de a se confrunta cu sărăcia la locul de muncă decât populaţia generală. Rata de ocupare a femeilor cu dizabilităţi (45,9%) era mai mică decât cea a bărbaţilor din aceeaşi categorie (50,6%).

În cea de-a doua zi a reuniunii, discuţiile vor viza abordarea integratoare a egalităţii de gen în cadrul dimensiunii sociale a UE post‑2020 şi o nouă Strategie UE privind egalitatea de gen.

La reuniune vor participa şi reprezentanţi ai partenerilor sociali europeni, ai Institutului European pentru Egalitate de Gen şi ai Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă (Eurofound).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.