Restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată, anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, astfel că vaccinul va putea fi administrat tututor persoanelor de peste 18 ani, în condiţiile în care până acum era destinat doar celor până în 55 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca”, anunţă Comitetul de Coordonare a Vaccinării.

Măsura vine ca urmare a apariţiei noilor date ştiinţifice, a experienţei şi deciziilor altor state europene, precum şi a recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.  

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat duminică seară că luni va fi anunţată oficial decizia cu privire la ridicarea limitării de vârstă pentru persoanele care pot primi vaccinul AstraZeneca. El a arătat că s-a observat o reticenţă a unora dintre români cu privire la acest vaccin, explicând că este o "falsă problemă".
Valeriu Gheorghiţă a arătat, în acest context, că există o recomandare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în sensul ridicării restricţiilor privind limita de vârstă pentru acest vaccin, există studii clinice în derulare care demonstrează că acesta poate fi inoculat şi este eficient şi la persoanele de peste 55 de ani şi există, în plus, experienţa Marii Britanii pe câteva milioane de pacienţi care arată "eficienţa indubitabilă a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani”, el explicând că în rândul persoanelor care au primit prima doză din acest vaccin a scăzut rata infectărilor, în Marea Britanie, cu peste 94% la o lună de la administrarea primei doze din acest ser. 
 
El a menţionat că la acest moment mai sunt disponibile la nivel naţional aproape 400.000 de doze în stoc, însă pe măsură ce persoanele sunt programate la imunizare acestea sunt distribuite. În plus, tot din acest stoc va fi asigurat şi rapelul celor care au primit deja prima doză din serul AstraZeneca, având în vedere că 14 aprilie va fi prima zi de rapel cu acest ser. El a precizat că, la acest moment, 200.000 de doze sunt deja utilizate în România. 
 
Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului şi a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă.  
Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România. 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.