Un simbol al staţiunii balneare Moneasa, Vila Nufărul, unde s-au amenajat primele băi termale şi care este monument de arhitectură, a devenit o ruină pe care turiştii o deplâng, cei mai bătrâni amintindu-şi de vremurile în care zidurile impozante arătau luxul şi opulenţa. De 27 de ani, clădirea a fost abandonată, trecând prin portofoliile mai multor oameni de afaceri, deţinătorul actual fiind industriaşul Valer Blidar. El promite de mai bine de un deceniu că o va restaura pentru a-i reda strălucirea de altădată, însă pentru amânarea lucrărilor dă vina pe o dispută cu autorităţile locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Staţiunea Moneasa, situată la poalele Munţilor Codru Moma, la 100 de kilometri de oraşul Arad, este supranumită ”Perla Munţilor Apuseni”. Conform unei monografii a zonei, localitatea este atestată documentar în 1597 şi a fost renumită în secolul al XVI-lea datorită izvoarelor de apă mezotermală descoperite.

În 13 mai 1886, Moneasa a obţinut de la Ministerul de Interne Imperial de la Viena statutul de staţiune balneară, iar câţiva ani mai târziu, în 1891, a fost construită,  de către contele Enckheim, clădirea primelor băi, Vila Nufărul, denumită şi Vila nr. 1. Până atunci, băile se făceau în cabine din lemn, vechi de secole.

Vila Nufărul, situată în vecinătatea unui lac cu nuferi, a funcţionat neîntrerupt până după revoluţia din 1989. Impozantul edificiu a avut o lungime de 80 de metri şi avea cabine pentru băi placate cu marmură roşie extrasă din zonă. Existau camere pentru cazare, saloane de înfrumuseţare, cabinete medicale, cluburi pentru socializare, cazino şi restaurant.

După întreruperea funcţionării centrului, clădirea a trecut de la stat prin portofoliile mai multor oameni de afaceri, alături de alte unităţi turistice din staţiune. Ele au fost revândute, iar proprietarul actual al Vilei nr. 1 este industriaşul arădean Valer Blidar, care controlează, între altele, fabrica Astra Vagoane Călători.

Din cauza stării de degradare, clădirea primelor băi din Moneasa se poate prăbuşi

Niciunul dintre proprietarii monumentului de arhitectură nu a făcut după 1990 lucrări de reparaţii, astfel că imobilul a devenit o ruină.

Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, spune că simbolul staţiunii a devenit un pericol pentru turişti, din cauza stării de degradare existând riscul de prăbuşire. Proprietarul actual a îngrădit locul, însă gardul a fost dărâmat, astfel că mulţi turişti continuă să treacă printre zidurile vechi pentru a admira arhitectura şi pentru a face fotografii.

”Din păcate, din palatul strălucitor au rămas câteva încăperi. S-a furat tot ce s-a putut. Din cauză că nu a fost protejat locul de către proprietari, până şi gresia şi faianţa veche au fost smulse. Degradările sunt prea mari să mai poată fi vorba de restaurare, locul trebuie reconstruit. Cu actualul proprietar am avut foarte multe discuţii în ultimii ani şi de fiecare dată a promis ca va începe investiţiile. Sperăm să se întâmple cât mai curând, pentru că vobim de un simbol al staţiunii, care dacă va fi readus la viaţă poate relansa turismul în zonă. Primăria nu a avut şi nu va avea niciodată bani să cumpere proprietatea, practic depindem de bunăvoinţa deţinătorului actual”, a declarat, pentru News.ro, primarul comunei.

Singura posibilitate legală de constrângere a proprietarilor imobilelor neîngrijite este supraimpozitarea. Consiliul Local Moneasa a decis să aplice un impozit de 500% clădirilor care necesită reparaţii urgente, cum este cazul Vilei Nufărul, urmând ca până la finele anului deţinătorii să fie notificaţi.

 

Proprietarul Vilei Nufărul spune că a amânat restaurarea din cauza unui conflict cu Primăria

Proprietarul monumentului arhitectural, Valer Blidar, spune că a fost nevoit să-şi amâne investiţiile din cauza unei dispute cu administraţia locală, dar şi pe fondul crizei economice. Blidar a achizţionat, în 2006, o societate comercială în patrimoniul căreia se afla Vila Nufărul şi alte două obiective din Moneasa, plănuind ca în decurs de doi – trei ani să le restaureze.

”Pentru Vila Nufărul am estimat investiţii de 4 – 5 milioane de euro, dar am avut două motive pentru care am fost nevoiţi să amânăm totul. Primul este un proces cu administraţia locală, care după ce am achiziţionat proprietatea, şi-a trecut în patrimoniu un teren din spatele clădirii pe care există izvoarele termale. Fără acest teren, care este trecut pe contractul de vânzare-cumpărare, nu avem acces la izvoare, deci nu putem exploata resursa naturală. Am deschis un proces şi am câştigat terenul, dar sentinţa nu este definitivă”, a spus Blidar.

Referitor la acest aspect, primarul spune că i-a concesionat omului de afaceri cei 700 de metri pătraţi care erau disputaţi, până la soluţionarea conflictului în instanţă, tocmai pentru a putea demara lucrările.

”Nu mă interesează concesiunea, eu am cumpărat clădirea împreună cu acel teren. Până când disputa nu se încheie în instanţă, nu putem investi, pentru că nu pot face lucrări pe un teren preluat abuziv de primărie”, a răspuns Blidar.

Industriaşul arădean spune că, în imobilul care ar urma să fie complet reconstruit după planurile iniţiale, va realiza un spa cu locuri de cazare şi magazine.

”În acest moment, arhitecţii caută în arhive planuri vechi, pentru că dorim să dăm clădirii forma iniţială”, a spus omul de afaceri.

Pentru întârzierea derulării proiectului, Valer Blidar, care consideră că staţiunea are viitor şi merită investiţiile, mai dă vina pe criza economică apărută la câţiva ani după ce a cumpărat Vila Nufărul.

 

Turiştii se declară revoltaţi când văd ruinele băilor termale

Aflate chiar în centrul staţiunii şi lângă lacul cu nuferi, ruinele fostelor băi termale sunt vizitate de toţi turiştii staţiunii, care se declară revoltaţi de situaţie.

”Am venit la Moneasa pentru că am auzit de proprietăţile curative ale apelor termale şi ale aerului puternic ionizat, dar am fost foarte dezamăgită să văd acest palat distrus. Lacul cu nuferi nu poate fi pus în valoare din cauza ruinelor din vecinătate, care oferă un aspect de şantier permanent”, a spus o turistă din Szeged (Ungaria).

”Am intrat să fac fotografii şi am fost uimit de arhitectura deosebită în stil baroc. Păcat însă că acum este plin de gunoaie şi dejecţii, clădirea devenind practic WC pentru unii turişti”, a spus un bărbat de 42 de ani din Craiova.

”Am prins vremurile când vechile băi erau pline de lume bună. Veneau din toată Româna şi din ţările din jur, pentru că se spune că aici sunt cei mai mulţi ioni negativi în atmosferă, ceea ce face aerul foarte bun la unele boli. În anii 70 veneam cu nevasta în fiecare vară, era elegant şi întreţinut acest loc”, a spus un bărbat de 82 de ani din oraşul arădean Sebiş.

Arădeanul Bujor Buda, fondatorul Asociaţiei Pro Urbe, care monitorizează situaţia patrimoniului arhitectural, compară cazul Vilei Nufărului cu cel al clădirii Băilor Imperiale Austriece Neptun din staţiunea Herculane, de asemenea abandonată şi în stare de degradare şi care a atras atenţia jurnalistului britanic Charlie Ottley, realizatorul documentarului "Wild Carpathia”.

”Din păcate, istoria ne-a arătat că de multe ori oamenii de afaceri nu se ţin de promisiuni după ce intră în posesia unor proprietăţi istorice. Moneasa sau Herculane sunt doar două exemple de ceea ce pare a fi o afacere imobiliară, nu un interes pentru relansarea turismului. Ar trebui să ne uităm la croaţi, chiar să mergem la ei în schimb de experienţă, să vedem cum au valorificat clădiri datând chiar din secolul X. Moneasa, cândva supranumită <<Perla Apusenilor>>, are această nemeritată soartă de a-şi pierde istoria prin abandonarea unor clădiri-monument”, a spus Bujor Buda.

Staţiunea Moneasa, recomandată mai ales pentru afecţiunile sistemului nervos

Conform unor lucrări ştiinţifice, izvoarele termale din Moneasa sunt recomandate în tratarea afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, ale sistemului locomotor, dar sunt indicate şi în tratamentul bolilor reumatice, afecţiunilor ginecologice şi bolilor metabolice. Apele termale au temperatura de 25-32 °C şi sunt bicarbonate, calcice, magnezice, sodice şi hipotone.

Un factor natural de cură îl reprezintă şi aerul puternic ionizat. În unele lucrări monorafice se arată că în atmosferă are loc un fenomen rar în Europa de Est, respectiv ionii negativi din aer coboară peste localitate şi le provoacă oamenilor o uşoară stare de somnolenţă, lucru benefic celor cu afecţiuni psihice. Acest fenomen s-ar datora faptului că staţiunea se află într-o depresiune cu abundenţă vegetală, iar aerul urmează cursurile de apă încărcate cu minerale.

Staţiunea are peste o mie de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile şi o tabără pentru elevi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.