Cu toate că a nins întreaga noapte de marţi spre miercuri, bucureştenii nu au ezitat să iasă din case şi să încerce să răzbată prin nămeţii strânşi pe trotuare şi în staţiile RATB, pentru a merge la serviciu. Unii s-au străduit mai bine de jumătate de oră să-şi scoată din parcări maşinile înzăpezite, spunând că, dacă ar circula cu transportul în comun, "nu ar ajunge nici mâine la muncă”, alţii, însă, s-au încumetat să aştepte autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele ori au ales să meargă pe jos, prin zăpadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un domn în vârstă, locuitor al Sectorului 1 din Capitală, a ieşit încă de la ora 10 pentru a-şi face cumpărăturile, spunând că străzile sunt mult mai bine curăţate decât în alţi ani.

Foto: Cristina Radu
Foto: Cristina Radu

"Am ieşit să-mi fac cumpărăturile şi mi se pare foarte frumos. Mi se par destul de bine curăţate străzile, mult mai bine decât în ultimii ani. Am văzut foarte multă lume curăţând zăpada din faţa curţii, din faţa blocului. Toate chestiile comerciale sunt curăţate frumos şi pe o lăţime de două persoane”, a spus el.

Cu toate acestea, străzile principale din centrul Capitalei sunt singurele curăţate, bucureştenii circulând pe trotuare în şir indian, pe o potecă făcută mai de dimineaţă de primii oameni ieşiţi pe stradă.

Foto: Cristina Radu
Foto: Cristina Radu

La Piaţa Romană, de exemplu, pe trotuar stratul de zăpadă ajunge până la genunchi, iar oamenii se înghesuie pe sub coloane, unde zăpada topită a transformat bucăţile de gresie din faţa magazinelor într-un adevărat patinoar.

Cât despre staţiile RATB, acestea sunt înzăpezite, iar blocuri mari de zăpadă împrejmuiesc refugiile. Mai multe urme de paşi ce duc de la coloane şi până la aceste refugii se văd prin zăpadă, arătând cum au reuşit oamenii să ajungă, de fapt, în staţiile de autobuz.

Foto: Cristina Radu
Foto: Cristina Radu

"Am răzbit foarte greu prin zăpadă, se circulă foarte prost şi am mai mult de jumătate de oră de când aştept maşina în staţie. Locuiesc în Sectorul 6 şi deszăpezirea nu a fost făcută prea bine nici acolo. Trotuarele şi staţiile de tramvai sunt pline de zăpadă”, spune o doamnă care aşteaptă într-o staţie RATB de la Piaţa Romană.

Tot în zona centrală, la Piaţa Unirii, bucureştenii pot circula pe trotuar, însă şi aici refugiile din staţiile RATB sunt înzăpezite.

Foto: Cristina Radu
Foto: Cristina Radu

La Sfântu Gheorghe, în rondul tramvaielor 5 şi 21, şi vatmanii ajută la curăţarea şinelor de tramvai, unul dintre ei spunând că se circulă în condiţii de iarnă, deci mai încet, dar fără probleme.

Între Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, pe trotuare se poate merge doar în şir indian, iar angajaţii magazinelor din zonă curăţă doar zăpada din perimetrul lor.

Foto: Cristina Radu
Foto: Cristina Radu

"Curăţ de vreo 15 minute aici, ce să fac, cine să vină să cureţe? Sper să se oprească ninsoarea, nu vreau să dau la lopată toată ziua. Dar curăţ aici, la mine, doar nu mă apuc acum să deszăpesc toată strada”, spune vânzătoarea unui magazin de haine.

Pe o străduţă lăturalnică, pe trotuare, sub zăpadă, se disting maşini parcate, astfel că oamenii merg ori pe acolo, înghesuindu-se între zid şi maşini, ori direct pe stradă, pe unde circulă maşinile. Printre blocuri, două fete încearcă să răzbească prin zăpada depusă pe timpul nopţii, scuturându-şi în zadar pantalonii după fiecare pas făcut.

Foto: Cristina Radu
Foto: Cristina Radu

"Voiam să mergem la facultate, dar acum cinci minute am aflat că Universitatea suspendă cursurile toată săptămâna. Aşa că, dacă tot am înotat prin zăpada asta - că na, nu vine nimeni să cureţe pe-aici, printre blocuri şi nici trotuarele, iar doamna primar se laudă pe la televizor că deszăpezirea în Bucureşti este exemplară, ei bine, eu nu o văd aşa - mergem să bem o cafea, poate vedem un film...”, a spus una dintre fete, studentă la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Mergând mai în faţă, pe străduţele dintre blocuri, zăpada este intactă, iar stratul gros ajunge până la genunchi. Şoferii îşi curăţă de zor maşinile, unul dintre ei încercând să-şi scoată maşina blocată în zăpadă.

"Mă chinui să o scot, nu vezi, că e blocată aici. Trebuie să ajung cu comandă la o cofetărie şi traficul e oricum greoi, abia am reuşit să ajung până aici. M-a pus naiba să intru pe străzile astea!”, spune şoferul nemulţumit, care, în final a reuşit să iasă din parcare, după jumătate de oră, cu ajutorul unui locatar.

Acesta, la rândul său, a plecat în oraş cu maşina personală, spunând că, dacă ar circula cu transportul în comun, nu ar ajunge nici mâine.

"Păi ies cu maşina, normal. Dacă aş lua RATB-ul, nu aş ajunge nici mâine la muncă. Plus că trebuie să duc o centrală într-un loc şi nu pot să o duc în braţe”, a spus şoferul.

Foto: Cristina Radu
Foto: Cristina Radu

Meteorologii au prelungit miercuri, până la ora 23.00, codul galben de viscol pentru 11 judeţe din estul şi sud-estul ţării, au ridicat codul portocaliu şi au menţinut până joi dimineaţă avertizarea cod galben de ger. De miercuri noapte şi până vineri dimineaţă vor fi ninsori şi vânt în aproape toată ţara, iar în vestul ţării vor fi precipitaţii mixte şi se va produce polei.

Întrebată dacă este mulţumită de modul în care s-a făcut deszăpezirea în Capitală, primarul Gabriela Firea a spus, miercuri dimineaţă, că "întotdeauna este loc de mai bine”, dar că planul de deszăpezire a fost respectat şi că s-a acţionat cum s-a putut în condiţiile date.

De asemenea, ea a mai spus că la activităţile de deszăpezire pe străzile adiacente şi trotuare ajută şi militari, jandarmi, deţinuţi, sportivi de la CSM şi muncitori de la firmele de construcţii din Capitală.

"Ştiu că nu s-a mai făcut până acum aşa ceva, că autorităţile aşteptau să înceapă primăvara, dar exigenţele au crescut şi după ce se rezolvă problema principală, şi anume bulevardele şi marile artere, firesc toţi aşteptăm ca şi străduţele laterale şi trotuarele să fie degajate de zăpadă. Prioritare sunt căile de acces la spitale, la instituţii, la şcoli, în staţiile RATB, în refugii, în rigole”, a declarat primarul Capitalei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.