O dronă 100 la sută românească este piesa de rezistenţă a exponatelor aduse de Agenţia Naţională pentru Tehnică şi Cercetare Militară la Expoziţia "Black Sea Defence & Aerospace” organizată la Bucureşti. Drona este concepută de români începând de la avionică şi până la sistemul de comandă-control sau senzorii folosiţi pentru telemetrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei mai mari producători de echipamente militare, aeronautice sau echipamente folosite pentru misiuni medicale s-au reunit la Expoziţia "Black Sea Defence & Aerospace” de la Romaero Băneasa. Printre simulatoarele şi echipamentele pentru zbor ale americanilor de la Bell Helicopters şi Lockheed Martin sau ale israelienilor de la Elbit Systems sunt şi câţiva români.

Unii dintre ei sunt de la Agenţia Naţională pentru Tehnică şi Cercetare Militară, care a dezvoltat prima dronă militară 100 la sută românească.

„Este un avion fără pilot. Comanda lui se poate realiza de la sol. Echipamentele pot fi de comandă-control şi poate să aibă senzori, cameră de zi, cameră de noapte, telemetrie",  a spus pentru agenţia News.ro colonelul Liviu-Mihai Coşereanu, şeful Agenţiei Naţionale pentru Tehnică şi Tehnologii Militare.

Întrebat dacă drona poate să transporte şi muniţie, colonelul Coşereanu a răspuns că misiunea pentru care a fost conceput avionul fără pilot nu prevede aşa ceva, însă nu înseamnă că nu se poate adapta o astfel de componentă.

"Este conceput 100 la sută în România, adică în Agenţia Naţională pentru Tehnică şi Tehnologii Militare. Începând de la partea de avionică, comandă-control, telemetrie şi aşa mai departe”, a precizat şeful Agenţiei Naţionale pentru Tehnică şi Tehnologii Militare.

Coşereanu spune că drona a fost gândită în România după o comandă a Ministerului Apărării Naţionale. Aceasta are două utilizări importante. Pe de o parte, poate fi folosită ca ţintă în antrenamente, pentru reglarea tirului artileriei sau evaluarea efectului unor armamente la ţintă. Pe de altă parte, drona românească este utilă în misiunile de culegere în timp real a datelor de interes precum imagini din câmpul tactic sau date telemetrice sau distanţe între anumite obiective.

Secretarul de stat Gabriel Beniamin Leş, şeful Departamentului pentru Armamente, spune că vede unele evoluţii în industria de apărare românească, însă trebuie ţinut cont şi de noile ameninţări.

„Există o evoluţie, nu la nivelul la care ar fi trebuit, dar programele strategice ale Ministerului Apărării Naţionale, pe care le pregătim pentru viitor, ne dorim, într-o măsură foarte mare, să fie incluse în industria naţională de apărare”, a declarat Gabriel Beniamin Leş pentru agenţia News.ro.

La câteva standuri distanţă, aproape de ieşire, sunt spaţiile destinate americanilor de la Bell Helicopters, Lockheed Martin şi ale israelienilor de la Elbit Systems. Fiecare a adus unele dintre tehnologiile de vârf pe care le-a dezvoltat în materie de apărare.

„Acesta este elicopterul de atac AH1Z, complet integrat pentru atac, care este foarte versatil şi cu armamente care au capabilităţi îmbunătăţite şi, de asemenea, are cel mai bun sistem de senzori într-un câmp de luptă modern. Cred că tot ce ai de făcut în acest elicopter este bazat pe aceşti senzori, care sunt cu adevărat fantastici. Marina Statelor Unite utilizează acest tip de aeronavă şi este principalul elicopter de atac”, spune Andy Woodward, communication manager la Bell Hellicopter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.