Şi-au dorit încă din copilărie să urmeze o carieră militară şi nimic nu le-a împiedicat să-şi urmeze visul. Trei tinere de la Forţele Navale spun că, desi acest domeniu este mai degrabă al bărbaţilor, femeile sunt puternice şi pot ocupa funcţii de comandă, însă trebuie să muncească mult şi să fie bine pregătite profesional pentru a câştiga respectul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cătălina Cucu are 23 de ani şi a fost şef de promoţie la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”. Acum, tânăra este aspirant - primul grad din Forţele Navale, echivalentul sublocotenentului în Forţele Terestre.

Încă din copilărie şi-a dorit să urmeze o carieră militară şi nu regretă niciun moment drumul pe care l-a ales.

“Am dorit să urmez o carieră în cadrul acestui sistem şi am absolvit Colegiul Militar Liceal Dimitrie Cantemir Breaza. Poate seriozitatea, diplomaţia, respectul conferit de uniforma militară şi de mediul acesta m-au atras şi m-au determinat să continui în acest sistem şi am ales Academia Navală Mircea cel Bătrân”, povesteşte Cătălina Cucu.

Recunoaşte că a fost mai greu la început, dar de fiecare dată a găsit sprijin în rândul colegilor: “În liceu a fost puţin mai greu. La 14 ani ne-am obişnuit mai greu cu portul bocancilor, al uniformei, dar de fiecare dată băieţii ne-au susţinut şi ne-au ajutat”.

”În Academie a fost mult mai uşor pentru că aveam deja experienţa celor patru ani de liceu militar. Am fost mai puţine fete în liceu, eram 20 de fete, iar în Academie, doar patru fete şi 20 de băieţi. Dar băieţii ne-au sprijinit întotdeauna când aveam momente mai grele. Uneori raniţa era mai grea decât noi, trebuia să alergăm, să rezistăm, ne ajutau, ne-au susţinut şi cred că am făcut faţă cu brio şi ne-am ridicat la aşteptările celorlalţi”, a spus Cătălina. 

Ea mai spune că nu i-a fost greu să se integreze în lumea bărbaţilor, aşa cum este considerată armata, şi că în calitate de şef de promoţie a fost un model pentru colegii săi.

“Uneori putem fi privite ca fiind mai sensible, dar de fiecare dată băieţii au avut grijă de noi, ne-au susţinut întotdeauna. Încearcă să ne ajute să ne integrăm în echipaj atunci când e vorba de navă, în colectiv când e vorba de o unitate de uscat. Din punctul meu de vedere, fiind şefă de promoţie, băieţii m-au considerat şi ca un punct de sprijin şi ca un model şi ne-am înţeles extraordinar de bine. S-au bazat pe ajutorul meu şi când am avut nevoie ne-am sprijinit reciproc”, a precizat Cătălina.

Una dintre cele mai frumoase perioade din studenţie a fost legată de nava-şcoală Mircea.

“Nu este atât de greu pentru că nu diferă cu nimic faţă de Academie, doar condiţiile sunt puţin altfel, suntem puţin mai înghesuiţi, avem mai puţin spaţiu personal. Te obişnuieşti şi aici şi este foarte plăcut, e ceva nou. Experienţa va rămâne întipărită în amintire ca unul dintre cele mai frumoase momente”, povesteşte Cătălina Cucu.

Ea recunoaşte că a avut sprijinul părinţilor când a decis să urmeze acest drum şi că nu a avut modele asemănătoare în famile, părinţii fiind învăţători, iar sora ei, profesoară, însă dacă ar lua-o de la capăt ar face acelaşi lucru.

În timpul liber, Cătălina citeşte, scrie poezii, dar şi proză şi îşi doreşte ca în următorii zece ani să publice o carte. Îi place şi să cânte, iar în perioada studenţiei făcea parte dintr-o trupă.

Şi Laura Maria Rusi şi-a dorit de mică să urmeze o carieră militară: ”Nu ştiu să fac altceva, nu mi-am dorit să fac altceva. De mic copil am vrut să fiu în armată şi nu m-am gândit la altă carieră”.

Ea este maistru clasa a cincea pe fregata Regele Ferdinand, ocupându-se de protecţia împotriva atacurilor biologice, chimice sau radiologice.

“Deşi multe voci spun că locul femeii nu este în armată, consider că noi, femeile, suntem puternice şi putem ocupa funcţii de comandă. Eu mă ocup cu apărarea şi protecţia împotriva atacurilor chimice, biologice, nucleare şi radiologice”, spune tânăra, care precizează că băieţii au primit-o bine, fiind un echipaj bine construit.

”În cadrul echipajului fiecare ştie ce are de făcut, iar dacă întâmpinăm dificultăţi ne ajutăm între noi”, spune Laura Maria Rusi.

Consideră ca este greu ca femei să răzbaţi în acest domeniu, pentru că trebuie să munceşti mai mult şi să fii pregătită profesional bine ca să îţi câştigi respectul bărbaţilor.

Mai are încă patru colege pe navă, restul echipajului fiind format din bărbaţi. 

Maria Magdalena Tîlvan este elev fruntaş la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” şi, ca şi celelalate două tinere, şi-a dorit încă din copilărie să urmeze o carieră militară, însă a tot amânat acest pas.

Acum, la 25 de ani, după ce a absolvit o facultate “civilă”, s-a hotărât să intre în rândul Forţelor Navale. 

“Am urmat cursurile unei facultăţi civile în Constanţa, apoi am lucrat. Mi-am luat inima în dinţi la începutul anului trecut şi mi-am spus că trebuie să fac asta, asta simt. Până acum tot amânasem, dar m-am hotărât că asta vreau să fac şi asta am făcut. Cariera militară poate fi definită şi prin prisma siguranţei. Este vorba de siguranţa locului de muncă, o siguranţă financiară, practic tot ceea ce are nevoie omul ca să poată să trăiască frumos şi într-adevăr în viaţa civilă lucrurile nu sunt foarte sigure din acest punct de vedere. Dar nu ştiu dacă aş putea să pun pe primul loc aceste motive pentru că mai mult decât atât m-a determinat mândria faptului că sunt român. Îmi iubesc ţara şi a fost o onoare pentru mine să depun jurământul militar în toamna anulu itrecut”, a povestit tânăra.

Spune că se înţelege bine cu colegii, chiar dacă este mai mare decât mulţi dintre aceştia şi se ajută reciproc atunci când au nevoie.

Ea afirmă că familia nu a ştiut de planurile sale de a urma o carieră militară, aflând abia după ce se înscrisese la examen. A fost sprijinită în special de bunicul său, fost militar.

“Familia a fost surprinsă pentru că am pus-o în faţa faptului împlinit. Le-am spus că mi-am întocmit dosarul, că am fost la Centrul Militar Zonal, mi-am făcut analizele şi urmează să dau probele sportive. Au fost foarte încântaţi, bunicul mai cu seamă pentru că şi el a urmat o carieră militară şi automat a spus că eu sunt mândria familiei de acum. Dar toţi m-au susţinut, m-au încurajat, au fost alături de mine”, a menţionat fata.

În timpul liber scrie poezii şi este membră a Cenaclului Mihail Sadoveanu de la Cercul Militar, citeşte şi îi place să le cânte colegilor la ocazii.

Forţele Navale au organizat, luni, pe nava-şcoală Mircea, o acţiune dedicată Zilei Femeii, la care au participat mai multe tinere care urmează o carieră militară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.