Peste 400 de persoane, majoritatea pensionari, dar şi tineri şi copii au asistat, vineri, de Bobotează, la Sfinţirea cea Mare a apei în curtea Catedralei Patriarhale şi au aşteptat la coadă încărcaţi cu bidoane pentru a le umple cu agheasmă, în ciuda ninsorii şi a avertizării de cod portocaliu de viscol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 400 de persoane, între care cele mai multe cu vârste de peste 60 de ani, jandarmi, poliţişti, dar şi echipaje SMURD au fost prezente, vineri, la ora prânzului, în curtea Catedralei patriarhale din Bucureşti, unde a avut loc Sfinţirea cea Mare a apei.

Credincioşii, unii dintre ei prezenţi în fiecare an la slujba de Bobotează, s-au aşezat în două coloane, în rânduri de câte doi sau trei, la stânga şi la dreapta Catedralei, înarmaţi cu unul sau mai multe bidoane de plastic, de o jumătate de litru sau chiar de cinci litri, pentru a duce acasă apă sfinţită, în speranţa că îi va însănătoşi, îi va feri de boli sau le va aduce noroc pentru îndeplinirea dorinţelor.

La dreapta Catedralei patriarhale, în primul rând s-a aflat un bărbat în vârstă de peste 60 de ani, zgribulit, cu un strat gros de zăpadă pe fes şi pe umerii gecii, care a povestit că a ajuns la Patriarhie la ora 06.00, pentru că locuieşte departe şi a vrut să se asigure că pleacă acasă cu apă sfinţită. ”Am venit de devreme, că am mai fost şi în alţi ani şi ştiu ce aglomeraţie e. Şi vin de departe, de la marginea Bucureştiului”, a spus el, adăugând că va stropi animalele cu agheasmă, pentru a le feri de boli.

În spatele lui, la câteva rânduri, o femeie cu căciulă din blană maro şi haină cu guler înalt a spus că a venit cu mai multe bidoane, pentru că vrea să le trimită copiilor ei.”Iau pentru mine, dar şi pentru copii, să le fie bine”, a spus femeia, în vârstă de aproximativ 50 de ani, în timp ce îşi frământa mâinile învelite în mănuşi, foşnind plasa cu bidoane, pe care o ţinea pe două degete.

Pe cealaltă parte, între primele persoane aşezate la rând pentru apă sfinţită s-a aflat un bărbat de peste 60 de ani, cu o cuşmă înzăpezită şi un fular alb, ce îi acoperea aproape toată faţa, în afară de ochi şi frunte. Bărbatul a povestit, cu mâinile în buzunare şi legănându-se de pe un picior pe altul, că a venit singur, încă de la ora 08.00, dar nu pentru că s-a temut că nu va apuca să îşi umple cele trei bidoane cu apă sfinţită, ci pentru că după prânz mai are şi alte ”treburi de rezolvat”

Bărbatul a spus că nu a îngheţat stând la coadă până la ora 12.00, pentru că s-a pregătit temeinic să aştepte. ”M-am pregătit moral pentru ce mă aşteaptă, că vin în fiecare an, şi m-am îmbrăcat foarte bine. Merită să aştept”, a mai spus el, în timp ce o femeie aşezată lângă el a dat din cap aprobator. ”Ne ajută, luăm apa şapte zile la rând, dimineaţa, înainte de masă”, a intervenit ea.

În spatele lor, parcă animat de frig şi ninsoare, doi soţi povestesc că au ajuns la ora 09.00 la Catedrala patriarhală, pentru că ”aşa se vine la Biserică, de dimineaţă”, şi că nu au fost nicicum deranjaţi de ninsoare sau de avertizarea de cod portocaliu de viscol, pentru care au găsit şi o semnificaţie. 

”Suntem de la 09.00 aici. Am fost şi în biserică, am făcut un Acatist, am aprins nişte lumânări pentru familie şi prieteni şi ne-am aşezat la coadă. Nu contează că ninge. Ne botează Sfântul Ioan. Fulgii ăştia de zăpadă reprezintă păcatele noastre, care ni se iartă. Acum, la cât m-a nins, m-am curăţat de toate păcatele, să ştiţi”, a spus bărbatul cu o căciulă blănită încărcată de zăpadă, adăugând că este foarte important să ia apă sfinţită. ”Fără Dumnezeu nu este nimic”, a intervenit şi soţia lui, amuzată de gluma bărbatului.

Mai în spate, un pensionar a povestit cu un aer descumpănit că este prima oară când a venit la Catedrala patriarhală pentru a lua apă sfinţită. ”E prima oară când fac aşa ceva. Sunt foarte multe lucruri care sper să se îmbunătăţească. De la o vârstă simţi că nu mai ai scăpare şi vrei să crezi în ceva care te poate salva”, a spus el, frământând în mâini toarta unei plase în care are două bidoane de plastic de câte doi litri.

La rând a ajuns şi o femeie încântată de peisajul ”de poveste” din curtea Catedralei Patriarhale, pe care a vrut să i-o prezinte prietenei sale din Germania, aflate în vizită.

Alte persoane au preferat să nu se aşeze la coadă, ci să privească slujba de sfinţire a apei, aflată în peste 20 de vase de culoare albastră. Fiecare bidon avea un poster cu Icoana Botezului Domnului, vasele fiind aşezate în două rânduri paralele, în două coloane care au încadrat reşedinţa patriarhală.

”Am venit pentru agheasmă. Mă voi aşeza la coadă, dar mai stau aici să mă uit la slujbă. Este foarte frumos. Este destulă agheasmă, nu mă înghesui aşa. Vin în fiecare an, mă ajută. Iau apa şapte zile la rând, dimineaţa, pe stomacul gol, cu copiii, cu toată familia. Am adus trei sticle. Duc şi la vecina, şi la mama la ţară. Vin aici, la Mitropolie, în fiecare an. E plăcut, nu e ger, e frumos”, a explicat o pensionară care a privit slujba de pe treptele Catedralei.

”Este frumos. Prima zăpadă pe bune. Toată lumea afară! Am venit să luăm apă sfinţită, să avem noroc şi să fie bine, în general”, a spus un cuplu de tineri entuziasmaţi.

În vasele acoperite au fost pregătiţi 12.000 de litri de apă de la izvorul din Grădina Maicii Domnului de pe Dealul Patriarhiei. Slujba a fost oficiată afară, la ora 12.00, de părintele Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi, după ce s-a încheiat Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrală de către Patriarhul Daniel.

În curtea Catedralei patriarhale, între cele două coloane de vase cu apă sfinţită a fost înălţată, ca în fiecare an, o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.

Patriarhul Daniel a părăsit Catedrala la ora 12.30, urându-le "La mulţi ani" oamenilor şi intrând în foarte scurt timp în reşedinţa patriarhală, dar nu înainte ca un tânăr să facă o reverenţă lângă el şi să îi ceară binecuvântarea.

După ce Patriarhul Daniel a intrat în reşedinţă, s-au deshis robinetele pentru apă sfinţită, unele dintre ele rămânând deschise şi după ce oamenii îşi umpleau bidoanele.

”Mi-am luat un bidon de 5 litri, să îmi ajungă tot anul” şi ”Îmi ajunge o sticluţă de o jumătate de litru”, au spus două persoane care s-au grăbit să ia agheasmă şi să le facă loc şi altor persoane.

La coadă au continuat să se aşeze credincioşi chiar şi după slujbă, în timp ce unii dintre ei au făcut cale întoarsă, descurajaţi de numărul mare de persoane aflate la rând.

”Nu ştiu dacă mai rămân. Mai stau cinci minute, dacă văd că se mişcă repede, mai aştept. Iau apă sfinţită aproape în fiecare an. Eu cred că mă ajută. Am ieşit din multe situaţii care păreau imposibile, şi, aşa, lejer, neaşteptat”, a spus o tânără preocupată să îşi pună mănuşile, cu mâinile tremurând.

”Nu mai rămân la coadă. Eu locuiesc aproape. Vin pe seară. Cred că o să mai găsesc apă”, a spus şi o pensionară, care îşi pregătise două bidoane de câte doi litri.

Cu sau fără apă sfinţită, în timp au coborât dealul Patriarhiei, o parte din credincioşi s-au oprit să cumpere busuioc la 1 leu de la câţiva vânzători aşezaţi de-a lungul drumului. ”Am luat un busuioc frumos să dau prin casă cu agheasmă”, a spus o pensionară.

Boboteaza este sărbătorită în 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

Boboteaza reprezintă o sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi şi catolici. Catolicii sărbătoresc pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizează anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie, iar ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.