"Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie / Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?”, spunea, sâmbătă seară, primarul Capitalei, Gabriela Firea, pe scena amplasată în Piaţa Victoriei, în faţa a peste 150.000 de oameni veniţi din toate judeţele la mitingul PSD pentru "apărarea democraţiei şi a statului de drept". Manifestanţii au recitat împreună cu edilul - îmbrăcat în ie - versurile lui Eminescu. Oamenii obosiţi după drumul de zeci sau sute de kilometri au privit admirativ întregul eveniment, de la ecranele uriaşe şi clădirea Guvernului acoperită cu un drapel, până la liderii de partid ţinând discursuri pe scenă despre statul paralel, abuzuri şi oameni interceptaţi de serviciile secrete, ei huiduind de fiecare dată când era rostit numele şefului statului, al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sau ale politicienilor din opoziţie. "Brigăzile Albe”, aşa cum a spus chiar Liviu Dragnea că au fost numiţi, au luptat sâmbătă seară în Piaţa Victoriei împotriva "abuzurilor şi statului paralel" reprezentat de Laura Codruţa Kovesi şi Klaus Iohannis. "Hărţuiţi, ameninţaţi şi insultaţi” de statul paralel, liderii partidului de la putere au defilat pe scenă în aplauzele mulţimii. De ce au venit la miting? "Ne place la miting”, "Nu ştiu, o să vedem, încă nu a început”, "Am văzut oameni în alb şi am zis să venim şi noi”, "Nu mă întrebaţi pe mine”, au fost răspunsurile unora dintre ei. În urma lor au rămas munţi de peturi, hârtii şi pancarte rupte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Mitingul PSD - peste 150.000 de oameni îmbrăcaţi în alb s-au aflat în Piaţa Victoriei. Dragnea: Albul simbolizează curăţenia, noi curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de şobolani. Discursurile liderilor coaliţiei de guvernare. FOTO

Mitingul PSD era programat să înceapă la ora 20.00, dar primii protestatari au ajuns în Piaţa Victoriei înainte de orele prânzului. Acolo, scena fusese deja amplasată în urmă cu câteva zile, spaţiul pentru presă începuse să fie delimitat, ecranele uriaşe erau deja aşezate şi se făceau ultimele pregătiri. Mobilizarea forţelor de ordine a fost impresionantă, fiind aduse autospeciale SMURD din alte judeţe ale ţării, au fost prezenţi sute de jandarmi, dar şi poliţişti ai Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS), iar Poliţia Română a survolat Piaţa cu un elicopter.

Iar protestatarii, deşi obosiţi după drumul de zeci sau sute de kilometri, au fost impresionaţi. Au privit admirativ întregul eveniment: ecranele uriaşe, pe care au urmărit finala de la Roland Garros, izbucnind în aplauze când Simona Halep a obţinut punctul câştigător, clădirea Guvernului acoperită cu un drapel şi mai ales liderii de partid, care au urcat pe rând pe scenă pentru a vorbi în faţa mulţimii.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriela Firea, Liviu Dragnea, Liviu Pleşoianu, Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă, toţi au vorbit despre abuzuri, stat paralel, drepturi şi libertăţi încălcate şi despre democraţie. Ei au îndemnat la o luptă continuă împotriva statului paralel, l-au criticat şi ironizat pe Klaus Iohannis, "cel cu geacă roşie care participă la proteste ilegale” şi i-au felicitat pe românii din piaţă - "Brigăzile Albe”, aşa cum s-a exprimat Liviu Dragnea, care "curăţă ţara de mizeria împrăştiată de şobolani". În timp Firea a recitat din Eminescu, Dăncilă a vorbit despre o "epocă a urii”, iar Olguţa Vasilescu a spus că a cunoscut ea însăşi statul paralel, pentru că a pătruns în casa ei ca un musafir nepoftit.

Aplauze şi huiduieli - aşa s-au împărţit reacţiile celor din Piaţa Victoriei sâmbătă seară. Aplauze pentru Liviu Dragnea, huiduieli pentru Iohannnis, aplauze pentru mesajele de încurajare a luptei împotriva statului paralel spuse cu patimă pe scenă, huiduieli pentru Laura Codruţa Kovesi.

Liderii de partid au făcut şi baie de mulţime la sosirea în piaţă. "Vă iubim, domnule Dragnea!”, a strigat cineva când preşedintele PSD se apropia de scenă. Au fost prezenţi şi Cătălin Rădulescu, Darius Vâlcov, Florin Iordache şi majoritatea membrilor Guvernului. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lipsit, deşi mitingul PSD a fost mai ales despre abuzurile din justiţie.

Dar de ce au protestat simpatizanţii PSD?

"Exact ce a spus şi domnul Dragnea. Împotriva la corupţie, la statul paralel, că sunt foarte multe abuzuri”, a răspuns un tânăr prezent la miting.

"Haideţi, domnişoară, nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi pe altcineva”, a fost un alt răspuns.

Unii au fugit din calea presei, nedorind să vorbească cu jurnaliştii, alţii au spus că vor afla mai târziu pentru ce au venit în Bucureşti la miting. Alţii s-au declarat încântaţi de protest.

Mulţi protestatari care au fost în Piaţa Victoriei sunt oameni în vârstă, cu pălării vechi pe cap şi cu pantaloni călcaţi la dungă, cu cămăşi albe sau ii, aşa cum a fost ordin de la partid. Unii nu au rezistat atâtea ore în picioare şi au avut nevoie de îngriji medicale.

Au fost şi tineri simpatizanţi ai PSD, care au considerat prezenţa la miting ocazia ideală pentru a-şi găsi jumătatea. 

Momentul apreciat ulterior pe reţelele de socializare a fost când, în timpul discursului lui Liviu Dragnea, pe clădirea Executivului a fost proiectat mesajul „#rezist”. De asemenea, pe toaletele publice amplasate în zona Pieţei Victoria au fost lipite afişe anti-PSD, cu mesajul "Aici îl găsiţi pe Dragnea”.

Manifestaţia nu a fost lipsită de incidente. La un moment dat, un grup de protestatari #rezist a apărut în Piaţa Victoriei şi au început să strige împotriva simpatizanţilor PSD. Au fost rapid înconjuraţi de jandarmi, care au strâns rândurile până când manifestanţii au fost nevoiţi să se retragă pe Calea Victoriei. De acolo, însă, nu au dorit să plece, aşezânu-se pe jos pe borduri.

Protestatarii au plecat din Piaţa Victoriei în jurul orei 23.00, lăsând în urma lor o imagine tristă - munţi de peturi, hârtii şi pancarte rupte. Liviu Dragnea a dat asigurări, când a fost întrebat despre mizeria din piaţă, că angajaţii de la salubritate vor face curăţenie.

Mai mulţi reprezentanţi ai grupului civic "Corupţia ucide" au venit cu saci de gunoi şi mănuşi şi au strâns, alături de operatorii de salubritate, peturile şi hârtiile.

Peste 150.000 de persoane au participat la mitingul PSD "împotriva abuzurilor". Oamenii au venit cu cămăşi şi tricouri albe şi cu pancarte cu mesaje precum "Vrem securitate socială, nu securişti în societate" sau "Run, Coduţa, Run".

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.