Cei mai mulţi români petrec cu mici şi bere de 1 mai, fie că au pus grătarul în portbagaj şi au dat o fugă la pădure, fie că au ales să guste din cel mai mare mic de la Festivalul din Parcul Naţional, preferând, astfel, să îi lase pe alţii să facă grătarul clasic de Ziua Muncii în locul lor. Alţii au ales să îşi petreacă minivacanţa la mare sau la munte sau chiar acasă, în faţa televizorului. Dar nu toţi românii sunt atât de fericiţi în ultima zi din weekend-ul prelungit, pentru că pentru ei, "Ziua Muncii este zi de muncă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cartierul Pantelimon, deşi ani de zile, după cum spun chiar locatarii unui bloc, nu exista 1 mai fără un grătar în curtea blocului şi fără muzică de petrecere, anul acesta este mai liniştit. Se aud, însă, zgomote de ciocane şi de bormaşini, pentru că la blocul 7D de pe Strada Zambilă Ioniţă se lucrează de zor. Grădina din faţa blocului este plină de saci de ciment, polistiren şi geamuri-termopan. Pe schele, mai mulţi muncitori meşteresc la faţada blocului, dar mai mult în dorul lelii.

„Lucrăm, ce să facem...”, spune un muncitor, cărând un sac de ciment din scara blocului, afară. „Nu vreţi termopane? Punem termopane. Na, Ziua Muncii e zi de muncă! Mi-ar fi plăcut un mic, o bere, dar cineva trebuie să şi muncească”.

Aruncă sacul de ciment lângă ceilalţi saci şi desface o doză de bere, ignorând celalte întrebări care i se adresează.

Mai sus, pe Şoseaua Pantelimon, aproape toate magazinele sunt deschise, la fel şi covrigăriile. Vânzătoarea unui magazin alimentar de la colţul blocului spune că în fiecare an de 1 mai magazinul a fost deschis şi a avut program normal, iar clienţii sunt aceiaşi. Produsele cumpărate de ziua muncii?

„Ca în orice altă zi. Poate doar mai multă bere”, răspunde vânzătoarea.

Nu doar magazinele au fost deschise, ci şi casele de pariuri. În faţa lor, cojile de seminţe stau martore că nu s-a ţinut cont de Ziua Muncii.

Nemulţumiţi că lucrează în ziua în care nu ar fi trebuit să lucreze, taximetriştii parcaţi pe trecerea de pietoni şi în staţia de RATB de la Granitul refuză cursele, strâmbând din nas, pe motiv că sunt prea scurte, cu toate că spun că nu prea au comenzi.

„Nu vedeţi, don’şoară, că noi n-avem nici sărbători, nici weekend, nici nimic? Facem curse, toată ziua sau toată noaptea. Iar de sărbători şi în zilele-astea de e liber de la stat, nici nu avem prea multe. Că na, oamenii e plecaţi în vacanţe, nu stau să se plimbe cu taxiu’ în Bucureşti”, spune un şofer, declarându-se supărat că nu poate bea o „berică” la pădure.

„Mă duceţi până la Gara de Est?”.

„Te duc, domnişoară, da’ fără 30 de lei nu plec de-aici”.

„Păi cursa nu face mai mult de 10 lei. Şi spuneaţi că oricum nu aveţi comenzi”.

„Tocmai, domnişoară, nu trebuie să fac şi eu profit?”.

Cam acelaşi limbaj de „50 de lei, don’şoara” a fost folosit, mai mult sau mai puţin, şi de ceilalţi şoferi, care au susţinut în unanimitate că "în România nu ai viitor, sărbătorile nu sunt respectate, iar salariile sunt mici.

Într-un alt colţ, aşteptând maşina spre muncă, pe bancă, la umbră, un tânăr spune că nu este foarte încântat că lucrează de Ziua Muncii, însă se bucură, totuşi, că astăzi munceşte şapte ore şi este plătit pentru 14.

„E cam naşpa, că toţi prietenii mă cheamă la un mic, la o bere... Eu nu pot, că trebuie să muncesc. Mă împac cu ideea că sunt plătit dublu, dar atât. Sper să fac şi eu ceva poate de ziua mea, de Constantin şi Elena, ca să recuperez”, spune Constantin, care lucrează ca operator call-center.

Grătarele care nu au ajuns la pădure au ajuns pe malul gârlei, în josul parcului Pantelimon. Astfel, chiar lângă aleea care coboară spre lac, micii sfârâie pe un grătar micuţ, aroma de friptură simţindu-se puternic în aer. Sticlele de suc se odihnesc la umbră, sub un copăcel, iar un morman mai mic de coji de seminţe, chiar lângă bordura aleii. Întrebaţi dacă vor ţine cont de mediu şi dacă vor arunca resturile la gunoi, cei din jurul grătarului răspund ferm:  „Nici nu se pune problema".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.