Mai mulţi şoferi, dar şi motociclişti şi biciclişti şi-au arătat nemulţumirea, marţi, faţă de proiectul iniţiat de şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu prin care preşedintele ţării este exclus din procedura de numire a procurorilor-şefi şi a conducerii instanţei supreme. Timp de aproape două ore, manifestanţii s-au deplasat în jurul Parlamentului cu viteză mică, fluturând steaguri şi afişând pancarte cu mesaje precum "#rezist”, "Votul, nu hoţia” şi "Opriţi lăcustele PSD”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii pe roţi s-au adunat în Piaţa Constituţiei încă de la ora 12.30, cei care au venit cu maşinile având lipite pe parbrize şi pe portiere afişe cu mesaje. Unii şi-au agăţat tricolorul pe bord sau pe oglinzile retrovizoare, pe ghidoane sau la gât, alţii doar au mers în coloană şi au claxonat.

"Protestul constă în deplasarea în jurul Parlamentului cu viteză relativ scăzută, aşa încât să nu blocăm circulaţia, dar să tragem un semnal de alarmă mai vizibil decât o facem în fiecare seară în Piaţa Victoriei”, spune un protestatar, în timp ce îşi lipeşte pe bordul maşinii un banner galben pe care scrie "#rezist”.

Protest pe roţi la Palatul Parlamentului/Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Protest pe roţi la Palatul Parlamentului/Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

Bărbatul speră ca semnalul de alarmă să fie suficient de puternic încât să influenţeze proiectul lui Călin Popescu-Tăriceanu de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Şoferii care nu au venit cu maşinile "aranjate” de acasă le-au echipat rapid cu bannere, autocolante şi steaguri, au pasat scotch-ul de la unul la altul, iar în câteva minute totul era pregătit pentru protest.

În parcarea din Piaţa Constituţiei şi-au făcut loc şi câţiva biciclişti care purtau insigne #rezist. Unul dintre ei spune că a aflat de protestul pe roţi de la un prieten şi că şi-a luat liber de la serviciu pentru a fi prezent la manifestaţie.

El este de părere că nu doar Guvernul, ci şi Parlamentul şi-a pierdut credibilitatea încă de la ideea ordonanţei 13 şi că şefii celor două Camere ale Parlamentului ar trebui să îşi dea demisia.

"Se întâmplă lucruri incontrolabile, avem senzaţia că cei dinăuntru fac de capul lor ceea ce fac şi s-au refugiat în această clădire monstruoasă şi fac cu încăpăţânare ceea ce fac. Noi trebuie să transmitem un mesaj: vă vedem, vă urmărim, vă ştim”, spune un alt protestatar.

Astfel, aproximativ 20 de maşini, un motociclist şi vreo şase biciclişti au înconjurat Palatul Parlamentului, pe prima bandă, cu 10 kilometri pe oră, fluturând steaguri şi claxonând în semn de protest.

Cei care treceau pe lângă Parlament au privit curioşi, filmând coloana de maşini şi biciclişti care mergea încet pe şosea. Un trecător, mai puţin încântat de gălăgie, a strigat la ei: "Leprelor, nu vă mai săturaţi de proteste, la muncă!”.

Cu toate acestea, traficul nu a fost blocat şi nu au avut loc incidente, manifestaţia încheindu-se după aproape două ore.

Proiectul de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor, iniţiat de către Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit căruia preşedintele şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general a fost amânat marţi de Comisia juridică a Senatului, din cauză că iniţiatorul a fost absent.

Protest pe roţi la Palatul Parlamentului/Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Protest pe roţi la Palatul Parlamentului/Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

Conform proiectului, numirea şi revocarea şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general se va face de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Totodată, potrivit proiectului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii.

Revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii se face de către ICCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituţiei.

Proiectul de lege, iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu, a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional în acest caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.