Ziua de 14 septembrie 2020 va rămâne una specială în amintirea multor serii de elevi, în care distanţarea a impus reguli iar masca de protecţie a devenit uniformă. Mulţi părinţi consideră că nu trebuie să se adapteze unei false normalităţi. Au lipsit serbările de început de an, sutele de buchete cu flori, discursurile de campanie ale unor politicieni, îmbrăţişările.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Bună, Sara!”, „Salut, Edi!”, „Salut, Eric!” - şi-au strigat cei mici la prima întâlnire după vacanţa prelungită. „Păstraţi distanţa, să nu ne infectăm!”, a făcut ordine un băieţel dintr-un gerup de clasa I.
Abia recunoscându-se, fără flori pentru Doamna, doar cu ochi luminoşi şi cu zâmbete care se ghiceau pe sub măşti, cei dintâi şcolari ai acestui an nu au fost prea miraţi că trebuie să stea unul în spatele celuilalt, întinzând braţele pentru a lua distanţă faţă de coleg, şi să ajungă doar în curtea şcolii. Efectul exerciţiului din ultimele luni.

„Întindeţi mâinile între voi, aşa, ca la ora de sport!”, i-a îndemnat învăţătoarea de la o clasă pregătitoare pe cei care păşesc pentru prima oară într-o şcoală. Curtea unui liceu din sectorul 6 al Capitalei s-a umplut de grupuri de elevi care, fie în cerc, la distanţă, fie în şir, tot la distanţă, şi-au spus bun venit şi s-au bucurat că s-au revăzut după cinci luni.

Amenajări în cartierul Drumul Taberei

Gălăgia copiilor s-a amestecat cu strigătele muncitorilor care în apropiere asfaltează sau refac parcuri şi parcări. În prima zi de şcoală. Printre muncitorii care montau coşuri de gunoi într-un parc de lângă un liceu, elevii şi părinţii şi-au făcut loc cu atenţie, pe o stradă cu sens unic, alături de maşinile parcate, ca să ajungă la intrare. „Să ştiţi că am remarcat că lucraţi!”, a spus ironic un părinte către muncitori.
Zgomot de utilaje, claxoane, prima zi la şcoală în pandemie a fost marcată de nedumerire, îngrijorare. „Ce facem acum?”, a întrebat o fetiţă. „Probabil că veţi merge cu doamna învăţătoare în curte, iar la 9.30 vă vom aştepta la poarta mică”, a precizat un părinte.

„Avem botniţe ca la cai!”, spune un elev. „Anul acesta suntem cai toţi! Aşa vrea coronavirusul!”, a fost replica directoarei, în timp ce supraveghea intrarea şcolarilor în curte.

„Erau dornici de revedere, dar mi-e milă de ei cu măştile. Va fi îngrozitor să stea atâtea ore cu mască”, spunea o altă mamă. „Prefer să stea cu mască, să fie chinuiţi aşa, decât să se îmbolnăvească!”, a fost părerea alteia.

Un elev nedumerit, care a întrebat cum va bea apă cu masca pe faţă, a primit răspuns de la directorul şcolii: „Dai jos masca, bei o gură de apă şi o pui la loc! Am răspuns la toate problemele, aşa că mă poţi întreba orice. Dacă aşa vrea Covidul, aşa ne vom comporta”.
Paznicii şcolii au fost vigilenţi, să nu cumva să intre şi părinţi în incinta şcolii, şi echipaje ale Poliţiei Locale au fost prezente la intrarea în unitatea şcolară, urmărind ca totul să decurgă conform noilor reguli.


Doar elevii au intrat, părinţii au rămas să facă fotografii printre gratiile gardului, conducându-i cu privirea pe cei mai mici. „Oare se va descurca fără mine?”, întreba îngrijorată o mamă.

Cei de la clasele I s-au întâlnit cu doamna învăţătoare în faţa şcolii, s-au îmbrăţişat - revederea pentru unii a fost atât de aşteptată, încât nu au mai ţinut cont chiar de toate regulile. „Bine aţi venit la şcoală! Mă bucur să ne revedem!”, le-a urat învăţătoarea şi i-a condus în curte. Într-un cerc, la distanţă, doamna învăţătoare i-a instruit: „Dimineaţa, la ora 8.00 fără câteva minute, ne vom întâlni în parcarea de lângă şcoală, după care vom merge împreună în clasă. După ore, vom coborî pe scara profesorilor, iar părinţii vă vor aştepta tot în parcare, lângă poarta mică a şcolii. Şi acesta va fi traseul nostru zilnic!”.

În clasă, băncile au fost reaşezate, la distanţă, fiecare având plexiglas cu însemnele Primăriei Sector 6, ca să nu se uite cine le-a montat. Totodată, manualele la clasa I sunt deja în şcoală şi elevii le vor primi marţi. 

Un alt instructaj va fi făcut zilnic elevilor, referitor la igienă. În şcoală există dezinfectant, dar profesorii şi învăţătorii le-au recomandat părinţilor să aibă şi elevii în ghiozdan dezinfectante.
La finalul revederii, copiii au strigat în cor: „Să dispară Covidul! Să dispară Covidul!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.