Arcul de Triumf a adunat, joi dimineaţă, sub acelaşi ”acoperiş” mii de oameni, care au rămas în Capitală de Ziua Naţională pentru a asista la parada militară şi au fost scoşi din case de vremea frumoasă dar rece care însă nu a mai contat odată ce tehnica de luptă impresionantă a început să-şi facă apariţia în zona Kiseleff. De departe, copiii au fost cei mai impresionaţi de ceea ce Armata Română a scos la defilare, unii dintre ei anunţându-şi deja părinţii că s-au decis să devină pompieri, poliţişti sau ”călăreţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu mic cu mare, cu steguleţe, flori şi telefoanele pregătite pentru poze, mii de bucureşteni au împânzit zona Pieţei Arcului de Triumf pentru a asista la parada impresionantă organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Vremea a ţinut cu ei, deşi la ora la care oamenii au început să se strângă pe bulevardul Kiseleff erau -3 grade afară. 

Pe măsură ce se apropia momentul de început al defilării, copiii, care până atunci se zgribuleau pe lângă părinţi, începeau să devină din ce în ce mai nerăbdători să vadă tehnica de luptă pregătită cu multă atenţie de oraganizatorii paradei. 

(FOTO: Inquam Photos/ Adriana Neagoe)
(FOTO: Inquam Photos/ Adriana Neagoe)

”Când începe? Când vin caii? Vreau să văd tancurile şi caii!” erau întrebările cu care copiii îşi asaltau părinţii.

”Am venit să văd pomiperii, avioanele şi caii”, ne spune un băieţel care îşi ţine strâns de mână bunicul, acesta povestindu-i episoade din istoria românilor. 

Puţin înaine de ora 10.00, atmosfera de sărbătoare a cuprins întreaga zonă când au început să răsune cântece cu accente patriotice, cei prezenţi fredonând ”Cântă cucu-n Bucovina” sau ”Drum brun”.

(FOTO: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei)
(FOTO: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei)

Unii s-au lăsat antrenaţi de muzică, alţii nu.

”Mi-ar fi plăcut să văd o horă românească ca în alţi ani. Am venit în fiecare an la Ziua Naţională, vin din Călăraşi şi nu concep să nu sărbătoresc din locul din care se dă ora exactă. Ştiţi ce, doamnă? Românii nu mai simt sarbătoarea asta ca în alţi ani, eu asta am constatat şi e păcat”, ne spune un bărbat din mulţime, care a încercat să facă nişte paşi de dans cu cei care îl înconjurau, dar care refuzau să i se alăture.

Startul manifestărilor a fost dat în jurul orei 11.00 de şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, acesta anunţându-l pe preşedintele Klaus Iohannis că detaşamentele sunt pregătite de acţiuni. Toată lumea şi-a îndreptat privirile către tribuna oficială de unde şeful statului s-a îndreptat către Arcul de Triumf unde a depus o coroană de flori, apoi rând pe rând au început să treacă militarii pe sub monumentul proaspăt reabilitat.

Principala atracţie au fost avioanele multirol F-16, motocicletele enduro şi ATV-urile pentru forţele pentru operaţii speciale, acestea fiind, totodată, nouătăţile din acest an ale Armatei Române. Dacă băieţii au fost impresionaţi de acestea, fetiţelor le-au plăcut ”caii şi domnii în roşu” (reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă - n.r.).

”Mi-au plăcut caii, mai ales unul negru şi mi-au mai plăcut şi domnii în roşu, dar şi poliţiştii de pe motociclete”, ne-a spus o fetiţă de 6 ani, ea având şi obiecţii cu privire avioanele multirol F-16: ”Au făcut zgomot mare, mi-am pus mânile la urechi”.

Nu doar pe cei mici i-a cucerit defiliarea. Spectatorii au fost încântaţi în mod special de defilarea asociaţiei "Tradiţia Militară", ai cărei membri au purtat costume militare din perioada Primului Război Mondial, dar şi de trecerea pe sub Arcul de Triumf a cavaleriei Jandarmeriei Române.

”Este ceva deosebit. Mă bucur că e soare şi pentru că suntem atât de înghesuiţi nici nu mai simţim că e frig. Cei care au trecut în costume militare din perioada războiului mi-au plăcut cel mai mult şi bineînţeles cavaleriile”, ne-a spus un domn în vârstă care a ţinut să fie în rândul din faţă pentru a nu pierde niciun moment din paradă.

Cu ocazia defilării, părinţii au aflat de la copiii lor şi ce îşi doresc aceştia să devină atunci când vor creşte.

”Pompierii m-au dat gata. Ştiu acum că asta mă fac când mă fac mare”, îi spune tatălui său un băieţel, dar care după ce vede defilarea Cavaleriei Jandarmeriei se răzgândeşte în ceea ce priveşte meseria de pompier şi vrea să devină ”călăreţ”.

Un alt băieţel care ţine în mână o maşinuţă de poliţie ne spune că deşi are numai 4 ani ştie sigur că va deveni poliţist. Şi nu orice fel de poliţit, ci unul erou.

”Eu ştiu că o să fiu poliţist erou şi o să ajut oamenii. Am acasă 19 maşini pe poliţie şi tot timpul mă joc cu ele”, ne spune băieţelul, lucru confirmat şi de mama lui care ne mărturiseşte că nu ar fi îndrăznit să nu-l aducă la paradă, acesta vorbind în ultimele zile numai despre asta.

(FOTO: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei)
(FOTO: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei)

Chiar dacă parada s-a încheiat după ora 12.00, bucureştenii nu s-au grăbit să plece din zonă, ci au rămas să asculte muzica populară şi să se bucure de soare, chiar dacă în termometre temperatura nu a urcat peste 4 grade.

În jurul ore 13.00, cum era de aşteptat, către Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Victoriei pe bulevarde s-a mers cu dificultate mai bine de 20 de minute după ce parada s-a încheiat. De altfel, aglomeraţia a fost unul din motivele de nemulţumire generală.

”Păi dacă nu ne înghesuim nu suntem noi în elementul nostru”, comentează o femeie care încearcă să plece de la Arcul de Triumf.

În ansambu, parada a fost impresionantă, cel puţin pentru copii, care s-au arătat mulţumiţi de ceea ce au văzut şi care au smuls promisiuni de la părinţi şi bunici că-i vor aduce şi anul viitor de Ziua Naţională la Arcul de Triumf.

Bineînţeles că aceştia nu au vrut să plece acasă, iar în scurt timp fast-food-urile din zona Victoriei şi Charles de Gaulle au devenit neîncăpătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.