Nouă cluburi şi trei săli de evenimente din Sectorul 2 al Capitalei au fost închise în urma controalelor făcute de inspectorii de la Poliţia Locală a Primăriei Sectorului 2, din cauza lipsei autorizaţiei de funcţionare privind desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În zona centrală a Bucureştiului, pe Calea Moşilor, se află clubul de noapte Maya, care poate fi localizat după panoul de deasupra uneia dintre cele două porţi.

Prima poartă este deschisă şi se poate intra într-un gang neluminat. A doua poartă, ce dă într-o curte, este, însă, încuiată. Pe o uşă din stânga, intrarea propriu-zisă în local, este trecut doar programul de funcţionare, fără vreun anunţ că localul ar fi fost închis temporar, deşi el se află pe lista cluburilor cu activitate suspendată din lipsa autorizaţiei.

Mai sus de clubul Maya, este Şurubelniţa, a cărui intrare seamănă cu un garaj. Deşi la ora 20 clubul ar fi trebuit să fie deschis, dinăuntru nu se aude muzică şi nu se vede nicio lumină. De asemenea, pe uşa "garajului” nu este niciun anunţ, dar urme negre în formă de dreptunghiuri arată că acolo au fost lipite nişte hârtii, probabil programul de funcţionare.

Localuri din Capitală, închise în urma unor controale / Foto: Cristina Radu
Localuri din Capitală, închise în urma unor controale / Foto: Cristina Radu

Pe la Universitate, chiar pe Strada Viitorului, este clubul El Grande Comandante, închis şi el. Activitatea acestuia a fost suspendată pentru trei luni în 2012, pentru că nu folosea case de marcat, dar a mai fost închis şi în februarie 2016, din lipsa autorizaţiei de funcţionare. Acum este închis pentru a treia oară.

"Cred că închiderea lor trebuia să vină mai devreme, din moment ce nu aveau autorizaţie. Încă se merge pe principiul «las-o, mă, că merge aşa» în ţara asta. În condiţiile în care Bamboo a ars recent, măsura asta pare mai degrabă una care să acopere gura lumii. Câte cluburi nu s-au închis după Colectiv, ca apoi să revină, deşi tot nu aveau autorizaţie? Autorităţile nu au învăţat nici acum că e mai bine să previi, decât să repari”, afirmă Bianca, deşi se numără printre cei care frecventează astfel de cluburi.

În acelaşi timp, Lucian spune că "patronii trebuie amendaţi să-i usture”, dacă nu respectă regulile şi nu asigură măsuri de protecţie şi autorizaţii în cluburile lor.

"Dacă nu au autorizaţie, nu au măsuri de securitate şi de protecţie, nu sunt în regulă, în general, atunci merită să fie închise, iar patronii - amendaţi să-i usture”, spune Lucian, care nu se declară, totuşi, un admirator al cluburilor.

Localuri din Capitală, închise în urma unor controale / Foto: Cristina Radu
Localuri din Capitală, închise în urma unor controale / Foto: Cristina Radu

Alţii, însă, sunt indiferenţi, dar spun, totuşi, că autorităţile ar trebui să facă anumite controale nu doar după ce se întâmplă câte o nenorocire.

"Sincer, nu îmi pasă că s-au închis cluburile astea de care îmi spui tu. Cu toate că merg de obicei şi prin Fratelli, am mai fost şi în Bamboo... Dar asta e, dacă nu sunt în stare să respecte nişte reguli şi patronii se gândesc doar la profit... Dar na, vorba aia, se poate întâmpla oricând un alt Colectiv, Doamne fereşte! E importantă şi siguranţa, nu? Nu pricep de ce se fac controalele astea abia după ce mai arde un club sau se întâmplă ceva naşpa”, spune Mihai, aflat în căutarea unui local din Centrul Vechi în care să-şi petreacă noaptea.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2, Anatol Albu, a declarat joi, pentru News.ro, că în urma verificărilor a fost suspendată activitatea în nouă cluburi şi trei săli de evenimente din Bucureşti, din cauza lipsei autorizaţiei de funcţionare privind desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică.

Anatol Albu a precizat că activitatea în aceste localuri a fost suspendată până când vor obţine autorizaţia, care poate fi acordată repede, dacă sunt depuse toate actele necesare.

În urma controalelor făcute de inspectorii de la Poliţia Locală a Primăriei Sectorului 2 au fost închise temporar cluburile Fratelli, Maya, Tapo, El Grande Comandante, Şurubelniţa, Seva Cuisine & Lounge, Queens, Giabello 2012 şi Guesthouse, precum şi sălile de evenimente Greda Events, Aristocrat Events şi Imperial Ballroom.

Controalele au fost făcute după incendiul din clubul Bamboo, distrus complet de flăcări în dimineaţa de sâmbătă şi în urma căruia 44 de persoane au ajuns la spital.

Pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare privind desfăşurarea de activităţii de alimentaţie publică sunt necesare următoarele documente: cerere pentru eliberarea autorizaţiei; declaraţie pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor de funcţionare prevăzute de legislaţia în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului, protecţiei muncii şi apărării împotriva incendiilor, precum şi reglementările specifice protecţiei consumatorului pentru activitatea desfăşurată şi normele de calitate a produselor şi serviciilor puse pe piaţă; certificatul de înregistrare sau certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului; dovada deţinerii spaţiului de desfăşurare a activităţii economice (act de proprietate, contract de asociere, contractul de închiriere, subînchiriere şi acordul proprietarului); autorizaţia de construire (în cazul efectuării modificărilor de natură constructivă în spaţiul de desfăşurare a activităţii); proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor; schiţa spaţiului sau releveul spaţiului de lucru, cu marcarea suprafetelor afectate de activitatea economica; contractul de prestări servicii de salubrizare cu firma Supercom şi ultima factură de plată; dovada achitării taxei pentru eliberarea "Autorizaţiei de funcţionare‘’ în valoare de 3.000 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.