Lapte de măgăriţă care se vinde cu 100 de lei litrul, dar şi salată hidroponică, o cultură ce creşte pe apă, fără să aibă contact cu pământul, se numără printre produsele prezentate la Târgul Apulum Agraria din Alba Iulia, la care participă aproximativ 160 de fermieri

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aurel Stan, fost cadru militar şi inginer zootehnist din Câmpeni, a pus pe picioare o afacere mai puţin întâlnită în România: a înfiinţat o fermă unde creşte măgăriţe pentru lapte.

Bărbatul este şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Măgăriţe din Transilvania şi susţine că în prezent în ţară sunt doar trei astfel de ferme, două în Bihor şi una în Alba.

”Soldaţii pe front mulgeau iepele şi măgăriţele şi beau laptele crud pentru tratarea tusei convulsive sau pentru alte afecţiuni respiratorii. Când am ieşit la pensie am început să citesc şi am aflat despre beneficiile laptelui de măgăriţă şi de aici mi-a venit ideea unei mici afaceri. Acum am o mică fermă la aproximativ şapte kilometri de Câmpeni, într-o zonă mirifică, unde cresc 20 de măgăriţe pentru lapte”, a spus Aurel Stan.

Fermierul a povestit că a ales să îşi pună afacerea pe picioare la Câmpeni după ce a făcut mai multe studii de sol şi de apă care au arătat că acolo animalele sale vor creşte cel mai bine, iar calitatea laptelui produs va fi una superioară.

"Toată lumea spune că măgarul este un animal care se creşte foarte uşor. Nu este adevărat şi vă spun că are specificul lui. Animalul trebuie crescut în condiţii optime, să nu fie stresat, are nevoie de o furajare specifică, toate acestea fiind importante în calitatea laptelui(…) Apoi cu laptele trebuie multă seriozitate pentru că lucrezi cu un produs biologic şi e nevoie de un mod special de colectare, un mod de păstrare şi apoi un mod de desfacere” a afirmat Aurel Stan.

Crescătorul de măgăriţe din judeţul Alba îşi face în prezent reclamă pe Facebook şi susţine că nu duce lipsă de clienţi, chiar dacă preţul pentru un litru de lapte de măgăriţă este de 80 de lei direct la fermă şi 100 de lei livrat la domiciliul clientului.

”Clienţii au avut în primă fază o reţinere dar după ce au văzut eficacitatea laptelui acum am multe comenzi. Laptele de măgăriţă se aseamănă cu laptele de mamă la gust şi compoziţie. Din acest motiv bebeluşii îl acceptă şi chiar putem spune că îl iubesc. De asemenea laptele de măgăriţă are conţinut scăzut în grăsime şi este foarte bogat în calciu. (…) Este recomandat în tratarea unor afecţiuni digestive, respiratorii şi are 96% din proprietăţile laptelui mamar. Conţine lizozim, care este o enzimă ce asigură imunitatea organismului, este bogat în vitamine, are Omega 3, Omega 6”, a mai explicat fermierul.

Aurel Stan susţine că laptele de măgăriţă ar avea şi proprietăţi bioenergetice deoarece măgarul este considerat a fi un ”animal sfânt”.

Potrivit acestuia, laptele de măgăriţă poate fi consumat procesat, dar şi crud, în această formă fiind recomandat pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi putând fi păstrat şi până la o săptămână în frigider.

Aurel Stan a mai spus că în prezent crescătorii de măgăriţe din România fac demersuri pentru ca Ministerul Agriculturii să recunoască şi creşterea măgarului şi să o includă printre îndeletnicirile agricole subvenţionate.

Doi agricultori din Alba Iulia oferă clienţilor salată hidroponică despre care spun că este 100% ecologică deoarece creşte pe apă fără să aibă nevoie de pământ astfel încât nu este atacată de dăunători şi nu necesită tratamente fitosanitare.

Daniel Cristea şi Florin Vasiu au investit până acum câteva zeci de mii de euro în solarii în care cultivă salată hidroponică.

”Salata hidroponică este cea mai curată salată care există. Este o salată ce creşte pe tuburi prin care circulă apă. Pentru că nu are contact cu solul este ferită de dăunători şi nu folosim nici pesticide şi insecticide care sunt toxice şi dăunătoare pentru organism. În apă folosim o zeamă care rezultă din combinaţia mai multor soiuri de gunoi de grajd”, a explicat Florin Vasiu.

El a spus că din păcate salata produsă de ei nu are foarte mare trecere în magazinele obişnuite deoarece este mai puţin aspectuoasă decât cea din import.

”Salata nu este ca şi cea de import ca volum, ca aspect, însă vă pot spune că este naturală şi curată. Clienţii sunt puţin sceptici şi se tem că în apă ar putea exista chimicale. Nu folosim chimicale şi după ce îi convingem să guste sunt cuceriţi de această salată”, a mai spus Florin Vasiu.

Agricultorul a povestit că a preluat ideea de a cultiva astfel de salată după ce a văzut culturi similare în Germania.

Potrivit acestuia, investiţia pentru un singur solar se ridică la peste 5.000 de euro, însă poate fi o afacere bună pentru cei care au încredere şi muncesc.

Atât laptele de măgăriţă, cât şi salata hiroponică se găsesc la Târgul Apulum Agraria, care se desfăşoară  în perioada 24 - 25 septembrie, la Alba Iulia, într-un spaţiu expoziţional în aer liber.

La târg sunt organizate şi demonstraţii culinare şi concursuri cum a fost cel prin care gospodinele s-au întrecut, sâmbătă, în reţete inedite de plăcinte. 

De asemenea ciobanii de pe Valea Sebeşului, prezenţi la târg, au pregătit balmoş, o mâncare ciobănească din mălai, lapte şi brânză, dar şi tocăniţă de berbecuţ la ceaun, iar producătorii de produse tradiţionale de panificaţie le-au oferit vizitatorilor plăcinte pe lespede.

”Ne-am oprit să gustăm o tocăniţă de oaie. Este extraordinară şi de mult nu am mai mâncat aşa ceva. Aşteptăm să se facă şi balmoşul şi sigur vom gusta câte o porţie”, a spus Nicolaie Breaz, unul dintre vizitatori, care a venit, sâmbătă, la Apulum Agraria împreună cu familia.

La câţiva metri de ceaunele cu tocăniţă şi balmoş, proprietarul unei păstrăvării din judeţul Alba a adus la târg păstrăv proaspăt care poate fi cumpărat dar şi gustat la faţa locului, prăjit pe grătar şi cu mujdei de usturoi.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, a declarat pentru News.ro că târgul îşi propune să îi ajute pe fermierii din Alba să îşi promoveze produsele.

„Sunt prezenţi 160 de producători agricoli fiind ediţia cu cea mai mare prezenţă de până acum. Prin acest târg vrem să promovăm produsele româneşti şi aceasta este cea mai bună soluţie: arătăm direct cumpărătorilor produsele româneşti şi îi lăsăm să înţeleagă că sunt de calitate şi merită să fie cumpărate. Recomandarea noastră pentru locuitorii din Alba şi pentru români este să cumpere produse româneşti deoarece pe lângă faptul că sunt produse de calitate, acest lucru înseamnă locurile de muncă, dezvoltarea firmelor româneşti şi nu în ultimul rând bani la bugetele locale” a mai spus Florin Roman.

Târgul „Apulum Agraria” va fi deschis până duminică seara la Alba Iulia şi va cuprinde chiar şi o tombolă pentru vizitatori, printre premiile oferite aflându-se şi un viţel.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.