Obţinerea unui paşaport în judeţul Vaslui este o adevărată aventură, în condiţiile în care oamenii sunt nevoiţi să îşi piardă nopţile la coadă, alături de copii de doar câţiva ani, şi să accepte toate regulile scrise şi, mai ales, nescrise de la serviciul care se ocupă de eliberarea acestor documente. Aglomeraţia creşte de la o zi la alta, deşi reprezentanţii Serviciului de Paşapoarte susţin că au luat măsuri pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, cum ar fi eliberarea unor bonuri de ordine, limitarea numărului celor care sunt din alte judeţe, precum şi prelungirea programului de lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aventura celor care vor să îşi facă paşaport începe cu o zi înainte de a ajunge la ghişeul unde vor trebui, mai întâi, să depună documentele solicitate. Pe o foaie de hârtie albă, se face o listă de aşteptare, ţinută cu sfinţenie de către cei care au iniţiativa.

De la o oră la alta, numărul celor care se înscriu pentru bonurile de ordine ce vor fi date a doua zi, începând cu ora 8.30, creşte, astfel încât, la lăsarea nopţii, sunt deja aproape 30 de persoane pe o singură listă.

Asta este doar una din liste pentru că nişte tineri din Republica Moldova, aflaţi lângă un microbuz înmatriculat în ţara vecină, mai au o listă, a celor care au domiciliul în alt judeţ.

Cu permisiunea celorlalţi aflaţi la rând, pe o bancă din faţa Serviciului de Paşapoarte din Vaslui, unii fotografiază cu telefonul mobil lista de aşteptare pentru ca nu cumva să fie dată dispărută peste noapte.

”Nu se închisese încă ghişeul şi am făcut lista asta de aşteptare, pentru că am venit astăzi dimineaţă, la prima oră, să iau bon de ordine şi deja era târziu. M-am mai înscris pe o listă, la o doamnă, dar femeia aia a dispărut cu tot cu hârtie, deşi eram înscrişi pe ea destul de mulţi, toţi cei care nu am avut noroc dimineaţă”, ne mărturiseşte unul dintre tinerii aflaţi la rând.

Deşi temperaturile scad destul de mult peste noapte, mulţi din cei înscrişi pe cele două liste de aşteptare nu se mişcă din faţa Serviciului de Paşapoarte. Vecinii din blocul aflat deasupra serviciului spun că, nu de puţine ori, cei din Republica Moldova îşi scot saltelele din maşini şi le întind pe spaţiul verde, unde dorm până la răsăritul soarelui.

”Să-i vedeţi cum dorm, fără niciun fel de reţinere. Unii stau pe scaunele din faţă din maşină şi mai scot picioarele pe geam, alţii dorm direct pe spaţiul verde, fără să le spună nimeni nimic. Nu mai spunem de hărmălaia pe care o fac aici, uneori, de nu putem dormi”, ne spune revoltat unul dintre locatarii din blocul de deasupra Serviciului de Paşapoarte.

Oamenii care stau la coadă, încolonaţi de către jandarmi în funcţie de listele de aşteptare

La ora 7.00, puhoiul de oameni este deja adunat la Serviciul de Paşapoarte, pe lista de aşteptare ajungându-se la numărul de ordine 63.

Printre cei aflaţi la rând, unul destul de dezordonat, se află şi copii, unii chiar şi cu suzeta în gură. Nimeni nu face niciun fel de concesii, indiferent de vârstă sau starea de sănătate.

”Suntem din Murgeni, de la 70 de kilometri de Vaslui, şi am venit de azi-noapte cu toţi cei patru copii aici, chiar dacă cel mai mare nu are nici opt ani împliniţi. Trebuie să ne schimbăm paşapoartele, pentru că astea pe care le avem au expirat. Nu putem sta prea mult acasă pentru că trebuie să ne întoarcem în Franţa, unde strângem fier vechi. Din asta trăim. Decât să stăm pe aici, în ţară, să murim de foame, mai bine mergem acolo. Nu ne este uşor cu patru copii, dar nu avem ce face”, susţine unul dintre cei aflaţi la rând.

La 7.30 punct, îşi fac apariţia trei jandarmi, care încep să facă ordine pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Deşi cam toată lumea pare că ştie regulile ”jocului”, un jandarm le spune oamenilor ce ”paşi” mai au de urmat până când vor obţine mult doritul paşaport.

”Noi nu avem nicio treabă cu listele dumneavoastră. Însă, ceea ce vă rugăm frumos este să vă încolonaţi aici pe două rânduri - unul format din cei care sunt din judeţul Vaslui, celălalt cu cetăţeni care au domiciliul în afară. La ora 8.30, când se va deschide, se vor da bonuri de ordine, în ordinea de pe listele de aşteptare. Doi dintre dumneavoastră le vor striga, fără implicarea altcuiva, aşa după cum mai spus”, explică unul dintre jandarmi.

Nemulţumirile încep deja să apară pentru că, din mulţime, se aud voci care susţin că ar mai fi o altă listă, făcută cu o zi înainte, însă aceasta ar fi dispărut subit. Alte câteva persoane încep să vocifereze pe motiv că nu au loc pe lista celor cu domiciliu în afara judeţului, ocupată în totalitate de către cetăţeni din Republica Moldova.

”Noi suntem 12 persoane, venite din Oneşti, pentru că la noi, în judeţul Bacău, programările pentru obţinerea unui paşaport au ajuns la data de 9 septembrie, iar noi trebuie să plecăm la muncă în Anglia. Acum ni se spune că numărul celor din afara judeţului Vaslui este limitat la 20 de persoane. Păi şi acum ce facem, că nu mai avem loc pe lista aia”, se plânge un tânăr din Oneşti.

Cu fiecare minut ce trece, agitaţia creşte, mai ales că numărul biletelor de ordine este limitat, iar cei care vin la Serviciul de Paşapoarte sunt tot mai mulţi.

Un angajat al Serviciului de Paşapoarte modifică listele şi provoacă noi nemulţumiri

Cu câteva minute înainte de începerea programului, îşi face apariţia în faţa mulţimii un angajat al Serviciului de Paşapoarte. Printre puţinele cuvinte care se fac auzite din cauza gălăgiei, oamenii aflaţi la rând află că cele 12 persoane din Oneşti sunt trecute pe lista celor din judeţul Vaslui, ceea ce, evident, stârneşte un nou val de nemulţumiri. Şi asta pentru că, pe lângă timpul suplimentar pe care trebuie să-l petreacă la coadă, unii nu mai prind programările pentru paşapoarte în acea zi, în condiţiile în care pe lista pentru vasluieni s-a ajuns la poziţia 93, iar bonuri de ordine se dau doar pentru 70 de persoane. Ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, unii sar peste rând şi, cu acceptul jandarmilor, intră la ghişeul cu bonurile de ordine.

”Nu aveţi de ce să fiţi revoltaţi. Cei care intră au deja bonuri de ordine date de ieri, cu programări pentru astăzi, pentru că nu s-a reuşit încadrarea în program. Este posibil să se întâmple la fel şi astăzi, nu avem de unde să ştim. Oricum, ca să ştiţi, se dau în jur de 70 de bonuri pentru cei din judeţ şi 20 pentru cetăţenii cu domiciliul în altă parte”, se justifică unul dintre jandarmi.

Pe lângă cele două rânduri pentru bonuri de ordine, se mai formează o a treia coadă, pentru cei care trebuie să-şi ridice paşapoartele. Şi în acest caz, oamenii trebuie să aştepte alte câteva ore la rând.

Peste 2.400 de cereri depuse în trei săptămâni, dublu faţă de o perioadă obişnuită din an

Reprezentanţii Serviciului de Paşapoarte Vaslui susţin că situaţia se înrăutăţeşte de la o zi la alta, numărul solicitărilor fiind tot mai mare. Drept dovadă sunt cele peste 2.400 de cereri înregistrate în perioada 1 – 19 august, tot atâtea câte au fost în toată luna august 2015 şi dublu faţă de o perioadă obişnuită din an.

În consecinţă, conducerea Serviciului de Paşapoarte a luat unele măsuri, inclusiv cea a prelungirii programului de lucru cu publicul.

”August este lună de vârf şi, de aceea, am decis să prelungim programul cu două ore, până la 18.30, pentru două din cele trei ghişee pe care le avem pentru programul cu publicul. Nu mai dăm nici drumul la oameni în concedii, iar ca măsură temporară am limitat la 20 numărul celor cu domiciliu în altă parte decât judeţul Vaslui şi care pot să depună cereri la noi”, a declarat pentru News.ro şeful Serviciului de Paşapoarte Vaslui, Dan Ştefănache.

Potrivit acestuia, aglomeraţia de la Paşapoarte va mai dura cel puţin o săptămână, adică atât cât se vor mai afla în concedii, în luna august, cei veniţi din străinătate.    

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.