Mii de oameni au participat, în ultimele două zile, la târgul internaţional de agricultură Indagra organizat la Romexpo, unde producători din domeniu au prezentat maşinării şi echipamente folosite în agricultură, viticultură şi zootehnie, mâncăruri tradiţionale, mici, langoşi, vin roşu şi ţuică, dar şi capre, oi şi vaci, toate din rase alese. În pavilionul central al Romexpo, cine nu a fost încântat de brânzeturile şi friptura la proţap de-afară, s-a putut bucura de cartofi prăjiţi şi hamburgeri, pe care, de altfel, îi poate savura până duminică, ultima zi a târgului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi de-o parte şi de alta a aleii centrale se află corturi cu animale care nu emană cel mai plăcut miros, însă asta nu i-a împiedicat pe vizitatori să formeze cozi în faţa standurilor cu mâncare. Sfârâitul micilor, fumul de la proţapul pe care erau purceluşi şi mirosul de clătite au contribuit la atmosfera parcă de petrecere din zona Romexpo.

Cei mai mulţi oameni prezenţi la târg au spus că nu au venit pentru ceva în mod special, dar dacă vor vedea ceva ce le va atrage atenţia, vor cumpăra. Copiii au fost, însă, cei mai încântaţi. S-au putut urca în tractoare, au călărit ponei şi au mângâiat toate animalele la care au avut acces.

În curtea târgului pot fi găsite şi plante, care mai de care mai colorate, puieţi de pomi fructiferi, răsaduri şi seminţe. Pomicultorii le-au explicat fiecărui vizitator care s-a oprit în faţa standurilor lor despre fiecare specie în parte, perioada potrivită de plantare şi de ce au nevoie plantele să crească – nici prea multă apă, nici prea mult soare, nici prea multă căldură.

În pavilionul central al Romexpo, bucătarii au făcut demonstraţii de gătit, întrecându-se în priceperea de a face mămăligă sau a prăji cârnaţi. Vinul s-a servit şi el mai ceva ca pâinea caldă, care, de altfel, adusă tocmai din Ardeal, a atras privirile vizitatorilor prin mărimea ei.

Joi, la Indagra au fost  şi preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, precum şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Cel din urmă s-a plimbat printre standuri, a probat căciuli din blană de oaie, a gustat din produsele expuse, de la slănină şi brânză, până la berbecuţ şi zacuscă şi a mângâiat oi. Ministrul Agriculturii a primit, la rândul său, o lână plină de ciulini de la un cioban, cu mesajul că degeaba este lână dacă nu poate fi prelucrată.

Vineri a fost rândul şefului Senatului de a participa la târgul Indagra. Călin Popescu Tăriceanu s-a plimbat printre standuri, a intrat în fiecare cort, iar după aproximativ o jumătate de oră de la sosire a intrat în cortul dedicat campaniei „Alege oaia” desfăşurată de Ministerul Agriculturii, unde mâncat alături de reprezentanţi ai ministerului şi producători. La final, el a stat de vorbă şi cu jurnaliştii şi a declarat că a discutat cu mai multe asociaţii de agricultori, care i-au spus problemele cu care se confruntă, precum intabularea terenurilor şi transportul ovinelor.

"(...) Am avut o discuţie cu o serie de asociaţii ale agricultorilor şi câteva dintre problemele cu care se confruntă mi-au fost prezentate. Una dintre problemele serioase pe care va trebui să o rezolvăm este intabularea terenurilor, în aşa fel încât acestea să poată fi utilizate ca garanţie în obţinerea creditelor de dezvoltare şi investiţii. Sunt probleme cu transporturile de ovine în relaţia cu Turcia în momentul acesta care trebuiesc încercate a fi depăşite", a declarat Tăriceanu.

El a adăugat că mulţi comercianţi s-au plâns de înmulţirea urşilor, care au devenit, în ultima vreme, un pericol atât pentru culturi, cât şi pentru oameni.

"Mi s-au plâns, de asemenea, foarte mulţi comercianţi, de înmulţirea urşilor şi sigur că această chestiune trebuie rezolvată. Adică urşii au început să devină o ameninţare şi pentru culturi, dar şi pentru zonele locuite", a mai spus şeful Senatului, precizând că Ministerul Mediului trebuie să se mobilizeze pentru rezolvarea aceste probleme.

"Deci am avut o discuţie foarte utilă, lucru care mi-a permis să iau contact cu o serie de probleme cu care cei din agricultură se confruntă şi pe care trebuie să le rezolvăm", a subliniat Tăriceanu.

Şeful Senatului consideră că agricultura a fost "deschizătoare de drumuri", iar fondurile europene au contribuit la modernizarea ei şi la creşterea performanţei. El a adăugat că rezultatele foarte bune înregistrate în acest an se datorează în special investiţiilor în tehnologie.

"Anul acesta, toate rezultatele din agricultură, toate producţiile record care s-au înregistrat, se datorează în cea mai mare parte investiţiilor în tehnologie, în echipamente pe care cei care fac agricultură modernă le-au derulat", a spus Tăriceanu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.