Gabriela Firea a depus, joi, jurământul de învestitură pentru funcţia de primar general al Capitalei într-un eveniment fastuos la Teatrul de copii Excelsior, în faţa mai multor ambasadori, actori, dar şi lideri politici şi cei şase primari de la primăriile de sector.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Firea a refuzat la începutul campaniei electorale să facă vreun eveniment de lansare, aşa cum au făcut restul candidaţilor, iar victoria de la Primăria Generală a anunţat-o, alături de liderul PSD Liviu Dragnea, în parcarea de la sediul central al partidului, în noaptea alegerilor. 

Momentul depunerii jurământului a fost marcat însă de un eveniment fastuos, cu nume sonore şi covor roşu. După-amiază, Firea şi-a făcut apariţia pentru a deschide ceremonia în care consilierii generali au depus jurământul, după care a plecat. Astfel, consilierii au depus jurământul în absenţa primarului ales.

În jurul orei 18.00 au început să apară invitaţii. 

La intrarea în Teatrul Excelsior, pe covorul roşu, invitaţii erau întâmpinaţi de mai multe domnişoare care îi verificau, după nume, pe liste. Consilierii USB s-au plâns pe holuri că au fost invitaţi afară din sală şi că locurile lor iniţiale au fost ocupate de invitaţii primarului general, în condiţiile în care şi ei îşi doresc să participe la eveniment. Domnişoarele de la intrare, puse în faţa faptului împlinit, nu i-au putut împiedica pe consilierii USB să intre în sală, aşa că aceştia au stat pe parcursul evenimentului în balcoanele din sala de teatru, spre nemulţumirea organizatorilor. 

Printre alţii, la eveniment, şi-au făcut apariţia rând pe rând ambasadorii Chinei, Israelului şi Franţei, dar şi  Rodica Popescu Bitănescu, Marcel Pavel, George Ivaşcu, Gabriel Cotabiţă, Gabriela Szabo sau Ilie Năstase. De la eveniment nu puteau lipsi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cei doi copreşedinţi ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, dar şi alţi lideri social-democraţi precum Ecaterina Andronescu, Rodica Nassar, Gabriela Podaşcă, Ionuţ Vulpescu sau Mihai Fifor, dar şi cei şase primari de la sectoare. 

Deşi era invitat, preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a refuzat să participe la eveniment.

”Domnul Steriu s-ar putea să fie la PNL. Nu ştiu. Eu am venit cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, un partener corect, cinstit şi stabil. Aşa cum suntem şi noi pentru dumnealor”, a spus Dragnea ironic. 

Gabriela Firea a depus jurământul în faţa preşedintelui Tribunalului Bucureşti şi a prefectului Capitalei, Paul Nicolae Petrovan.

"Astăzi este o zi importantă pentru că vă garantez că suntem la un moment T0. De astăzi, Bucureştiul începe un proces greu, anevoios şi sper nu foarte lung, un proces prin care să devină cu adevărat o capitală europeană. (...) De acum, vor vorbi pentru mine faptele. Eu am fost, în ultima perioadă, în foarte multe şantiere. Ştiu ce înseamnă competiţia şi nu m-am speriat niciodată de ea. Ştiu ce înseamnă să începi de la 0, în viaţă şi în profesie. Pe aceste şantiere pe care le-am vizitat, voi fi acolo unde va fi nevoie de fiecare dată. Am constatat că misiunea mea, deşi pare imposibilă, este posibilă şi vă spun de ce. Avem deschise obiective de investiţii care sunt în stadiul incipient de peste 10 ani pentru că nu au fost verificate, pentru că nu le-a păsat, pentru că atunci când au fost obstacole, nu s-a cerut sprijinul Parlamentului, pentru că nu s-a cerut sprijinul Guvernului, acela care era preocupat de oameni, pentru că au zis că merge şi aşa", a spus Firea în discursul pe care l-a susţinut imediat după ce a depus jurământul.

Ea a mai precizat că sâmbătă va avea o întânire cu angajaţii Primăriei Capitalei, precizând că aşteaptă demisia angajaţilor care nu îi vor fi alături. 

"Nu am idei preconcepute de a veni cu echipa mea pentru că nici nu am 800 de prieteni, angajaţii primăriei, dar eu le voi spune care sunt obiectivele. Cine rămâne alături de mine, indiferent de ce carnet de membru de partid are în buzunar. Cine nu, aştept demisia de onoare. Îi doresc partenerii mei, îi voi respecta, indiferent ce formaţiune politică reprezintă. Pentru mine, consultarea politică nu este o sintagmă, este un mod de viaţă, este un mod de a fi", a mai spus primarul general. 

Firea şi-a încheiat discursul cu o glumă, pentru care i-a cerut lui Dragnea aprobare şi a continuat după ce liderul social-democrat  a răspuns afirmativ.

”Ştiţi cât vă preţuim şi ştiţi că fără dumneavoastră putem să facem multe, dar nu totul. Dacă vrei să afli ceva, vorbeşte cu un bărbat. Dacă vrei să se facă ceva, vorbeşte cu o femeie. Vorbiţi cu mine!", şi-a încheiat Gabriela Firea discursul.

La ieşire, Firea a fost întâmpinată de invitaţi cu flori şi multe îmbrăţişări. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.