Ceremonia de prezentare a bilanţului unui an de mandat al primarului Capitalei, Gabriela Firea, şi ale celor şase primari de sector, Daniel Tudorache, Mihai Mugur Toader, Robert Negoiţă, Daniel Băluţă, Daniel Florea şi Gabriel Mutu, s-a desfăşurat într-o atmosferă de sărbătoare la cinematograful Gloria din Sectorul 3, proaspăt inaugurat după doi ani de lucrări şi trei milioane de euro de investiţii. Evenimentul a însemnat ghirlande de flori atât la intrarea în cinematograf cât şi peste tot pe scena din sala de spectacole,ii care mai de care mai colorate purtate de invitaţi, multă mâncare şi mulţumiri împărţite cu generozitate, dar şi filmuleţe de prezentare a „proiectelor deblocate” bine făcute şi urmărite cu ochii mari şi zâmbete largi de cei prezenţi în sală, fie pe scaune, fie pe scări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de ora 11.00, ora programată pentru începerea ceremoniei, atât în faţa cinematografului, cât şi în hol şi în sala în care urma să aibă loc prezentarea bilanţului, invitaţii şi angajaţii primăriei, dar şi elevii premiaţi de primarul Capitalei la finalul evenimentului pentru câştigarea unor concursuri, aşteptau, discutau, toţi îmbrăcaţi în ii, cu părul în cosiţe sau cu brâu colorat.

Când Gabriela Firea şi-a făcut apariţia, îmbrăcată şi ea într-o ie neagră pentru a se asorta cu ţinuta celorlalţi, curtea şi holul s-au golit, toţi ocupându-şi locurile în sală, locuri bine stabilite şi marcate cu nume sde persoane sau cu titulatura unor instituţii subordonate Primăriei Capitalei. Nimeni nu se putea aşeza pe locul altcuiva. Cu atât mai puţin presa, căreia i s-au pus la dispoziţie zece scaune şi mai multe trepte.

Actorul Bogdan Stanoevici i-a prezentat pe cei şapte primari, strigându-i rând pe rând, „la tablă”.

„Alegerea acestei zile nu este o întâmplare, pentru că astăzi putem număra cele 365 de zile ale primului mandat a echipei social-democrate care a fost aleasă să conducă destinele bucureştenilor. Ei se află în faţa dumneavoastră la un an de mandat pentru a face o trecere în revistă a acestor prime 365 de zile. Nimic nu e întâmplător, pentru că acum două zile a fost solstiţiul de vară, cea mai lungă zi a anului, zi în care soarele se ridică drept pe cer şi se aprind focurile, iar mâine (sâmbătă, n.r.) este o altă zi de mare sărbătoare, zi a iei româneşti, pe care vă rog să o aplaudaţi. De aceea şi atât de multe ii pe care le vedeţi pe scenă şi în sală”, a început actorul prezentarea ceremoniei.

Rând pe rând, Gabriela Firea şi cei şase primari de sector au venit la pupitru şi au făcut rezumatul unui an de mandat, pe marele ecran din sală derulându-se filmuleţele de prezentare ale acestora, cu coloană sonoră asemănătoare.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, consideră că cea mai mare realizare a sa a fost deblocarea a „zeci de şantiere” din Capitală, dând mai mult exemple.

„Cea mai importantă realizare este că am deblocat zeci de şantiere din Capitală în care nu se mai lucra de aproape doi ani de zile sau se lucra într-un ritm de melc: Arcul de Triumf, Pasajul Sudului, Ciurel, Ambulatorul şi Spitalul de Copii Victor Gomoiu şi altele. Am avut curajul să spun stop contractelor păguboase pentru bucureşteni în mai multe domenii: managementul traficului, reparaţiile la străzi şi semnalizare, Arena Naţională. Am înlăturat căpuşele de la RADET şi RATB. Am decis cea mai mare investiţie în spitale şi în cabinete medicale şcolare şi stomatologice, 90 de milioane de euro”, a spus Firea.

De asemenea, primarul consideră că echipele din primăria generală şi cele de sector au avut „determinare, energie, dinamism pentru a debloca proiecte şi pentru a crea o administraţie de tip nou, european”, însă au întâmpinat şi mai multe blocaje create în special de prevederile legislative care fac să stagneze activitatea în administraţie, astfel că le-a solicitat parlamentarilor să aprobe modificările legislative „foarte necesare” pe care administraţia locală le va propune, „pentru a nu încheia acest mandat cu gândul că am fi putut face mai mult, dar am avut blocaje legislative”.

„Bucureştiul cotizează la bugetul naţional, dar nu doar din această perspectivă. Cred că este vorba şi despre respectul cetăţenilor unei capitalei europene, respectul faţă de reprezentanţii corpului diplomatic, respectul faţă de turiştii care trec prin Capitală, respectul pentru studenţi. Ne dorim ca Bucureştiul să fie nu doar locul în care trăim, ci şi locul pe care îl iubim, îl apreciem şi facem fiecare în parte cât se poate de mult pentru el. Ne iubim întreaga ţară, dar fiecare acolo unde a primit o răspundere de la semenii săi, trebuie să o ducă la bun sfârşit cu orice preţ şi orice sacrificiu”, a subliniat edilul.

Primarii şi-au prezentat realizările, dar ş proiectelei, pentru „un viitor mai bun pentru noi şi pentru copiii noştri”, începând cu Pasajul Piaţa Sudului, care ar urma să fie inaugurat la sfârşitul lunii iulie, podul peste Dâmboviţa, cu termen de finalizare în martie 2018, Spitalul de copii „Victor Gomoiu, artera Prelungirea Ghencea, staţia de epurare de la Glina, reconstrucţia halei Matache, Spitalul Metropolitan, noi grădiniţe şi creşe, dar şi parcări, noi autobuze, tramvaie şi troleibuze, sala multifuncţională de la Romexpo, cu 15.000 de locuri şi un teatru temporar în care vor fi mutate teatrele care funcţionează în clădirile cu bulină.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a garantat şapte hectare pentru construcţia unui spital cu 1.000 de paturi, „unul dintre multele spitale de care Bucureştiul are nevoie”. Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a promis zece noi parcări supraetajate, în timp ce primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, s-a ţinut de glume, lăudându-se cu multele spaţii verzi din Sectorul 3.

„Domnule Daea, oile le puteţi aduce în Sectorul 3, că avem suficiente spaţii verzi”, i s-a adresat Negoiţă ministrului demisionar al Agriculturii, Petre Daea.

El a mai spus că administraţia încearcă să implementeze cât de curând internet wi-fi gratuit în toate spaţiile de agrement: „Acum ne ajută şi RATB-ul, când mai trece maşina, ai internet”, a spus el.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, s-a lăudat cu cele 60 de blocuri reabilitate termic într-un singur an, dar a spus că astfel de probleme pentru Capitală nu pot fi rezolvate doar de administraţia locală, fiind nevoie şi de sprijinul Guvernului. La rândul său, primarul Sectorul 5, Daniel Florea a ţinut să sublinieze că Sectorul 5 nu înseamnă doar nişte cartiere ştiute rău famate, Rahova şi Ferentari, pentru că mai mult instituţii publice îşi au sediul în acest sector, precum Primăria Generală, Opera Naţională, Parlamentul, Preşedinţia sau câteva ministere.

Nu în ultimul rând, primarul Sectorului 6 a spus că nu se poate lăuda ca ceilalţi primari cu reabilitările termice, însă se poate lăuda cu parcurile curate.

În timpul prezentărilor, nu toţi au avut răbdare să rămână atenţi sau măcar în sală, astfel că în scurt timp de la începere, mai mulţi invitaţi au ieşit la ţigară sau la un suc, pentru a mânca un fursec sau pentru a vorbi la telefon.

Spre final, chiar, mesele au fost umplute cu platouri cu mâncăruri diverse, sărmăluţe în foi de viţă, cartofi copţi, friptură şi prăjituri, astfel că la momentele de muzică şi dans de la finalul ceremoniei, în sală mai rămăseseră cam jumătate dintre cei care au fost la început.

Ceremonia de prezentare a bilanţului s-a încheiat cu pupături, îmbrăţişări, multe mulţumiri şi urări de bine, fără prea multe declaraţii şi răspunsuri la întrebări.

La eveniment au fost prezenţi şi miniştrii din fostul Guvern Grindeanu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministru Sănătăţii, Florian Bodog, ministrul Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, ministrul Agriculturii, Petre Daea, cărora Firea le-a mulţumit în repetate rânduri pentru „sprijnul acordat municipalităţii”, dar şi directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu şi actriţa Maia Morgenstern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.