Un centru rezidenţial destinat pensionarilor fără handicap, construit de la zero în localitatea Fântânele, judeţul Prahova şi dotat cu toate utilităţile, inclusiv săli de tratament, kinetoterapie şi spaţii de relaxare, stă nefolosit de doi ani, întrucât nu se găsesc vârstnici care să vrea să se interneze acolo. Deşi beneficiarii plătesc 60 la sută din veniturile lor, iar familiile contribuie doar dacă venitul pe membru de familie este de peste 780 de lei, doar zece pensionari au depus cereri, în condiţiile în care centrul are 50 de locuri, câte două în cameră. Autorităţile au probleme şi în a găsi agajaţi pentru centru, unele dintre locurile scoase la concurs rămânând neocupate din lipsă de candidaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Povestea căminului pentru bătrâni construit de autorităţi în localitatea Fântânele, din judeţul Prahova, i-ar face până şi pe cei mai optimişti să creadă că în gura de rai numită România graniţa dintre succes şi eşec este atât de fină că nici nu mai ştii când e unul şi când e altul. Ridicat  la 36 de kilometri de Ploieşti, pe coama unui deal, sau pe un picior de plai, cum ar spune poetul anonim, căminul pentru vârstnici e o construcţie albă, înconjurată de un peisaj de vis şi care poate lesne să semene cu ”acasă”. O ”acasă” nouă şi ceva mai mare, într-o familie cu 50 de membri.

Privită de afară, construcţia, ridicată pe un singur nivel, pare o casă ceva mai răsărită şi doar cele două steaguri - al României şi al Uniunii Europene  - alături de o plăcuţă de la intrare te lămuresc că nu e casa unui fermier înstărit, ci un centru rezidenţial.

Ideea construirii centrului pentru vârstnici le-a venit autorităţilor prin 2006, când, după cum spun unii, era ”un curent” să se dezvolte asistenţa socială.

”Ideea le-a venit de la minister (Ministerul Muncii – n.r.). prin anul 2006, ministerul căuta spaţii pentru a le transforma în obiective sociale. Era un curent atunci de a se dezvolta asistenţa socială. Şi în acea perioadă comuna Fântânele figura cu un sat cu un singur locuitor şi, crezând că sunt spaţii libere, cei de la minister, prin Direcţia de protecţie socială Prahova, au venit şi la noi. I-am dus acolo, le-am spus care e problema cu satul, că în urma cutremurului din '77 cam 70 la sută din casele din sat s-au dărâmat, iar locuitorii au fost dirijaţi către restul comunei. Satul ăsta e undeva sus, pe un deal, într-o zonă foarte frumoasă. Am mers cu reprezentantul Direcţiei, au văzut că nu sunt spaţii şi au întrebat dacă avem teren acolo. Am spus că sunt vreo două hectare şi aşa s-a decis să se facă acolo căminul, după ce am obţinut aprobaea Consiliului Local”, povesteşte fostul primar al comunei Fântânele Dumtru Mateiu.

În acelaşi an, 2006, Consiliul Local Fântânele a adoptat o hotărâre prin care îşi dădea acordul privind construirea centrului rezidenţial pe terenul comunei, după care au fost alocaţi, în tranşe, banii, spune fostul edil. Însă până în anul 2013, ideea construirii căminului s-a pierdut în birocraţie; proiectul iniţial a trebuit refăcut după intrarea României în Uniunea Europeană, autorităţile de la Bucureşti mai cereau, periodic, câte o hârtie, licitaţia a fost contestată, astfel încât, din 2006, abia în 2013 a început contrucţia căminului. În 2014, a fost finalizat.

A urmat o perioadă de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor, iar într-un final toată lumea şi-a dat seama că întreţinerea unei astfel de investiţii ar fi imposibil de realizat din fondurile unei comune mici, cum este  Fântânele.

”Noi am vrut iniţial să îl dăm la o societate, la un ONG la ceva, au venit cei de la asistenţă socială, vechea Direcţie de protecţie socială şi au spus că el este destinat judeţului şi trebuie judeţul să beneficieze de el. Ne-au spus că dacă judeţul dă negaţie că nu îl preia, atunci putem să organizaăm un concurs de proiecte. În final, în 2015 a fost preluat de Consiliul Judeţean Prahova, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, povesteşte fostul edil Dumitru Mateiu.

Odată cu preluarea de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, căminul are personalitate juridică şi şi-a stabilit scopul: asigurarea condiţiilor corespunzătoare de găzduire şi hrană, îngrijiri medciale, recuperare şi readaptare, activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică.

Bătrânii care vor să se interneze în centrul de la Fântnele primesc găzduire pe perioadă nedeterminată, îngrijire personală, supraveghere, îngrijire medicală curentă, hrană caldă pregătită în centru şi ar beneficia de curăţenie, socializare, îngrjire asigurată de un medic geriatru, internist sau medic de famlie, dar şi terapii de recuperare care variază de la caz la caz.

Preţul lunar al acestor servicii este de 2.344 de lei, aşa cum a fost stabilit rintr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Prahova, însă bătrânii care se internează acolo vor plăti contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până la 60 la sută din valoarea veniturilor personale.

”Costul mediu lunar stabilit la nivelul CJ este 2.300 de lei, iar beneficiarii acestui centru plătesc,, conform Legii 17/2000, o contribuţie de maximum 60 la sută din valoarea veniturilor pe care le deţin. Restul este suportat de la bugetul judeţului  sau de către aparţinători, în cazul în care persoana respectivă are familie. Conform Codului Familiei, obligaţia de întreţinere revine şi famiiei şi aici intră în discuţie soţul, soţia, copiii după caz. Aceştia plătesc tot în funcţie de venituri. Se calculează doar pentru cei care depăşesc suma de aproximativ 780 de lei pe membru de familie”, explică purtătorul de cuvânt al DGASPC Prahova, Corina Nicola.

În centru există 25 de camere cu câte două locuri şi baie proprie, spaţiu de socializare, săli de tratament.  Fostul primar, care spune că acest cămin rămâne ”proiectul de suflet”, povesteşte că acolo s-au dus lemne, că vrea să planteze în curte Paulownia ”fiindcă sunt copaci care cresc repede şi or să facă umbră acolo şi să înfrumuseţeze peisajul”. În incinta centrului, s-a adus flori, s-au decorat pereţii, există şi un regulament.

Paadoxal însă, nu există beneficiari. Deşi acesta este singurul cămin pentru bătrâni deţinut de autorităţi într-unul dintre cele mai populate judeţe ale ţării, doar 10 persoane şi-au exprimat intenţia de a se interna acolo şi niciunul nu a depus dosar complet.

”Până în acest moment, s-au primit în jur de zece cereri pentru internarea în acest centru, dar e vorba numai de cereri de solicitare a unui loc, fără a fi depuse şi celelalte acte necesare constituirii dosarului efectiv pentru amditere”, spune Corina Nicola.

Fostul edil din Fântânele povesteşte că în comună a găsit un singur bătrân care ar vrea să se interneze. Este un pensionar care nu are famlie şi care caută nişte tineri care să-l îngrijească atunci când nu va mai putea avea singur grijă de el, sau se va interna.

De ce această lipsă de interes?

”Probabil că e cumva o noutate încă, pentru multe persoane. Noi am încercat să mediatizăm toate aceste informaţii, să transmitem toate detaiile necesare ca oamenii să ştie despre ce e vorba.  Probabil mai sunt şi mentalităţi, în cazul unora dintre ei. Oamenilor le e greu să-şi părăsească locuinţa în care au trăit toată viaţa şi să se desprindă de locul respeciv. Poate nu sunt informaţi toţi”, crede reprezentanta DGASPC Prahova.

Gabriel Popescu, asistent medical care a lucrat mai mulţi ani ntr-un centru pentru bătrâni din Germania, crede că este vorba despre mentalitate. Povesteşte că acolo, în Germania, nu e nimic anormal ca bătrânii să ajungă într-un astfel de centru unde sunt îngrijiţi, respectaţi şi socializează cu persoane asemenea lor.

”Numai la noi e considerat de mulţi o ruşine să-ţi duci părinţii la azil. Zău că nu e aşa. Ar trebui să trecem peste mentalitatea asta”, spune cadrul medical.

Lipsa rezidenţilor din centrul de la Fântânele nu este singura problemă cu care confruntă autorităţile din Prahova. În prezent, căminul are vreo zece angajaţi.  

”Acum are aproape 10 posturi ocupate. Am angajat personal de întreţinere, asistent social şi psiholog pentru situaţia în care vor începe să vină beneficiari să se asigure un minimum de personal pentru demararea actitivăţilor”,spune Corina Nicola.

DGASPC a scos la concurs posturi de îngrijitori, bucătar, asistent social, pentru care nu s-a prezentat nimeni.

În perioada următoare, reprezentanţii instituţiei vor să înceapă o campanie în care să implice primăriile din judeţ, astfel încât centrul rezidenţial pentru pensionari să nu rămână o clădire frumos amenajată, cu toate avizele, dar goală. Şi speră ca într-o zi, cât mai curând, în centrul de la Fântânele să se întâmple lucrurile conform motto-ului Anei Aslan, pe care şi ei l-au însuşit: ”Să dăm ani vieţii şi viaţă anilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.